Magyarázza el valaki egy félig vak embernek, hogy ezt látni vagy érezni, lehet? Hogy melyik hideg és meleg fény?
Számomra erős,világos,fehér - gyenge,sötét,fekete,
a színesek között: világító, rikító - barnuló,matt árnyalatokat látok. Na de hideget, meleget ? Nem tudom, nem értem mit jelent. Következtetésem, hogy a fehér fény lehet a legmelegebb, hisz az minden szinárnyalatot magában hordoz. Vagy nem?
hát nem értem pontosan a kérdésed de megpróbálok valami válaszfélével szolgálni:
számomra meleg színeknek számítanak azok amik jellemzőek a nyárra, amikor is ugye melegem van vagyis azoktól a színektől a nyárra asszociálok és onnan meg beugrik h melegem van, melegség érzés stb...
ezek a vörös, barna, narancs, sárga, narancssárga, okker, zöld és egyéb ilyesmi árnyalatok...
hideg színek meg értelemszerűen azok amiket télen látok, télen pedig a hidegség érzését érzem, ezért hideg színek
kék, szürke, fehér főleg és ezek további árnyalatai
A meleg fénytől a hideg fény felé a színskála:
vörös, narancssárga, sárga, fehér, világoskék, sötétkék
bővebben:
A látás is érzékelés!
Látni lehet a meleg és a hideg fényt.
Ha egy szobát fehérre festesz, az a középút. Ha ugyanazt a szobát okkerre, vagy kékre fested, teljesen más a hőérzete annak aki lát, de a vaknak nem. Félig vakok valószínűleg érzékelnek belőle valamit, de a vakságnak rengeteg fajtája van.
Az első válaszadónak: Köszönöm válaszod, én is hasonlóképp gondoltam,
De épp azért tettem fel a kérdésem, olvastam, hogy a növényeknek meleg-fehér fény kell. Vagy nem tom... épp ezt szeretném kideríteni. Itt azt írják, hogy a kékesfehér az hideg, akkor viszont a természetes nappali fény is hideg, hisz az ég is kék! Vagy ez is csak viszonyítás kérdése?
A fény színe nem melegít, de a narancsos fényről általában a nap melege,míg a kékről inkább az éjszakára lehet asszociálni.
A fény nem más mint egy szemmel is látható elekromágneses sugárzás.
Elnevezés ITU elnevezés Hullámhossz Frekvencia
Fény ' 780 nm - 380 nm 384 THz - 789 THz
' Vörös 780 nm - 640 nm 384 – 468 THz
' Narancs 640 nm - 600 nm 468 – 500 THz
' Sárga 600 nm - 570 nm 500 – 526 THz
' Zöld 570 nm - 490 nm 526 – 612 THz
' Kék 490 nm - 430 nm 612 – 697 THz
' Ibolya 430 nm - 380 nm 697 – 789 THz
Meleg
Hideg
Hideg: kicsit kékesebb, hideg, rideg hatású fény, kb 6000 Kelvintől felfelé.
Meleg: kicsit sárgás, melegebb "barátságosabb" tónusú fény, kb 4000 kelvintől lefelé.
Pl egy utcai sárgás fényű közvilágításnál használt lámpa 2700 k körüli meleg fényt ad le.
Vagy pl egy olyan xenon fényszóró, (autóknál) amitől ha szembejön veled éjszaka, nem látsz semmit, azok között 9000 kelvines is van.
"Számomra erős,világos,fehér "
Egyébként ez egy optikai csalódás, az emberek általában erősebb fényűnek gondolják a magasabb színhőmérsékletet, ugyanannál a lumennél (fényáram). De nem az.
Ami sárgásabb vagy pirosasabb, az mind meleg szín,
így a sárgás-fehér is.
Ami meg kékesebb vagy fehéresebb az mind hideg szín.
Namost a lila az mi? 50% kék + 50% piros (az meleg)
De ha kékeslila, az mondjuk 60% kék + 40% piros (az hideg)
És a fekete az meleg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!