A sok fény okozhat ecsetalgát?
Egy 54literes akváriumot világítok meg 30W-al napi kb 10 órát. 3 elég nagy Anubias barteri var. nana és jó sok jávai moha. 6 sima neon társaságában.
A szűrést egy EHEIM 2213 végzi. A heti 1/3 cserét betartom.
Kb 2-3 hete fedeztem fel az apró kis szőröket. Mi okozhatja? Nem örülnék ha hazavágna 5000 forintnyi növényt. :(
Köszi a segítséget előre is.
Pedig valószínű hogy haza fogja vágni. Ecsetalgának nagyjából mindegy hogy mennyi a fény, az mindenhogy ott van, ha már a sprórája bekerült az akváriumba, viszont szerintem a sűrű vízcserét nem szereti. Egy kis 20%-os enyhe hypós vízbe be lehet mártogatni a növényt, aztán lemosni, majd viszatenni, és utána naponta csinálni egy kis vízcserét.
Azt mondják még, hogy easy carbot kell közvetlen rányomni a növényre fecskendővel, attól kifehéredik.
Van aki black outtal próbálkozik, hogy 5 napra lekapcsolja a lámpát és le is takarja az akváriumot egy kartondobozzal, előtte és utána egy nagy vízcserével egybekötve.
Végső eset a sera algovec, csak nekem attól egy hónapra megcsoffadt a növény. Bekunkorodtak a levelei, aztán várni kellett hogy helyrejöjjön, de elméletileg a spórát az kiírtja. Csak az a baj, hogy bármit teszel, és még ha ki is írtod, az ecsetalga vissza fog jönni később.
Okozhat, de az anubias hajlamos ecsetalgásodásra, szóval ha behurcoltad a spórát a vízbe, akkor megtelepszik rajta.
Nem csak a watt számít, hanem inkább a színhőmérséklet, és a spektrum.
A sok nitrát, és foszfát is segíti az elszaporodásukat.
Ennyi fényhez megpróbálhatnál gyorsabban növő, fényigényesebb növényeket is ültetni, hogy az említett anyagokat felvegye, mert így fölöslegben vannak.
Ezeknek a növényeknek 15 w is elég lenne.
Ha nem lesz még más növényed, akkor kevesebb világítás, kevesebb tápozás, és /vagy több, gyakoribb vízcsere kell.
A kiirtásáról:
http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__3..
Mikor megemelted a fényt, akkor kellett volna olyan növényeket hagyni, vagy venni, mint a bakopa, meg a vali.
Azoknak jó lenne a 30 w.
Ha az anu levelének a szélét támadta meg az ecsetalga, akkor akár le is kapcsolhatod a világítást, akkor is életben marad.
Szerintem szedd ki őket, és próbáld meg ezt a híg hipós áztatást, azok elég strapabíró növények, kibírnak pár percet, meg egy kis dörzsölést.
Utána tegyél néhány gyorsabban növő növényt, és használj easy carbot a maradék algás részeken, a linkben leírtak szerint.
Az ecsetalga elég makacs. Nálam ez ment gajra félig.
http://www.youtube.com/watch?v=9GHYoXws-wU
Ebbe mindig volt egy kevés ecsetalga, úgymond szinten tartottam, aztán hanyagolni kezdtem a vízcseréket, és észre sem vettem, hogy mennyire elszaporodott benne többféle alga is. Azután nagytakarítás. Kidobtam a növények 70%-át és kiválogattam ami még jó volt. Szálanként átnéztem.
A köveken sok ecsetalga volt, azokat 20% ecetbe raktam és meg se kottyant neki. Ugyanúgy ott volt rajta. Aztán tömény hypóba tettem 1 napra és az sikeresen lemarta az algát.
Mást nem tudok mondani. Hypó és vízcsere, ezt a kettőt nem szereti. De az erős hipót sajnos a növény sem viseli el.
Hú köszönöm, ebben elég sok új infó volt. Most hogy mondod, valóban egy jó fél éve lusta voltam és csak annyit hagytam pihenni a cserevizet mialatt kiporszívóztam az akvit, meg leszívtam a régit (max 30 perc, mert azért előtte kitöltöttem) és azóta van ecsetalgám. Van egy légpumpa az akváriumban, de eléggé fodrozódik a felszín, akkor azt kivegyem, vagy a légköri CO2 szint az nem elég az ecsetalgának? Az a bajom hogy Pécsen nem találtam Easy Carbót, csak a neptun féle borzalmat, azzal meg az előírt adag felével kinyírtam az RC-ket. De akkor rendelek GreenAquatól.
Köszi a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!