Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » A sok fény okozhat ecsetalgát?

A sok fény okozhat ecsetalgát?

Figyelt kérdés

Egy 54literes akváriumot világítok meg 30W-al napi kb 10 órát. 3 elég nagy Anubias barteri var. nana és jó sok jávai moha. 6 sima neon társaságában.

A szűrést egy EHEIM 2213 végzi. A heti 1/3 cserét betartom.

Kb 2-3 hete fedeztem fel az apró kis szőröket. Mi okozhatja? Nem örülnék ha hazavágna 5000 forintnyi növényt. :(

Köszi a segítséget előre is.

2012. aug. 31. 19:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Pedig valószínű hogy haza fogja vágni. Ecsetalgának nagyjából mindegy hogy mennyi a fény, az mindenhogy ott van, ha már a sprórája bekerült az akváriumba, viszont szerintem a sűrű vízcserét nem szereti. Egy kis 20%-os enyhe hypós vízbe be lehet mártogatni a növényt, aztán lemosni, majd viszatenni, és utána naponta csinálni egy kis vízcserét.

Azt mondják még, hogy easy carbot kell közvetlen rányomni a növényre fecskendővel, attól kifehéredik.

Van aki black outtal próbálkozik, hogy 5 napra lekapcsolja a lámpát és le is takarja az akváriumot egy kartondobozzal, előtte és utána egy nagy vízcserével egybekötve.

Végső eset a sera algovec, csak nekem attól egy hónapra megcsoffadt a növény. Bekunkorodtak a levelei, aztán várni kellett hogy helyrejöjjön, de elméletileg a spórát az kiírtja. Csak az a baj, hogy bármit teszel, és még ha ki is írtod, az ecsetalga vissza fog jönni később.

2012. aug. 31. 20:11
 2/12 anonim ***** válasza:

Okozhat, de az anubias hajlamos ecsetalgásodásra, szóval ha behurcoltad a spórát a vízbe, akkor megtelepszik rajta.

Nem csak a watt számít, hanem inkább a színhőmérséklet, és a spektrum.

A sok nitrát, és foszfát is segíti az elszaporodásukat.

Ennyi fényhez megpróbálhatnál gyorsabban növő, fényigényesebb növényeket is ültetni, hogy az említett anyagokat felvegye, mert így fölöslegben vannak.

Ezeknek a növényeknek 15 w is elég lenne.

Ha nem lesz még más növényed, akkor kevesebb világítás, kevesebb tápozás, és /vagy több, gyakoribb vízcsere kell.

A kiirtásáról:

http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__halak-akvarisztika__3..

2012. aug. 31. 20:13
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszi, és akkor mi lenne a 100% os megoldás?
2012. aug. 31. 20:13
 4/12 anonim ***** válasza:
Az összes módszer vegyesen, utána pedig karanténozás halaknak, növényeknek mielőtt az akváriumba kerülnek.
2012. aug. 31. 20:16
 5/12 A kérdező kommentje:
Most vagy inkább nyár elején indítottam újra az akváriumot, akkor volt benne Ludviga repens, Bacopa, Valisneria gigantea. Ekkor építettem be a 2. 15W ot, ami most így elég felesleges. Szóval a nyár elején csináltam egy restartot, mert akkor egy növénnyel hurcoltam be, aztán elszaporodott. Ezek szerint nem sikerült a restart. Az a baj hogy nem értem az okát, mert ez elmúlt 1.5-2 hétben már csak a 6500K csővel (15W) világítom és így is. Nem tudom mi az amit rosszul csinálok és megél belőle az ecset.
2012. aug. 31. 20:19
 6/12 anonim ***** válasza:

Mikor megemelted a fényt, akkor kellett volna olyan növényeket hagyni, vagy venni, mint a bakopa, meg a vali.

Azoknak jó lenne a 30 w.

Ha az anu levelének a szélét támadta meg az ecsetalga, akkor akár le is kapcsolhatod a világítást, akkor is életben marad.

Szerintem szedd ki őket, és próbáld meg ezt a híg hipós áztatást, azok elég strapabíró növények, kibírnak pár percet, meg egy kis dörzsölést.

Utána tegyél néhány gyorsabban növő növényt, és használj easy carbot a maradék algás részeken, a linkben leírtak szerint.

2012. aug. 31. 20:36
 7/12 anonim ***** válasza:

Az ecsetalga elég makacs. Nálam ez ment gajra félig.

http://www.youtube.com/watch?v=9GHYoXws-wU

Ebbe mindig volt egy kevés ecsetalga, úgymond szinten tartottam, aztán hanyagolni kezdtem a vízcseréket, és észre sem vettem, hogy mennyire elszaporodott benne többféle alga is. Azután nagytakarítás. Kidobtam a növények 70%-át és kiválogattam ami még jó volt. Szálanként átnéztem.

A köveken sok ecsetalga volt, azokat 20% ecetbe raktam és meg se kottyant neki. Ugyanúgy ott volt rajta. Aztán tömény hypóba tettem 1 napra és az sikeresen lemarta az algát.

Mást nem tudok mondani. Hypó és vízcsere, ezt a kettőt nem szereti. De az erős hipót sajnos a növény sem viseli el.

2012. aug. 31. 20:39
 8/12 A kérdező kommentje:
Hát nem nyugtattatok meg, de persze köszönöm hogy időt szántatok rám, még gondolkodom, hogy mi is legyen.
2012. aug. 31. 21:13
 9/12 Platypus ***** válasza:
Az ecsetalgának elsődlegesen az ingadozó CO2 szinthez van köze. CO2 adagolás nélkül ennek a vízcserekor van jelentősége, mivel a friss csapvíz CO2-ben gazdag, de ez gyorsan elillan. Az algáknak már elég, a növényeknek még nem ez a mennyiség. Ecsetalga esetében ezért hasznos ha nem cserélsz friss vízzel. Sokan a vízcsere ritkítását is javasolják. Magas nitráthoz, foszfáthoz nincs köze, viszont az ammóniához igen. A szűrésed mellett ez viszont nem látszik problémásnak. A világításod túl sokáig megy, elég erős a fényed, ehhez nem kell 10 óra. Az easy carbo adagolása is hasznos, akár az ajánlott adag 1,5-szörösét is benyomhatod az akváriumba. Érdemes egyenesen az algára nyomni, mivel helyi irtásnak sem rossz. Ha az akvárium üzemel egy ideje, akkor alapos talajtakarítás és fénycsőcsere sem árt.
2012. szept. 1. 12:05
 10/12 A kérdező kommentje:

Hú köszönöm, ebben elég sok új infó volt. Most hogy mondod, valóban egy jó fél éve lusta voltam és csak annyit hagytam pihenni a cserevizet mialatt kiporszívóztam az akvit, meg leszívtam a régit (max 30 perc, mert azért előtte kitöltöttem) és azóta van ecsetalgám. Van egy légpumpa az akváriumban, de eléggé fodrozódik a felszín, akkor azt kivegyem, vagy a légköri CO2 szint az nem elég az ecsetalgának? Az a bajom hogy Pécsen nem találtam Easy Carbót, csak a neptun féle borzalmat, azzal meg az előírt adag felével kinyírtam az RC-ket. De akkor rendelek GreenAquatól.

Köszi a segítséget!

2012. szept. 1. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!