Mi lehet a baja az akvárium vizének amitől a csigák háza megrongálódik? A hegyes csúcs mintha lekopna, lyukacsos és deformált színét vesztett lesz a ház?
Esetleg lágy víz...?
Hány nk-s a víz?
A neptun is teljesen jó.
Akkor szokott nem elszíneződni, ha le van járva.
De valamennyire akkor is látszik.
Olyan pedig nincs, hogy pont annyi, amennyinek lenni kell!
Nincs ilyen érték. Van aminek kevesebb kell, van aminek több.
Meg kell mérni pontosan, mennyi.
A csigáknak kemény, lúgos víz kell.
Minimum 15 nk-s változó keménység, ami kb 8-as ph-val jár.
Hát ez nagyon érdekes.
Az összkeménységet le kéne ellenőrizni.
Biztos, hogy a jót csepegteted bele? A piros kupakos, átlátszó flakonos kell. (nem a piros kupakos sárga flakonos)
A karbonát keménység teljesen reális, hogy 6 csepp= 6 nk keménységű, és ezt a csiga ház is alátámasztja.
Ahogy mondtam, nincs olyan, hogy megfelelő érték, melyiknek mennyi a megfelelő, ez változó.
Ahogy írtam, csigáknak nem árt ha z az érték 15 nk körül van. Nekik, ennyi a jó, vagy e fölött.
Ilyen alacsony karbonátkeménység mellett viszont ritka, hogy ilyen magas legyen az összkeménység. Ezért kéne leellenőrizni.
Mindenesetre a csiga háza valószínűleg az alacsony kabronátkeménység miatt ment tönkre.
A jó hír, hogy a legtöbb díszhal számára viszont sokkal jobb az ilyen lágy víz.
Nagyon sok mészkővel, és szódabikarbónával tudod növelni a karbonátkeménységet.
De ez eléggé ártalmas a legtöbb díszhalnak.
Ezek a halak inkább csak elviselik a kemény vizet, mint szeretik.
Én a helyedben inkább örülnék a lágy víznek, még akkor is, ha a csigákról le kéne mondani.
De ha ragaszkodsz hozzájuk, akkor nem lehetetlen kompromisszumot találni.
A gyógyulásuk idejére viszont külön raknám őket, mert a nagyon kemény víz megölheti a halakat.
A keménység változtatás együtt jár a ph változásával, és azt senki nem tolerálja valami jól.
Szóval csak óvatosan ezekkel a dolgokkal.
A sok csiga nem tudom, mennyire ront a helyzeten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!