A halaim darakórosak (Fehérpont-fertőzés, fehér folt betegség) lettek, mit tegyek?
Nem adtam nekik semmiféle gyógyszert, felvittem 30 celsius fokosra a vizet, és nem kapcsoltam be a világítást, majd kb 2 nap alatt mint ha semmivé vált volna a dara-kór az akváriumomba, egy-két halamon még nagyon halványan látszanak a fehér pontok, valamelyik halamon teljesen elmúlt, mit tegyek?? Visszajöhet a betegség, inkább kezeljem le az akváriumom gyógyszerrel, vagy semmit sem kell tennem?
Következő problémám az az, hogy az akváriumomban vannak fátyolos algaevő harcsák, és a farok meg az oldalúszójuk elkezdtek az úszószálaknál kettéjönni, majd kifehéredett egy kisebb részen, utána ez a rész nem fehéredett tovább, hanem leesett, most újra kezd fehéredni.
Na, most én két dologra gondoltam evvel kapcsolatban, az Úszórothadás betegségre, de ez sajnos nem egyértelmű, mert csak bizonyos százalékban hasonlít a betegségre, vagy a többi halam csipkedi meg a harcsák úszóit. Most evvel az esettel mit tegyek, mert a többi halamon nem mutatkozik ez az úszó probléma, szóval nem biztos, hogy betegség, de viszont nem szeretném elveszíteni a harcsáimat sem…. Attól lekezelhetem az akváriumot, ha nincs is jelen a betegség, csak elővigyázatosságból, vagy ne... mit tegyek?
Ti milyen gyógyszereket ajánlotok a darakórra, és az úszórothadásra?
Ti mit tennétek ezekben az esetekben, mondjatok, kérlek tippeket, tanácsokat, hogy mi ilyenkor a teendő?
A darakór nem múlt el, max csökkentek a látható tünetek. Egy 1 hetes agresszív kezelés se garancia, de 2 nap hőmérséklet emeléstől biztos, hogy nem múlik el.
Az algázódnak uszonyrothadása van.
Használj baktopurt, vagy parakillt a használati utasítás szerint.
Ha megteheted, a szűrőt járasd a kezelés alatt külön akváriumban, de ez csak akkor lehetséges, ha van külön levegőztetőd, mert levegőztetni intenzíven kell!
Ha nincs, akkor marad a szűrő, viszont azzal hazavárod a biológiai szűrést! És végig ne etess!
De ez még mindig a tüneti kezelés része, mert ha egyszerre van darakór, meg úszórothadás, akkor annak igen valószínű, hogy van valami kiváltó oka.
Ha ezt az okot nem keresed meg, és nem szünteted meg, akkor ugyanúgy visszajönnek a betegségek, ráadásul egy lábadozó halnak az már sokkal végzetesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!