Gömbakvárium világítás? (többi lent)
Már régóta áll egy 15 l-es gömbakvárium a szekrényemben, de most szeretném megcsinálni egy kis vizi kertnek tele szép növényekkel. Csak az a gond hogy azoknak kell a világítás is és azt nem tudom hogy lehetne megoldani. Valami tetőt kéne az akváriumra eszkábálni vagy akármi.
Megoldani megtudom, csak elképzelés kéne. :)
Mindenféle kreatív vagy őrült ötletet várok! :D
Elég sok olyan növény van, ami kinő az akváriumból, és az úgy elég szép és érdekes, én nem raknék rá tetőt.
Inkább valami ilyen csíptetőset használnék:
Hogy kör alakú peremhez hogy lehet rögzíteni azt nem tudom, de biztos nem lehet bonyolult valami megoldást találni.
Maga az lámatest elég drága, úgy hogy ha ennél olcsóbb megoldás kell, azt házilag kell összebarkácsolni.
Olyanra, mint a linkelt lámpa, tehát egy foglalat, bele egy 15 W körüli 6500 Kelvines kompakt izzó, fölé valami fényterelő.
Lehet az egy kerek műanyag virágcserép alátét is. Csak kell rá szerelni 3 lábat, hogy megálljon az aksi szélén, ne lógjon bele a vízbe az izzó.
Ha beteszed polcos szekrénybe az akváriumot, úgy könnyű, a felette lévő polc aljára csavarozol egy kerámia foglalatot, kompakt izzóval és kész.
Pl itt a jobb alsó akváriumot nem csak az az egy lámpa világította, hanem a szekrénybe is volt egy égő is pluszban baloldalt.
A felső akváriumnál pedig a szekrény tetejét úgy csináltam meg, hogy az felnyitható volt (levehető) és alulról ott 2db neon volt rajta a fa polcon.
Aztán hogy a lámpák ne világítsanak a szemembe, egy széles csík fekete fotokarton lapot tettem a szekrény élére, felülre is, meg alulra is.
------------
De azt is lehet, hogy a falra fellógatsz egy izzót. Pl veszel egy Fa polctartót, a tetejébe fúrsz egy lukat és ott vezeted át a drótot.
Köszönöm az ötleteket!:)
Esetleg még arra gondoltam hogy berakom egy polcra az akváriumot, és felé ragasztok egy elemes spotlámpát. Csak nem tudom hogy mennyire tartósak. És egy 21 W-os már elég?
Ere gondolok.
Jó néz ki, de ha az napi 8 órában megy, hamar lemerül az elem, és gyenge is a fénye, szerintem ne ledet vegyél.
még ha egy ilyen kör búrás lámpát veszel, ezek olcsók:
De én ennek levenném a búráját, úgy kicsit hatékonyabban világítana szerintem, persze úgy meg nem szép.
Aztán fene tudja. Lehet hogy jó lenne búrával is. A növényeket figyelni kell hogy mit szólnak hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!