Szerintetek ez így jó lesz?
Még soha nem voltak halaim, kezdő vagyok!
Kinéztem egy akvárium szettet, 90L -es.
Kell még bele valmi?
Milyen halakat, ajánlotok bele, azokból is mennyit?
Nekem a guppi, a neonhal, és a nanohalak tetszenek.
Mi kell még bele, hozzá?
Tudnátok linkelni is?
A neonból nagyon kevés 6, a guppi nem tartható sziámi hímmel, és a sziámik is inkább csak párzáskor tarthatók együtt a hímek a nőstényekkel.
Ez az akvárium megszűrhető egy belső szűrővel is.
A világítást nem tudod 1×40W-tal megcsinálni, mert olyan nem igen létezik.
2×18 W-tal tudnád megcsinálni, de ahhoz kell külön barkácsolnod valahogy lámpatestet, elektronikus előtéttel, foglalatokkal, stb, aminek kb semmi értelme, mert azzal az erővel 100×egyszerűbb, ha ezt veszed meg:
[link] (basic)
Ez ugyanúgy 2×18W, és a házi barkács se lenne sokkal olcsóbb.
Ehhez a szetthez mondjuk veszel egy ilyen szűrőt:
Vagy egy ilyet:
[link] (az aktívszén kicserélhető sima szivacsra)
...és rendben is vagy.
Ilyen fényerő mellett már egész tűrhető növény választék van, aminek ez elég.
Ha ragaszkodsz a fényigényesebb növényekhez, akkor az általad linkelt sima akváriumhoz kell egy ilyen világítás:
Belsővel is megszűrhető, pl. Eheim PickUp 2012, Aquaball 180, Biopower 160 vagy 180, csak egy ekkora hatalmas belső szűrő esztétikailag rondít, ráadásul ebből már-már megveszed az általam linkelt külsőt. Én mindenképp vödröset vennék bele, 70-80 liter felett pláne.
Ha az üvegtető mellett döntesz, akkor vegyél egy 2 csöves armatúrát (T8-asokkal 2x20 vagy 2x25W, bár ez utóbbi elég ritka méret). Ha gyári tetőt szeretnél, nézd meg kapható-e egyáltalán ilyen méretben, és nézd meg mennyi és milyen csövek kapnak benne helyet.
Fűtőből egy olcsóbb, de megbízhatóbb az AqauEl, minőségibbek, de drágábbak a Jager, Tetra, Sera stb. Kb. egy 100W-os fog kelleni, de minden gyártó jelzi a dobozon, hogy mekkora akváriummérethez javasolja az adott teljesítményű fűtőjét, ez gyártóktól függően különbözhet.
Ha neont akarsz tartani, és nincs klíma a helyiségben, akkor inkább a vörös neon ajánlanám, mert a sima nehezen bírja a magyar nyarakat. Itt is sokszor jelentkezik ez problémaként, 25 fok fölött már rosszul érzik magukat.
Könnyebb 20-ról 25 fokra fűteni egy akváriumot, mint 30-ról 25-re hűteni.
Neonokból minimum 10 db-ot vegyél.
Hozzájuk mehetnek guppik, 2 hím 4 nőstény bőven elég, sőt, én inkább 1 hím 3 nőstényt javasolnék, úgyis elszaporodnak, ég ha a közös akváriumba szülnek, akkor is.
Ilyen kis méretű halakhoz túl nagy halat nem tehetsz, de mondjuk egy pár törpe gurámi, vagy mézgurámi jó választás lenne hozzájuk. És kb ennyi hal fér el benne.
Esetleg vagy 2 db almacsiga jöhet még szóba, algaevőnek, de túlzottan sok algaevést ne várj tőlük.
Akkor a sziámit a neonokkal és a guppikall nem lehet együtt tartani?
Ez milyen hal? [link]
Diszkoszhal, nem kezdőknek való. Minden apró változásra érzékeny, szigorúan lány vizet kedvelő faj, ezentúl nagy akváriumba való és viszonylag hihetetlenül drága.
Szerintem annyira mindegy, melyik üzletből veszel fűtőt. Ahonnal az akváriumot vagy más technikát rendeled, rendeld onnan a fűtőt is, olcsóbb, megspórolsz egy postaköltséget.
100 liter körülihez:
Sziámit sima neonnal nem lehet tartani, mert más a hőmérséklet igénye. Vörösneonnal lehet.
Guppival viszont nem lehet, mert a színes fátyolos úszó miatt fajtársának nézheti, és balhézna velük.
A linkelt hal Diszkosz, 500-600 litertől tartható, szigorúan lágy vízben. Fűtő:
100 W-os.
De bármelyik másik 100W-os ugyanolyan jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!