Most mi a teendő az ikrákkal?
Na!! CONGRATULATIONS!
A nőstényt azonnal ki kell venni, a hímet akkor, ha elúsztak. A Betta-lárvák 18-30 óra alatt kelnek ki (attól függően, hogy milyen a víz hőfoka). Ha elúsztak, akkor kell elkezdeni az etetésüket, mégpedig tojássárgájával. Érdemes ezzel etetni, mert annyira kicsik a lárvák, hogy mással nem is igazán lehet etetni. Ráadásul a tojássárgája könnyen előállítható.
Mihelyst elúsztak, azonnal el kell kezdeni nekik a szűrést - olyan szűrő kell, amit a kereskedések akváriumaiban is láthatsz (szivacsszűrő, amiből felülről jön ki a buborék). Nagyon fontos, hogy a víz sohase hűljön le. Ugyanis a kicsik nagyon melegigényesek. Vagyis be kell állítani nekik melegítőt és porlasztót - annak érdekében, hogy ne legyenek a víz rétegek közt hőingadozások, hanem a meleg egyenletesen oszoljon el. Azonkívűl üveglappal is gondosan takarni kell az akváriumot. Hajlamosak a megfázásra, amit úgy veszel észre, hogy a kicsik süllyedni kezdenek. Ez általában nem is jön helyre.
3 nap múlva adható nekik a Sórák.
------------
Sórák keltetése: Egy 3-4 literes tálba, vagy befőttes üvegbe vizet teszel, majd bele jódmentes konyhasót, úgy számolva, hogy 1 liter vízbe 2 csapott evőkanál jódmentes konyhasót szórsz. Az így elkészített sós vízbe fél kávéskanál petét teszel. Kötelező a porlasztás megvalósítása - légpumpa segítségével. 26-27 fokon 20-24 óra alatt, 20-22 fokon 2- 2,5 nap alatt kel ki a nauplius.
Úgy etetsz belőlük, hogy nagyon rövid időre leállítod a porlasztást az üvegben, és kávéfilterbe - egy cső segítségével - öntesz az üvegből. A naupliusok fennakadnak a kávéfilterben, amit csak egyszerűen beleöntesz az akbváriumba.
Még valami: A naupliusok tiszta édesvízben csak 1-2 óráig maradnak életben, ezért csak annyit adj, amennyit azonnal elfogyasztanak.
/Az előbbi válaszadó vagyok/
A SERA zacskós-Artemiát szintén ki kell keltetni. Ehhez kivételesen nem kell sót adagolni, de ha külön veszel petét, ahhoz már kötelező.
Én minden halat atremiával indítok. Aki látott már egy napos corydoras sterbait, az tudja, hogy mekkora halak is meg tudják már enni. Igaz, csak a frissen kelt sórák jó nekik.
Az 1 liter vízhez 2 evőkanál só kombóval nekem még sosem kelt ki. Szerintem valaki leírta 10 éve és mindeki ezt másolgatja...
1 literhez 1 kávéskanálnyi só a bevált receptem.
A tojássárgája már akkor sem él, mikor beadod. Az artemia ennél 1-2 órával jobb.
A "márkás" sórák szerintem drága.
/A 2. kérdésre válaszolva:/
Bocsi, de ezt igazából nem lehet tudni. Sokszor van úgy, hogy látszólag minden megfelel, de mégsem jön össze az ívatás. De egy próbát azért megér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!