104 literes akvárium beüzemelése. Barkács külső szűrő mellé milyen belső szűrőt kéne vennem?
Sziasztok! Összetettünk házilag egy külső szűrőt, aminek 5 literes tartálya van, valamint 500l/órás vízpumpát vettünk hozzá. A szűrőanyagok /felfelé/: krumplis zsák, lávakő, Siporax, meg egy kis bútorszivacs. Az utóbbit majd meglátjuk, hogy nagyon lefojtja-e vagy sem, egyáltalán hasznos-e, de még volt egy kis hely, úgyhogy beletettük :) /Ha esetleg nem jó a sorrend, az most még javítható, úgyhogy szívesen várom a tanácsokat arról is :)/
Az lenne a kérdésem, hogy kb. 80-90 liter közötti víz megszűrésére ez elég? Mert van még itthon egy mások által vacaknak minősített belső szűrőm, nem használtam sehova, 450l/órás elvileg, AquaOne PF-302 /valami Atman gyártmány-féleség/. Gondolom ártani nem árt, ha beteszem, de szükséges vagy hagyjam a külső szűrőre? Vagy még most szerezzek be egy nagyobb belső szűrőt?
Ez így nem lesz jó.
Először a külsőt kell megcsinálni jóra. A krumplis zsák alig ér valamit, 30 literes hordókba szokták rakni, hogy töltse a térfogatot. 5 literbe több porózus anyag kell.
A bútor szivacs is alkalmatlan, mert nem vízálló, pár napon belül szarrá fog rohadni. Kék szivacs kell bele!
A belsőszűrőbe is ilyen kékszivacs kell, MT 10-est raknék bele, az kevésbé fojtja le az áramlást.
Így a 450 l/h-ból több marad meg, és úgy talán elég lenne a mechanikai szűrés is. De igazából 600 l/h körüli jobb lenne.
vagy ha nem tudsz kék matten szivacsot venni (aqua depóban van), akkor vegyél perlonvattát valamelyik díszhal boltban.
Lehet hogy elég bele az a belső. Az a lényeg, hogy ne legyen álló pangó terület, mindenhol egy kicsit mozogjon a víz.
Maradjon a belső szűrő, így 500+450 talán elég lesz. Egyáltalán nem vacak a pf-302, megbízható atman gyártmány.
Attól félek csak, hogy az 5 literes tartályhoz nagy lesz az 500 liter/óra és nagyon kirántja maga alól a vizet. Akkor le kell szabályozni és kevés lesz a belső szűrő mellé. De majd kiderül.
Jó a szűrőben az összeállítás, nem lehet egyből tökéletes. Majd ha lesz pénzed, cserélgeted az anyagokat.
Első vagyok, én is úgy értettem, hogy maradjon.
Arra mondtam azt, hogy ha esetleg szivacsot cserélsz benne, akkor inkább ritkább lyukút válasz, hogy minél nagyobb vízforgatás maradjon. (mert a sűrű lefojtja)
Azért vettem ezt a belső szűrőt, mert én is az Atman névben bíztam (nekem eddig bejöttek). De egy másik oldalon meg jól lehordtak, hogy minek veszek ilyet, meg a külsőbe is belekötöttek... Mikor meg kijavítom a dolgokat, utána megkapom, hogy na most akkor ez nem jó, mert......persze mindent úgy csináltam, ahogy tanácsolták. Aztán kitalálják, hogy az első verzió a jobb :D Ezért nem tudok én mindenkinek megfelelni, itt is sok vélemény van :))
Na mindegy. Beleteszem mindkettőt. Sajnos még nem tudtam beüzemelni a külsőt próbára, a világítást is a héten rakják össze csak. De ha probléma lenne, akkor majd kiírok még egy kérdést.
Az 500 liter/órástól már csak 250-es volt a kisebb, ha jól emlékszem. Vagy 300-as, de gondoltam legyen 500.
Köszönöm a válaszokat!
Az az igazság, hogy ilyen házi külső szűrőknél sok mindentől függ, hogy mennyi marad a vízforgatásból.
Hogy milyen, mennyi szűrőanyag van benne, a szűrő alakja, geometriája, az egész konstrukció működési elve...
Nem csoda, hogy különbözőek a vélemények, de hát ezek csak vélemények.
Szerintem a puding próbája az evés, majd meglátod,, hogy működik. Nézni kell az áramlást, ne legyenek pangó vízterületek, az aljzaton is mozogjon a víz.
És tesztelgetni kell néha (ammónia, nitrit, nitrát), amíg be nem áll rendesen. Ez mondjuk bő 3 hónap.
Ha az áramlást, és a jó vízértékeket csak a külsővel is el tudod érni, akkor nem kell a belső.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!