"Átvertek" az akváriumi világítással, mit tegyek?
Olyan gondom volna, hogy két hónapja üzemeltem be a 120 literes akváriumomat a tropica.com-on lévő "Layout"-ok egyike alapján. A pdf-ekben minden technikai adat megtalálható, így hát annak alapján kezdtem el össszeállítani az akvárium berendezéseit, növényeit.
Azonban ahogy teltek a hetek, észrevettem, hogy a növényeim nem érzik valami túl fényesen magukat. Megjelentek az algák, a növényeim bár hozzák az új hajtásokat, csak nyúlnak, alul meg - ha nem is olyan nagyon, de - kopaszodnak. A boltban, ahonnan minden kellék származik, fel is vetették nekem, hogy lehet kevés a fény számukra. Én meg bőszen mondtam, hogy a tropica.com-on 2x24W-ot írtak.
Most mennék fel a tropica-ra, hogy megnézzem, hogy mit ír az akvárium karbantartásáról, és látom, hogy megújult a honlap. Nem csak hogy leszedték az Layout karbantartásáról szóló oldalt, de megnéztem a leírását, és látom, hogy kijavították a 2x24W-ot 4x39W-re.
Tuti, hogy az elején nem néztem el, mert erre alapozva gyűjtögettem hónapokig a berendezéseket, többször is megbizonyosodtam, hogy az veszem, emit leírtak.
Nem csoda, hogy "haldokolnak" a növényeim. Marha sokat költöttem a növényekre is, de a 2 foglalatos armatúra kétszer annyiba fájt. Mit lehet ilyenkor tenni?
Kérlek segítsetek!
Egy 1 hónapos akváriumnál nem meglepő, hogy nő az alga, ott még nem csillapodtak le a kezdeti folyamatok, ilyenkor még nem olyan nagy baj.
Nagyobb baj a fénycsövek, ez egy algagyár, ebben a kombinációban, és erősségben nem meglepő, hogy ellep az alga. Ilyen fény az ég világon sehol nincs a természetben, csinálhatsz te akármit, soha nem lesz működőképes.
Ilyen spektrum összetételnél az sem meglepő, felül nő, hozza a hajtásokat, alul meg kopaszodik. Elsősorban tápanyag hiányra gondolnék, de tény, hogy ha egészségtelenül sok energiát fektet a növény a hosszirányú növekedésbe, az bizony áldozatokkal jár.
én gro lux-t használok és meg vagyok elégedve, az ára is kedvező.
Nekem is hasonló körülmények között van Hygrophila polysperma 'Rosanervig' de annak kevés ez a fény sajna,most próbálok vmi plusz fényt szerezni neki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!