Leikráztak a páncélos harcsáim Segítség?
Vegyél le vízet akváriumból egy üres kis akváriumba vagy műanyag dobozba. Szedd ki az ikrákat. (Elsőre nem fog menni, de a 10. után érezni fogod. Ha nem ott van már egy ideje, akkor nem ragad már annyira.)
A vízbe tehetsz egy kis xantakridint és természetesen kell bele egy porlasztó.
Keltethetsz nekik sórákot, de a sok cory indítható poreleséggel is. Kapható még folyékony artemia, de ennél óvatosnak kell lenni az adagolásnál.
2009. jún. 28. 13:00
Nemigen tudsz mit kezdeni a dologgal, ha kiveszed megsérülnek ha bent hagyod megeszik őket.Öt hat nap amíg leválnak az üvegről, addig kellene távol tartani a többit.Kellene a vízbe Metilénkék az ikrák védelmére.Van miben felnevelned őket?
2009. jún. 28. 13:07
Az első hsz-t ítam.
Ha csak a harcsák vannak bent, akkor egyszerűbb őket kivenni. De én ikrákat szoktam.
Persze minden kezdő rutintalan és nem tudja kivenni az ikrákat, de remény és a metilénkékel telenyomott akvárium nem szerepel az akvaristák szótárában.
2009. jún. 28. 13:51
4/31 A kérdező kommentje:
dupla hálóval védtem meg őket . nem tudom kirakni a halakat mert kb 30an vannak. remélem így is jó lesz. és mit tegyek a penészedés ellen? és sötétség kell nekik vagy csak az erős fénytől védjem őket?
Ikrapenészedés ellen Xantaxridint használj.Amugy nem lehetnek csigapeték?Nincsenek csigáid az aksiban?
2009. jún. 28. 19:02
6/31 A kérdező kommentje:
kijöhet 200 ikra vagy pete egy csigából? Csak pici tornyos csigám van
szerintem nem csigáé.
Nézd meg a ( Van 2 vitorláshalam...) kérdést. Ott le van írva nagy vonalakban a keltetés,mid a két megoldás működik, azt csináld, amihez megvannak a feltételeid.Kb 6nap múlva leválnak az üvegről és 2-3 nap múlva elúsznak.Ha nem sikerül ne keseredj el, vegyél egy kis medencét és helyezd ki a halakat ha jól csinálod újra ikráznak,ott már könnyebb dolgod lesz. Írd be a keresőbe Akvárium magazin, az oldalon nyisd meg a halak menüt és azon belül a harcsát, ott neves tenyésztők írják le tapasztalataikat,sokat tanulhatsz tőlük.SN
2009. jún. 29. 04:12
Re 13-51 Kedves akvarista társam azt gondolom, hogy a megjegyzésed nem az adott gyógyszert minősíti.Nyilván ezt a gyógyszert,ésszel kell használni.De melyiket nem? Szerinted mennyivel jobb, ha Xantakridinnel nyomod teli az akváriumot.Én 30 éve használom mindkét szert, és van amikor az egyik és van amikor a másik a megfelelő.Tény, hogy nem a szótáramban van, hanem az orvosságos szekrényemben.Salx Narval.
2009. jún. 29. 12:27
9/31 A kérdező kommentje:
xantakridint nem volt sajna az üzletben. metilkéket tettem nekik. van egy-két fehér ikra benne. azokat kéne kivenni? De hogyan? Van amelyik a közepén van. úgy szeretném ha vmennyi kikelne...
Akvarisztikai szaküzletben tudsz vásárolni ikrakiemelő pipettát.Esetleg orvosi,laboratóriumi eszközöket forgalmazó üzletekben is beszerezhető.Ez egy hosszú hegyes üvegcső.A végét befogva kell a vízbe dugni és óvatosan az elhalt ikra fölé helyezni, lehetőleg minél közelebb.Ha elengeded a végét szívó hatás jön létre és felszippantja az ikrát.Bármilyen csövecske megfelel,ha a végét letudod szűkíteni 2-3mm-re.Egy hegyes hurkapálcával meg lehet óvatosan lazítani, amíg nincs eszközöd az is megteszi. Fontos,hogy azonnal távolítsd el az elhaltakat, mert átterjed a többire.Próbáld a porlasztót a közelükbe tenni.Ha az ikrák már lazák, vagy esetleg leesnek,tedd át őket a nevelőbe.Ha elolvastad amit javasoltam,talán sikerülhet párat felnevelni.SN
2009. jún. 30. 03:46
Kapcsolódó kérdések: