Miért meleg az akváriumomban a víz?
Egy hete rendeztem be, de a hőmérő állandóan 27 fokot mutat. Melegnek tartom a vizet, már nem is megy benne a fűtés sem napok óta.
A hőmérőt aládugtam a hideg víz alá, akkor lement, szóval nem hiszem hogy azzal lenne a baj.
Szerintetek?
A világítás is melegít, plusz a szoba hőmérséklete is befolyásolja. Ha tető van rajta, akkor egy darabig vedd le, vagy legalább -ha van- az etetőnyílást nyisd ki, had szellőzzön. A fűtést nem kell ki-be kapcsolgatni, tudja az, mikor kapcsoljon ki, neked csak be kell állítani a hőfokot.
Attól is függ mekkora az akvárium. Nyilván 200 liter víz nehezebben melegszik fel/hűl le, mit mondjuk 30...
Még van egy heted a halak előtt, addig bőven lemehet, csak cserélj benne egy adag vizet, 20-30 százalékot.
Ha az sem segít, akkor szerelj egy kis számítógép ventilátort a víz fölé, és ahogy már említettem, ne fedd le teljesen.
Amúgy 27 fok annyira nem gáz, ha csak nem aranyhalat akarsz tartani. A gond azzal van, hogy most még nagy kánikula sincs, mi lesz akkor ha kint is lesz 40 fok...
De ha pl. külső szűrőd van, akkor olyat is csinálhatsz, hogy egy dobozon átvezeted a visszafolyó ágat, és a dobozba teszel jeget.... az is lehűti útközben.
A szűrő elé vagy a szűrőbe viszont ne tegyél jeget, mert az nem tesz jót a baciknak.
A vízbe is rakhatsz jeget... vagy jégakkut valahogy odatapasztasz az üvegre, kívülről.
60 literes az akváriumom. Bent a lakásban 23-24 fok van. Reggel is olyan meleg a víz, pedig akkor nem megy a világítás. Már gondoltam mindenre, tényleg mi lesz nyáron? Megpróbálom nyitva hagyni az etetőnyílást, és cserélek benne 20% vizet, hátha segít.
Köszönöm az ötleteket!
A fűtő biztos, hogy nem kapcsol be?
Vagy a szűrőnek nincs baja, nem melegszik túl?
A semmitől nem megeszik fel.
Valószínűleg lámpa melegíti nappal, a tető meg olyan jól fedi, hogy ne is tudjon kihűlni. Jó a hőszigetelése neki.
Nálam pl a nyitott akváriumokban egy fokkal hidegebb a víz, mint a szoba hőmérséklete, de itt a lámpák magasabban vannak, tehát nem fűtenek semmit, no meg mivel párolog a víz ezáltal ki is hül egy kicsit, így nyáron nincs gondom, de ha már 30 ok van a lakásban akkor el az akváriumok tetejére rárakok egy kis PC ventillátort, ami fújja a vizet felülről, így azok lehűlnek 26 fokra.
Okés, megnézem a szűrőt meleg-e. Vadi új minden, bár tudom, hogy ez nem akadály... Ferplast Capri van, bluwave 03-as bio szűrővel. Tegnap az etetőnyílást nyitva hagytam, úgy lement 1 fokot a hőmérséklet.
Valószínűleg tényleg jól szigetelhet/zárhat a teteje.
Köszönöm az ötleteket:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!