Milyen szivattyút ajánlanátok, külső szűrő készítéshez?
Szép nagy tartály.
2 nagyon fontos dolog van, ami meghatározó a pumpa kiválasztásánál:
1. Az emelési magasság: Nem mindegy, hogy 10 centit vagy 1 métert kell-e a pumpának emelnie, mert rengeteget elvesz az erejéből.
2. Nem mindegy a tartályod átmérője, értelem szerűen egy vékonyabb csőben hamarabb elrántja maga alól a vizet, mint egy szélesebben.
Amúgy így elsőre olyan 600 liter/órát tippelnék neked, de emeléstől függően ez akár 1000 l/ó is lehet, több nem hiszem.
Én az atman pumpákkal nagyon elégedett vagyok.
Ha valóban sikerül zárt rendszerűre megcsinálni, (alaposan szigetelni, és légmentesen üzemeltetni)) akkor tök mindegy az emelési magasság, hiszen pont ez a zárt rendszer lényege. Nem számít, hol a szűrő, mert zárt inerciarendszerben áramlika víz.
Olyan szempontból fontos az emelési magasság, hogy a jobb teljesítményűekben erősebb a motor, tehát nagyobb szűrőtérfogaton tudja keresztülszívni a vizet.
Gyári külső szűrőből 700 l/h körüli kéne. Viszont azoknak 1/3-a a szűrőtartályuk.
Ez nem azt jelenti, hogy akkor nálad 3×akkora vízforgatás kell, hanem azt, hogy nagymértékben le fog csökkenni az áramlás (zárt rendszer ellenére kevesebb, mint a fele lesz) ezért valószínűleg kell majd mellé egy belső, ami megmozgatja a vizet.
Én olyan 800 l/h körülit néznék, eheimből, vagy atmanból.
Nekem ilyen van a 200 literes akváriumom alatti tartályban.
Ez felviszi 1,5 méter magasra a vizet és nem kínlódik.
Kb 1,5cm vékony PVC csövön nyomja fel a vizet és egy vastag 3,2cm átmérőjű csövön folyik le a víz, de nálam nyitott rendszerű alsópolcos szűrés, alul kb 20-30 literes fakkban van szűrőanyag.
De nekem ez mivel tengeri, így fönt az akváriumban még van pluszban 2db áramoltató motor is, mert önmagában nem csinál olyan húde nagy áramlást a felfelé csordogáló víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!