Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mi baja lehet a guppijaimnak?!...

Mi baja lehet a guppijaimnak?! :S Felfujódnak és elpusztulnak. (többi lent)

Figyelt kérdés

Kb. 2-3 hónappal ezelőtt sorra pusztultak el a guppijaim... mindegyiknek egyik napról a másikra megnőtt a hasa (mintha 2-3 nap alatt elhíztak volna) ez mindig 1 példányt érintett kettő vagy több egyszerre sosem betegedett meg... :S

Mikor a beteg példány 2-3 hét után elpusztult csak akkor betegedett meg egy másik és így tovább....

1 hónapja lecseréltem a vizet és kitakarítottam az akváriumot...

A betegség nem terjedt tovább, nem betegedtek meg a guppik.... de 2-3 nappal ezelőtt észrevettem egy újabb "felfujódott" példányt.... :S

Egyenlőre úgy néz ki hogy jól van csak annyi hogy a hasa meg van duzzadva (mellesleg hím szóval nem terhes )

nem merem kivenni mert a tapasztalatom az hogyha kiveszem és megpróbálom kezelni akkor sokkal hamarabb elpusztul mintha bent hagynám az akváriumban és nem csinálnék vele semmit :S

De a lényeg az hogy így is - úgy is el fog pusztulni :( csak az nem mindegy hogy 3 nap múlva vagy 3 hét múlva...

Ha valaki tud tanácsot adni akkor megköszönném...

2012. ápr. 12. 10:29
 1/7 anonim ***** válasza:
hasvízkór - sera bactopur direct az összesnek, nem csak egynek amit kiveszel, mert biztos hogy a többi is elkapta, csak rajtuk még nem látod. Aminek túl nagy a hasa az már megdöglik, a többi meg meggyógyul és nem lesz több elhullás.
2012. ápr. 12. 11:20
 2/7 Platypus ***** válasza:

Szerintem elég értelmetlen bactopurral kezelni a hasvízkórt. A felpuffadt halak már nagyjából menthetetlenek, mivel a veséjük súlyosan károsodott. A fertőzésen, ami a károsodást kiváltja, tud segíteni a bactopur, de vese nélkül a hal már csak vegetál. Ha esetleg túl is éli, soha többé nem lesz igazán egészséges.

A fertőzést pedig olyan baktériumok okozzák, amik minden akváriumban jelen vannak,de csak a nagyon legyengült halakat támadják meg. A betegség kiváltó oka az esetek 99%-ában a nem megfelelő vízminőség és tartási körülmények. Az "egy hónapja lecseréltem a vizet" erősen erre hajaz. A fertőző hasvízkórt vírusok indítják el, de ebben az esetben nagyjából egyszerre jelentkezik a betegség, nem hónapok alatt elnyújtva.

Kedves kérdező, valószínűleg az akváriumodban van a hiba. Mekkora, mennyi hal van benne, milyen a szűrésed, milyen gyakran cserélsz és mennyi vizet?

2012. ápr. 12. 13:37
 3/7 anonim ***** válasza:

Hasvízkór. Leggyakoribb oka, a rossz tartási körülmények.

Nézz utána a Guppik optimális tartásának, és alakítsd olyanra az akváriumot. Minőségi kajával etess, és minél egészségesebb állományból vásárolj.

2012. ápr. 12. 14:41
 4/7 A kérdező kommentje:

Nekem annó régen még azt mondták a "tapasztalt" akvaristák, hogy az akváriumban az egész vizet évente maximum 2x lehet lecserélni ...mert ha havonta cserélgetem akkor nem áll be a víz biológiája és azért lesznek betegek a halak...

azért van a szűrő hogy azt tisztítsa a vizet (azt hetente 1x kimosom)

Igaz az akváriumban a víz felét 2-3 havonta le szoktam cserélni , hiába hogy azt mondták hogy évente 2x lehet :S

2012. ápr. 12. 14:43
 5/7 A kérdező kommentje:

lehet hogy akkor ez a baj :S hogy túl gyakran cserélem a vizet

Pedig mindig teszek bele antiklórt és metilénkéket is, sőt parakillt is szoktam a biztonság kedvéért...most nincs benne sok hal 3-4 guppi meg 6 neon, ja és egy anci

2012. ápr. 12. 14:45
 6/7 Platypus ***** válasza:

Sajnos mindent rosszul csinálsz. Úgy 30 éve volt elterjedt az a hibás nézet, ami miatt te kinyírtad a halaid. A teljes vizet valóban nem szabad lecserélni, de a víz negyedét-harmadát minden HÉTEN ki kell cserélni! A biológiai egyensúlyért felelős baktériumok nem a vízben, hanem a szűrőben és egyéb felületeken élnek. Ha nem cserélsz vizet, akkor egyes méreganyagok felhalmozódnak, más fontos anyagok meg elfogynak a vízből. A szűrőt szigorúan tilos hetente kimosni. Csak akkor szabad hozzányúlni, ha már alig mozgatja a vizet. Akkor sem szabad csap alá tenni, hanem az akváriumból lemert vízben szabad csak kinyomkodni. A biológiai egyensúlyért a szűrő felel, ezt nullázod le minden mosással.

A metilénkék és a parakill méreg egy egészséges akváriumban. Ezek komoly halgyógyszerek, ha fölöslegesen használod őket, azzal kiirtod a szűrőbaktériumokat, és nem marad semmi, ami az egyensúlyt fenntartaná.

Mekkora az akvárium? Ez még kimaradt.

2012. ápr. 13. 12:39
 7/7 A kérdező kommentje:
60 l
2012. ápr. 14. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!