Létezhet, hogy a felforralt víz pH-ja nagyobb, mint a sima csapvízé?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nálunk 7.7 a friss csapvíz, és 8 körüli az egy napos állott víz (párolgás után amikor a klór és egyéb fertőtlenítő anyagok elillannak belőle, amik a zárt vízvezeték csőrendszerben addig nem tudtak).
A forralásnál meg mivel hamarább párolog, ott hamarább megy följebb és lúgosabb lesz szerintem is, de forralt vizet még nem mértem.
Ha esővizet forralnál, vagy egy tónak a vizét, vagy csak szimplán már több napos állott vizet, pl az akvárium vizét, az szerintem már nem menne följebb.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem tudom ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy nem létezhet, mert nem vagyok kémikus, de én még eddig csak az ellenkezőjét tapasztaltam, és hallottam is mindenkitől.
Csökken a keménység, és a ph is.
Viszont ha ilyet mértél, érdekes lenne, hogy mivel mérted.
Mert a ph csak néhány tizedet csökken, és azt, pl csepegtetős teszttel simán el lehet mérni, még többet is, mert elég pontatlan.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nagyon is létezhet, rengeteg helyről hallottam, hogy az állott víz pH-ja felfelé mozdul. Általában akik jobb minőségű pH tesztet vesznek, azok tapasztalják is a jelenséget. Én gagyi neptunosat használok, az 8 fölött nem mér,így mindig ugyanazt mutatja csapvízben. Több elmélet is van rá, mi okozza, sokan a klórra gyanakodnak, de szerintem a csőben beoldódott légköri CO2-nek is szerepe lehet benne.
A forralás ebből a szempontból hasonlít a pihentetésre, azaz távoznak közben az oldott gázok, legyen az klór vagy CO2.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Abból a szempontból viszont nem hasonlít a pihentetés a forralásra, hogy forralásnál csökken a karbonát keménység, akár 0 közelire is, és így az összkeménység is jelentősen kevesebb lesz. És ezzel arányosan a ph is.
CO2 ből meg úgyis ugyanannyi lesz benne, miután az akváriumba kerül, mert egyformán oldódik be a légkörből.
Tehát ha minden más körülményt kizárunk, és csak a forralást nézzük, attól szerintem lejjebb megy a ph, ugyanannyi co2 mellett.
A ph-t meg úgyis 2-3 nap múlva is érdemes mérni, mert akkor mutat valós értéket, ami már stabilnak mondható.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Akkor a CO2 távozása lesz az, mert nálam a karbonát keménység is 14 körül van, tehát van hova lágyulni forraláskor. Mondjuk nem mostanában volt, hogy ilyenekkel szórakoztam, de nekem biztos lejjebb ment egy kicsit a ph.
Azt lenne jó tudni, hogy ilyen esetekben, ha nő a ph, akkor pontosan mennyi a ph a sima csapvíznél, az akváriumba kerülés után 1 nappal, meg a forralt víznél, szintén akváriumba kerülés után 1 nappal.
Mert úgy mindkettőre hat a nyomás változás, és ha valami eltérés van, akkor az csak a forralástól lehet.
Na mindegy, akkor a lényeg végül is az, hogy létezhet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!