Létezhet, hogy a felforralt víz pH-ja nagyobb, mint a sima csapvízé?
Nálunk 7.7 a friss csapvíz, és 8 körüli az egy napos állott víz (párolgás után amikor a klór és egyéb fertőtlenítő anyagok elillannak belőle, amik a zárt vízvezeték csőrendszerben addig nem tudtak).
A forralásnál meg mivel hamarább párolog, ott hamarább megy följebb és lúgosabb lesz szerintem is, de forralt vizet még nem mértem.
Ha esővizet forralnál, vagy egy tónak a vizét, vagy csak szimplán már több napos állott vizet, pl az akvárium vizét, az szerintem már nem menne följebb.
Nem tudom ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy nem létezhet, mert nem vagyok kémikus, de én még eddig csak az ellenkezőjét tapasztaltam, és hallottam is mindenkitől.
Csökken a keménység, és a ph is.
Viszont ha ilyet mértél, érdekes lenne, hogy mivel mérted.
Mert a ph csak néhány tizedet csökken, és azt, pl csepegtetős teszttel simán el lehet mérni, még többet is, mert elég pontatlan.
Nagyon is létezhet, rengeteg helyről hallottam, hogy az állott víz pH-ja felfelé mozdul. Általában akik jobb minőségű pH tesztet vesznek, azok tapasztalják is a jelenséget. Én gagyi neptunosat használok, az 8 fölött nem mér,így mindig ugyanazt mutatja csapvízben. Több elmélet is van rá, mi okozza, sokan a klórra gyanakodnak, de szerintem a csőben beoldódott légköri CO2-nek is szerepe lehet benne.
A forralás ebből a szempontból hasonlít a pihentetésre, azaz távoznak közben az oldott gázok, legyen az klór vagy CO2.
Abból a szempontból viszont nem hasonlít a pihentetés a forralásra, hogy forralásnál csökken a karbonát keménység, akár 0 közelire is, és így az összkeménység is jelentősen kevesebb lesz. És ezzel arányosan a ph is.
CO2 ből meg úgyis ugyanannyi lesz benne, miután az akváriumba kerül, mert egyformán oldódik be a légkörből.
Tehát ha minden más körülményt kizárunk, és csak a forralást nézzük, attól szerintem lejjebb megy a ph, ugyanannyi co2 mellett.
A ph-t meg úgyis 2-3 nap múlva is érdemes mérni, mert akkor mutat valós értéket, ami már stabilnak mondható.
Akkor a CO2 távozása lesz az, mert nálam a karbonát keménység is 14 körül van, tehát van hova lágyulni forraláskor. Mondjuk nem mostanában volt, hogy ilyenekkel szórakoztam, de nekem biztos lejjebb ment egy kicsit a ph.
Azt lenne jó tudni, hogy ilyen esetekben, ha nő a ph, akkor pontosan mennyi a ph a sima csapvíznél, az akváriumba kerülés után 1 nappal, meg a forralt víznél, szintén akváriumba kerülés után 1 nappal.
Mert úgy mindkettőre hat a nyomás változás, és ha valami eltérés van, akkor az csak a forralástól lehet.
Na mindegy, akkor a lényeg végül is az, hogy létezhet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!