Okozhatnak BAJT a malájtornyos csigák?
Két hónapja vettem két malájtornyost az akváriumba.
Pár hete észrevettem hogy az aljzaton száz számra vannak kis 1 mm-es csigák és mára már egész nagyok lettek.
A homokban ilyen zöldes sáv van végig a felszín alatt,ami tele van buborékokkal.Lehet hogy az csigaürülék és ahogy bomlik,azok a buborékok ott mind nitrogén/ammónia?
Ráadásul az utóbbi időben az állatok lelassultak az akváriumban és a növények brutálisan pusztulnak.
A malájtornyosok az okai?
Nem valószínű, hogy ők okozzák a bajt. Szerintem a növényeid kezdtek előbb pusztulni, mivel a maláj tornyos csak akkor szaporodik el így, ha nagyon jól érzi magát és a rohadt növény maradványok a kedvencei. Ez a csiga pont, hogy jót tesz a növényeknek, pláne homokban, mert átmozgatja alatta a talajt és így felfrissíti a gyökereket.
A zöld sáv a talaj alatt inkább alga, mivel a homokban nem tudnak megtelepedni a lebontó bacik, így a halürülék és stb. amit nem tudsz rendesen kiporszívózni, ott felgyűlik és az ammónia miatt elszaporodik az alga.
Szerintem túl finom a homok, berohadt az egész. A növények gyökerei nem tudnak fejlődni, nem kapnak tápanyagot, megfulladnak. Én a helyedben sürgősen lecserélném az aljzatot.
Mondanám, hogy alaposan porszívózd ki és mozgasd át, de a hirtelen felszabaduló ammónia megöli a halakat. Jobb lenne kivenni őket és megoldani a problémát.
A homokot akár kaviccsal is bekeverheted, akkor kicsit jobban szellőzik.
Huuh ez az aljzatcsere elég horrorisztikusan hangzik,de egy akvarista barátom ugyanezt mondta,hogy kezd "elmocsarasodni" az aljzat és főzzem ki...
A nagyobb növények utálják az akváriumom,de a kisebb lándzsás "aljzatlakó" növények ragyogóan nőnek!
Akkor azt javasoljátok hogy tegyem ki a lakókat egy vödörbe és telepítsek új aljzatot egy kis gyöngykaviccsal keverve?
De amúgy miért kezdett el rohadni az aljzat?Gondolom másnál is van homok és nincs vele gond.
Még arra gyanakszom hogy kevés a nitrifikáló kultúra benne,mert kevés oxigén van a vízben és nem tudtak kellően szaporodni illetve bontani.
Most megy a nagy levegőztető,a porlasztókővel,hátha ez segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!