Miért halnak meg olyan gyorsan a kicsi halaim, mikor a nagyoknak soha nem volt semmi bajuk?
Alig írtál le valamit, de az mind hibás.
A metilinkék és az algátlanító méreg, tilos őket indokolatlanul használni, ezek már lehetnek a halál okai, közvetlenül és közvetve is.
A másik, hogy az 1 cm/liter szabály nagyon durva hiba, nem használható.
Ami viszont a legfontosabb, a nitrátfolyamat megértése. A halak ürítenek, ez ammóniát termel, ami erős méreg. Az ammóniát baktériumok alakítják nitritté, majd nitráttá, ez már nagyobb adagban mérgező csak. Ahhoz, hogy a baktériumok dolgozni tudjanak, megfelelő méretű szűrő szükséges, valamint idő, hogy kialakuljanak a telepek. A nitrátot pedig vízcserékkel lehet szinten tartani, általánosságban 30% vizet cserélünk hetente.
De ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg dologra kell még figyelni.
Ajánlom akvarista.hu főoldalán az ingyenes könyveket olvasásra, illetve a Horn-Zsilinszky: Akvarisztikát.
Biztos vagy benne hogy az algátlanító meg a metilénkék méreg? Az algátlanítóról még el tudom képzelni, de a metilénkék egy általános fertőtlenítőszer, minden állatkereskedésben mondták, hogy nélküle ne tegyem be a halakat, mert meghalnak, ahogy klórtalanító nélkül is.
Amúgy lehet hogy a vízcserében van a dolog, mert azt nem szoktam, max hozzáöntök, mikor már elpárolgott egy 5 cm a tetejéről. Nem gondoltam, hogy ez ennyire fontos. De köszi hogy mondtad, mostmár majd figyelni fogok erre.
És hogyha vizet cserélek, gondolom abba is ugyanúgy kell antiklórt tenni?
Antiklórt használhatsz, de felesleges. 12 óra alatt elillan a vízből a klór, úgy szoktunk cserélni, hogy a vizet előre bekészítjük. Figyelni kell, hogy a cserevíz hőmérséklete azonos legyen az akváriumban lévővel.
A metilinkék gyógyszer, fertőtlenítőszer, azaz mikroorganizmusokat pusztít el. Ahogy mondtam, az akváriumodat hasznos baktériumok tartják életben, ezeket hatalmas hiba elpusztítani, hiszen mérgezéshez vezet.
Az, aki ezt ajánlotta neked, tudja, hogy a saját halai eleve betegek. Ez esetben használható a szer, de nem a berendezett akváriumban, hanem karantén medencében, sűrű vízcserével és szellőztetéssel.
Az algagátló viszont a baktériumokra és a halakra is erősen mérgező. Nem old meg semmit, csak tüneti kezelés az alga ellen, de a helyzetet tovább rontja.
Megfelelő szűrés, vízcserék mellett viszont elkerülhető az algásodás.
A vízcserék pedig nagyon fontosak, figyelj oda rájuk.
Én annyira nem értem ezt a vízelőkészítő-ellenességet, sok esetben sajnos nagyon is indokolt a használata. Ma már elterjedt a csapvíz klóraminos fertőtlenítése, és ez a vegyszer már nem távozik a vízből magától. Nem csak a szűrőbacikat irtja ki, hanem még egy extra ammóniaforrás is, ha nem semlegesítik. A jobb vízelőkészítők képesek erre. A városi csapvíznek a réztartalma elég sokszor katasztrofális, ezen segít valamennyit egy rendes vízelőkészítő. A natúr antiklór valóban haszontalan egy cucc.
A metilénkék adagolása olyan, mintha antibiotikummal tömnéd magad hogy megelőzd a betegségeket. Ez már önmagában sem egy egészséges dolog. Szegény halak a vízbe ürítenek és abban is élnek, ha nem alakul ki a szükséges lebontó baktériumkultúra ami elbontja a salakanyagokat, akkor a saját vizeletükben úsznak. Ha fertőtlenítővel irtod a bacikat, azzal ezt éred el.
Az algagátlók általában réztartalmú szerek, ezek hosszú távon minden élő szervezetet kikészítenek, még a növényeket is. Ráadásul tovább rontják a vízminőséget. Az algák lehet hogy rondák és rossz vízminőséget jeleznek, de amíg élnek, legalább egy kicsit javítanak a helyzeten mert a testükbe építik a mérgező ammóniát és társait.
A halas boltot ahol ezeket a jó tanácsokat kaptad, inkább messziről kerüld el. Vagy totál nem értenek hozzá és úgy osztják a bölcsességet, vagy direkt beszéltek rá rossz dolgokra, hogy költsél többet halakra.
Köszi mindent. Ma lecseréltem a víz kb 1/3- át, de már csak 2 hal van. Szerencsétlenkéim... na mindegy.
Amúgy 30 literes és Aquael mini szűrő van benne, azzal nem hiszem, hogy baj van, mert a víz mindig szép tiszta, csak a növényeken telepedik meg az alga.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!