A gömbakvárium! Mi a baj?
Na szóval ez a dolog nagyon felkapatott lett mostanság!
Az az érdekes hogy régen a gömbakváriumban 9-10 évig eléltek a halak (gondolok most szüleimre)
Most mi ezzel a baj? Régen a halak nem voltak olyan finnyásak? Vagy a gömbakváriumok máskép készültek? Világosítson fel már valaki!
Nekem pár évvel ezelőtt volt egy haverom, aki egy kb 40cm átmérőjű "nagy" gömbakváriumba, rakott 6-8db kis 2centis aranyhalat, meg még 6-8db valamilyen szürke kis halat, és ezeket a halakat ő nem vette, hanem fogta valahol. Rakott bele növényeket is, hólyagos vizikehely szerű valamit.
Sok növény volt benne. Alul nagy 2-3 centis lekerekített kerámia golyók voltak kavicsnak, mert a mukahelyén kerámia padlólapokat csináltak és onnan szerezte, ő megcsiszolta a kavicsokat egyenként, bordó kavics volt :)
Na szóval faxán megcsinálta az akváriumot, mutatta nekem, és nagyon szép volt, tök jól nézett ki. Szűrés nem volt benne, de levegő sem, a halai ott pipáltak a tetején.
Én nem értettem az akváriumhoz nagyon, de kérdeztem, hogy a halaid nem azért vannak fent, mert levegő után kapkodnak? Azt mondja nem, levegő van nekik elég, mert a növények termelik az oxigént.
Legközelebb egy nap mulva mentem át és a srác sajnálattal közölte, hogy az aranyhalak mind megdöglöttek. A szürke halak meg voltak még. Gőzöm nincs az milyen hal volt. De mindegy. Aztán valahogy ő is rájöhetett, hogy nem jó ez az egész így, mert utána mikor megint átmentem kb megint egy hónap mulva, akkor már egy rendes tégla alakú 70 literes akváriuma volt, szintén növényekkel. Szűrést abba se nagyon láttam, azaz úgy emlékszem nem volt benne.
Na de mindegy, így is éltek benne halak, nem volt sok, és gondolom csak valami nagyon strapabírók lehettek.
Ugyanez a srác egy nagy vörösfülü ékszertekit is szerzett valahonnan, a kádba volt egy vödör, mikor mentem át, és a teki ferdén benn volt a vödörbe, mert nem fért bele rendesen. A vödör alján volt egy kis víz. Na akkor bepupultam, kivettem a tekit és beraktam a kádjába, mert ez hülye volt :) Aztán mondta hogy leviszi eladni a tekit, vagy elviszi a nővérének, csak ideiglenesen van itt. Hát mondom jobb is.
Még 1-2 gondolat:
Nem most kezdtek finnyásak lenni a halak, pl. a (kelet)-német szakirodalom kb a '70-es évek közepe felé már leírja, hogy a gömb forma teljesen természetellenesen töri meg a hullámokat, ami olyan mértékben összezavarja a halat az oldalvonal érzékelőjén keresztül, hogy állandó stresszben lesz tőle. (igen, más téren is kb ennyivel vagyunk lemaradva...) Attól pedig leáll az immunrendszerük, és bármilyen betegségbe belehalnak.
Illetve belehalnának, ha előbb nem halnának bele a mérgezésbe, amit a működésképtelen biológiai szűrés okoz.
A boltban azért árulnak gömb akváriumot, mert nem csak halat lehet tenni egy akváriumba. Lehet benne tartani 2 növényt 1 csigával, vagy sórákot...
Meg azért árulják, mert amíg lósz@r van, addig veréb is van. Amíg van kereslet, addig árulni fogják, még akkor is, ha ez a kereslet a felvilágosulatlanság miatt van.
Annyit tennék hozzá, hogy annyira nem vagyunk lemaradva. A 70-80-as években itthon is megírták egy az egyben a Horn-Zsili könyvben, hogy a gömbakvárium rossz. 30 éve is ugyan így tudta az, akit kicsit is érdekelt a téma és nem az rtl klub műsoraiból tájékozódott.
Az, hogy törvényi szinten csak most lett elfogadott, valóban szégyen. Bár amíg a mai napig is népirtások, éhezés, milliárdos lopás folyik a világban nap mint nap, addig nem csoda, hogy primitív módon állunk az állatvilághoz. Na de nem akarok tovább kalandozni, a gömbakvárium rossz és nem élnek benne 9-10 évig halak, még a szüleid sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!