A vörös fényspektrumú fénycső algásít?
Ha nincs növényed, akkor gyakorlatilag minden algásítani fog. A növények (és ugyan így az algák) főleg a vörös és kék spektrumú fényt használják fel, mivel az algának jelen esetben nincs konkurenciája, habzsolni fogja a fényt és a tápanyagot.
Egészséges, élő növények nélkül nem tartható fenn akvárium, kivéve mondjuk egy hatalmas sügéres biotópot, megfelelő külső szűréssel. De még ott is szokott lenni némi hólyagos vízikehely, anubias.
De a konkrét kérdésre: a daylight kevésbé fog algásítani. A serás csőre lennie kell garanciának, legalább fél évnek. De vehetsz sima, 3 sávos daylight csövet is, 1-2 ezer Ft körüli áron, szintén garival.
Vagyis akkor a vöröses és kékes fényt egyaránt elfelejthetem, ugye?
Egyébként ha tennék a szűrőbe szat gyantát, segítene valamit?
Egy sima daylight fénycső több fényt ad le, szebben fog alatta látszani minden. Viszont ez is sugároz vörös és kék spektrumban is, csak nem olyan szélsőséges mértékben.
Tehát a legjobb, ha az ilyen csőből teszel minimális világítást, mert még látod alatta a dolgokat, de kevés felhasználható fényt ad. A vöröses alatt kevésbé látsz, de többet használnak fel az algák. Remélem így érthető amit írok.
Lehet szattal próbálkozni, megfelelő külső szűrővel és vízcserékkel.
Értem. 25W világításom van 140 liter felett. A jelenlegi cső nem Plant Color, valami Hailea Tropical Red. Viszont minek rakják bele, ha kifejezetten növényes akváriumhoz való? Egyébként a Sera Daylight fényét kicsivel erősnek találtam, nem tudom létezik-e olyan jó minőségű daylight cső, ami kevesebb lument ad le.
Az akváriumot egy TetraTec EX700 szűri, magában. Nem tudom van-e értelme a műgyantának, és ha igen, mennyit segít. Még soha nem használtam, de ajánlották.
Osram Skywhite
http://www.youtube.com/watch?v=MrK6fVfgaDA
Osram Biolux
http://www.youtube.com/watch?v=fQ6aq23efH4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!