Én csinálok valamit rosszul vagy ez így is jó?
Van egy 30 literes akváriumom bejárató üzemmódban már 3 hete. A talaj van csak benne, meg egy pár növény, mert még nem döntöttem el, hogy lesz berendezve.
A szűrő is jár 3 hete, az indításnál öntöttem bele JBL filter startot is. Néha szoktam beledobni egy kis halkaját is. Szobahőmérsékleten van.
Ezek után azt nem értem, hogy miért nem volt soha magas az ammónia és a nitrit szint? Mármint nem mintha hiányozna, csak nem értem. Normális ez?
Jó, csak mindenhol azt írják, hogy a beállási idő alatt először magas ammónia szint majd magas nitrit szint jelzi a bacik működését.
A kaját pedig pont azért dobálom be, hogy tudjon mi termelni.
Ezt majd linkeld már be légyszi, ha megtalálod.
Ha majd beteszed a halakat, akkor lesz magas az ammónia, meg a nitrit, és a most tenyésztett baktériumok fogják lebontani. Az ammóniát nitritté, azt pedig azzal a lendülettel villámgyorsan nitráttá bontják.
Az ammóniát 0,2 mg/l ; a nitritet 0,05 mg/l alá kell vinni.
A nitrát szintet meg 50 mg/l szint alá, részleges vízcserékkel.
Nagyon jól csinálod. A halkajából ammónia lesz, akár hal eszi meg, akár baktériumok bontják le. Ha nincs ammónia, nincs tápanyaga se a baciknak így nem is tudnak felkészülni arra, amikor majd a halak eszik meg a kaját és a ő ürülékükből lesz az ammónia. Tehát az üres akváriumban is etetni kell a bacikat. Erre a legegyszerűbb módszer a halkaja adagolása, de pl. a szobanövénytápokban is szokott lenni, vagy egy picike túrót vagy tojásfehérjét is adhatsz. Az ammónia végső soron az aminosavakból keletkezik, amik a fehérjéket alkotják.
Ha nem tudtad kimutatni az ammóniát, akkor jól működik a szűrő. Attól még ott volt, de folyamatosan fogyasztják a baktériumok, ezért nem is tudod kimérni. Ha annyi halkaját beszórsz, amennyit majd a halad enne egy alkalommal, és nem mutat semmit a teszt, akkor az akvárium készen áll a halra.
Az igen magas ammóniaszint a kezdeteknél a táptalajos akváriumok jellemzője. A talajból az elején kioldódik egy csomó fölösleges tápanyag, ez okoz nagy ammóniaugrást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!