126l akváriumra 78wattos világítás?
72 lesz az inkább.
A legjobb, ha saját magadnak csinálod meg. Úgy bármit beleépíthetsz, és nem kell 60 ezerszer lerajzolni, meg végigmagyarázni valakinek, és a végén még nem is lesz jó.
Az alacsony fényigényű növényekkel semmi nem lesz, kicsit gyorsabban fognak nőni, és némelyik felvesz egy kis vöröses vagy rózsaszínes árnyalatot.
A halaknak -árt... hát nem a legjobb szó, a legtöbbjük nem szereti a túl erős fényt. Mindenesetre a klasszikusan fekete vizű halakat nem kell erőltetni, van hogy nem tudják megszokni, és stresszelnek.
De azért nem olyan vészes, mert a sok fény jó esetben sok növénnyel is jár, amik hatékonyan ellensúlyozzák ezt a hatást, jó rejteket jelentenek a halaknak.
Én a rétegelt bükkre esküszöm, lazúrral kezelve, de bútorlapból is megcsinálható. Végül is 2 évet az is kibír.
Asztalossal tudod megcsináltatni.
Szerintem ez még nem számít igazán erős világításnak. A közepes fölött van, de azért egyáltalán nem durva. Ehhez még elég a csak mikroelemes tápozás easy carboval. A kifejezetten sötétet kedvelő halak kivételével egyiknek sem lesz probléma, pláne ha lesz rendesen növényzeted. Néhány alacsony fényigényű növény rosszul bírja a nagyon erős fényt, például az Anubiasok. Bealgásodnak, kemény vízben vízkövesednek. De még a legfényesebb akváriumban is vannak árnyékos sarkok, ahol a többi növény vagy a dekoráció kitakarja a fényt. A közepes fényigényű növények remekül érzik magukat erős fényen.
Ha az akváriumtetőhöz nem ragaszkodsz, akkor készen vehetsz az akvárium fölé rögzíthető armatúrákat még nagyobb teljesítményben is. Ezek nagyon szépek a nyitott akváriummal, de az áruk elég borsos.
hát ne Amazonas és orinoco medenencéből származó halakat vegyél, mert azok nem az erős fényhez szoktak. szerintem ennek az aksinak elég 50-60Watt is, 0.5W/liternél már lehet erős fényigényű növényeket tartani, ha megfelelő színspektrumú lámpát veszel.
Az az 1w/liter az még az izzólámpák idejében volt meghatározva, de a mai kompakt fénycsövekbőlbőven elég a kevesebb wattszám is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!