Milyen neon csőre cseréljem ki?
Hát van pl Sera Daylight 6000 Kelvines, ennek kicsit sárgás a színe.
Vagy Osram biolux 6500 Kelvines, ennek fehérebb fénye van, sztem ez jobb:
Sem a sima daylight, sem a "kék" egyáltalán nem növénycentrikus.
Az aqua glo tengeri akváriumokhoz való.
Az pedig elég baj, ha a mostani színe tetszik, és nem akarsz rajta változtatni, mert ennél rosszabbat nehezen lehetne összehozni.
Én egy ilyet tennék az aqua glo mellé:
Ez sárga, nagyon jó a növényeknek. Teljesen meg megváltoztatná a mostani színt, de ezzel a változással a "normálisabb" irányba változna.
Igazából az aqua glot kéne erre cserélni, de úgy nagyon nagy lenne a változás, és azt lehet, hogy nem is tudnád megszokni. De az lenne az igazi.
Nekem a 200 literbe most ezek vannak, ilyen sorrendben:
1db Hagen flora glo (rózsaszín)
1db sera Daylight (sárga)
1db 6500 K-s daylight olcsóbb fajta (fehér)
Oldalt még 1db 20wattos 6500K kompakt izzó (fehér).
-------------------
Az aqua glo-nak gőzöm sincs milyen színe, de a kékes fénytől inkább magasabbra nőnek a növények.
A rózsaszíntől meg szélesebbre.
Te tudod, hogy mit akarsz.
Van olyan kis akváriumom ami 1db daylight kompakt izzóval megy és szépek benne a növények, csak azt egy kicsit túl kell világítani és akkor nőnek, mint a gomba. Van táptalaj is nekik. A daylight viszont ha túl erős, akkor megjelenik tőle a zöld pontalga, viszont ha pont jó a fénymennyiség akkor nincs vele gond.
A Hagen flora glo nem algásít, csak ha nem cserélsz vizet soha. Illetve ha már több mint 3 éves a cső, és csoda hogy még világít, akkor elkezd UV fényt is leadni.
Platypus mondta hogy világít a pénz alatta, ezért én is megnéztem és nálam még nem. Tehát az enyém még jó :)
Emberek, a színhőmérséklet nem minden. Az Aqua glo lehet hogy 18000K, viszont kiváló növényes spektruma van, vörösben és kékben erős. Azért ilyen magas az érték, mert a sárga és a zöld hullámhossz hiányzik belőle. Önmagában nem alkalmas növényezésre, de kiegészítő csőnek nem rossz. A flora-glo ennek a kistestvére. Egy két fénycsöves armatúrához a flora glo praktikusabb talán, de mindkettő nagyon jó cső növényezésre és rózsaszínek. Minden igazi növényes cső rózsaszín. Ez magában nem túl szép.
A növényes cső mellé meg 3 sávos fénycsövet érdemes venni 6500 K körül. A háromsávos egy fontos tulajdonság, így kell kérni a boltban. A neoncsövet szeretik az emberek használni mindenféle fénycsőre, de az igazi neoncső nem alkalmas akváriumba. Ami tényleg jó, az a három és ötsávos fénycső.
Platypus!
Nem vitatom, hogy aqua gloval, és 2 másik csővel össze lehet hozni egy tuti világítást, de konkrétan ebben a helyzetben, 2 csővel, ilyen igényekhez sokkal hatékonyabb, és egészségesebb a "kistestvér".
Amúgy meg a színhőmérséklet tényleg nem minden, de nem is elhanyagolható. 18000 K-nek akkor növényeznék, ha minimum 1 W/l -t igénylő növényeim lennének, és meg is lenne ez a fényerő. Különben úgy nézne ki az akvi, mint ha halloween lenne benne.
háromsávos fény csövet, milyen színűt?
vagy flor glot, milyen színűt? melyik lesz jobb növényeknek, ésaz aqua glo mellé?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!