Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Az ilyen "befüvesített"...

Az ilyen "befüvesített" akváriumokat hogyan szokták tisztítani?

Figyelt kérdés

Lehet a nem megfelelőbb kép de pl :

[link]

2011. dec. 29. 22:54
 1/10 Platypus ***** válasza:
100%

Leginkább sehogy. Nem lehet úgy tisztítani, hogy ne sértse meg a gyepet. A Hemianthusból készített gyepet még valamennyire lehet, de a hosszabb fűfélékből állót egyáltalán nem. Főleg, hogy alatta táptalaj van, amit ha megbolygatnak, az hazavágja a vízminőséget.

A trükk az, hogy bivalyerős szűrőket használnak, ami nem hagyja a koszokat leülepedni a talajba. Egy ilyen akvárium talajtakarítás nélkül fenntartható egy-két évig. Utána meg úgyis ajánlott szétszedni, a talajok elöregedése meg hasonlók miatt.

2011. dec. 29. 23:02
 2/10 anonim ***** válasza:

Hát nekem lilaeposis füvem közé (bár az sose volt ennyire sűrű) de mindig közé nőtt a jávai moha, weeping moha, meg ilyenek. Ezek a mohák gyorsabban nőttek, mint a fű és ezeket egy sima csővel (tölcsér nélkül) kiporszívózgattam a füvek közül. Ezt így lehet, de olyat hogy te a talajt felszívod az nem kéne, mert akkor a fű is kirepül.

Tehát csak nagyon a felszínét lehet porszívózni. Oda kell figyelni és úgy, hogy az ujjad ott van a cső másik végén, és ha valamit felszívnál amit nem kéne, akkor gyorsan rányomod az ujjadat.

2011. dec. 29. 23:08
 3/10 A kérdező kommentje:
tehát akkor ez nagyon bonyolult meg ilyesmi.. és miylen növényeket ajánlotok? ami viszonylag sokáig megmarad, tudom természetesen rajtam is meg a környezetén is múlik, de mégis.. ?
2011. dec. 29. 23:38
 4/10 Platypus ***** válasza:
Milyen akváriumod van(méret,talaj, szűrés, világítás, tápozod-e?), mert enélkül ajánlani sem igazán lehet növényt. Az Anubias fajok és a gömbalga elég univerzálisak, ezek a legmostohább körülményeket is tűrő növények.
2011. dec. 29. 23:43
 5/10 A kérdező kommentje:
126 literes, tápozzuk igen, rendszeres vízcsere, van benne gömbmoha, anubias növények inkább, meg sajnos többinek nem tudom a nevét.
2011. dec. 30. 01:16
 6/10 anonim ***** válasza:

jó de mennyi fény van hozzá?

A marsilea, cryptocoryne fajok, bacopa is bírják a kevés fényt, de lehet egy kicsit azoknak több kell, mint egy anubiasnak, vagy egy gömbmohának.

2011. dec. 30. 06:00
 7/10 Daphina ***** válasza:

Igen, a szűrés nem nagyon hagyja leülni a mulmot, és a "fűfélék nem is annyira hajlamosak "bekoszolódni. Úgyértem hogy pl. a jávai össze szed minden szemetet az erős szűrés mellett is, ezért nem jó gyepnek(mint azt már tapasztaltam).

Legtöbbször a növények öregednek el, nem talaj, és általában a versenyakváriumokkal csak egyszer indulnak egy (évenkénti) versenyen ezért is kell új layout.

Ahhoz, hogy növényeket tudjunk ajánlani kéne a fényerőd is.

2011. dec. 30. 09:14
 8/10 Daphina ***** válasza:
Ja és a bacopapáról annyit, hogy nekem szépen nőtt még 10W/50l mellett is...
2011. dec. 30. 09:16
 9/10 Platypus ***** válasza:

A fűfélék között nem látszik annyira a mulm, mint a mohákban. A rendes gyepeknél a kosz nem marad meg a levelek között, hanem beesik a talajba, így látni(meg kiszedni) annyira nem lehet, de attól még ott van. Onnan veszi észre az ember, hogy egyszer csak algásodni kezd a gyöp, és akárhogy pucoválod, mindig újrajön.

A mohákból készített gyepeknek az a trükkje, hogy mobilra kell csinálni. Például több lapos kő egymás mellett, vagy műanyag rács legyen az alapja. Így párhavonta ki lehet szedni, és kimosni csap alatt, az akvárium szétbombázása nélkül. A talajt meg szépen ki lehet alatta porszívózni. Utálatos sok munka van vele, az igaz, viszont low-tech körülmények között is szépen megoldható.

2011. dec. 30. 09:48
 10/10 Daphina ***** válasza:
A sűrű gyepet még mielőtt beesne a mulm a talajba leszívó csővel óvatosan lehet tisztítani.
2011. dec. 30. 11:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!