Hátrány a növényeknek ha van aktív szén a szűrőmben?
EI tépozásnál nem annyira, mert ott túladagolsz, de amúgy igen, van hátrány.
Aktív szénnel időszakosan, és esetlegesen szokás szűrni.
Időszakosan, tehát 2-3 hetes "kúrában", és esetlegesen, ha indokolja azt valami.
Gyógyszeres kezelés után, rejtélyes pusztulásoknál, zavarosodásnál, stb.
Ha állandóan akarod használni, ne nagy mennyiségben használd.
hát ez most azért van benne, mert újraindítottam az akváriumot... gondoltam egy hónapig kb. működik, utána meg jó felület a baciknak megtapadni... szóval még akkor is hasznos, amikor már nem aktív, csak máshogy.
növénytápból nem adagolok túl, 2 naponta szoktam adagolni kisebb mennyiséget (az előírt heti adagot szoktam elosztani).
Azért azt vedd figyelembe, hogy csak a legkiválóbb aktívszenet szokták így használni, de én személy szerint még azt se használnám. Úgy vagyok vele, hogy nem keresem a bajt, jön az magától...
Egy telített aktívszén ugyanis simán elkezd visszafelé aktív lenni, és kieregetni magából az összes méreganyagot!
A felületével se mész túl sokra, porózus ugyan, de egyáltalán nem ideális méretben.
Nem lebeszélni akarlak róla, csak ezeket is vedd számításba.
Elég sok félreértés terjed az aktív szénnel kapcsolatban. Például a fémeket alig köti meg, így a növényeknek szükséges mikroelemeknek sem árt. A nehézfémtartalmú gyógyszerekben a fém egy nagyméretű molekula része, amit tényleg kiválóan megköt a szén, de a tápok vagy a csapvíz fémiontartalmát nem. Olvastam egy írást, ami szerint a kelátkötésbe vont fémionokat viszont megköti, tehát vízelőkészítővel együtt hatékony, a növénytápok ellen is. De ez nem egy megerősített forrás volt. A nitrátot nem köti meg. A csersavat és rokonait szépen megköti. A telített aktív szén nem engedi vissza a tartalmát, csak nem köt meg új dolgokat. Van egy titokzatos valami, amit viszont megköt, és amúgy kéne a halaknak, mivel az aktív szén állandó használata és a lyuk a fejen betegség között összefüggés van, de az oka nem ismert.
Ezt olvasd el:
hm... én nem ragaszkodom különösebben az aktív szénhez, csak benne volt alapból a szűrőmben, azóta meg már hozzászoktam... habár nem cseréltem sosem havonta.
Csak ha nem használom, akkor nem tudom, mit tegyek a helyére... van benne alul egy szivacs, középen a szén és felül meg nem tudom mi a neve, de a baciknak való hely... szóval mit tehetnék a szén helyére, aminek még értelme is lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!