Tisztítóbaktériumok keverékeket hogyan kell használni?
Figyelt kérdés
PL SERA Bio Nitrivec. Nem az adagolás mennyiségére vagyok kíváncsi,hanem a gyakoriságára,hogy egyáltalán kell e.
Ugye az van ráírva,hogy belerakjuk a baktérium flórát a vízbe és akkor a káros anyagok egy része le lesz majd bontva a bacik által.De azt is írják, hogy hetente kell adagolni(,miér?t). Akkor ezek a bacik egy idő után megdöglenek és állandóan pótolni kell új baci-kultúrával? Szóval miért kell új adagokat adni,miért nem elég 1x telepíteni a bacikat a szűrőbe? Mert oké hogy vízcserék alkalmával kell adni kell belső szűrőbe de pl külső szűrőnél amiben kb 3 hónapig nem is takarítasz,abban nem maradnak meg?
Ez csak egy hülye marketingszöveg, hogy többet vegyél belőle. Új akvárium telepítésekor és gyógyszeres kezelés után van haszna az ilyen löttyöknek. Akkor is csak meggyorsítja a bacik elszaporodását, de nincs rá abszolút szükség. Ha a bacik nem szaporodnának maguktól, akkor nem is létezhetne egészséges vizű akvárium.
2011. nov. 25. 12:12
2/7 anonim válasza:
Illetve egészséges élővíz (tó, folyó).
Azért írják rá, mert a gyártónak is meg kell élnie valamiből. Én soha nem használtam még ilyen bacikultúrát, ha nincs időm megvárni a természetes beállást, illetve nincs lehetőségem egy régi szivacsot bemosni a vízbe, akkor a halak és a víz mennyiségének arányában (vagy mérések alapján, bár azt sem viszem túlzásba) akár 1-2-3 naponta csinálok részleges vízcserét.
2011. nov. 25. 12:59
3/7 anonim válasza:
Egyébként vízcserénél sem kell adagolni belőle, mert ha kinyomkodod óvatosan a szivacsot, hogy csak a mechanikai kosz nagy része távozzon, akkor milliószor több baktériumod marad, mint egy ilyen löttyel.
2011. nov. 25. 13:02
4/7 anonim válasza:
Én szoktam használni, de csak akvárium beindításánál/újraindításánál, szűrő teljes tisztítása vagy cseréje esetén. Kevesebbet használok, mint írják (kb fele), esetleg még egyszer pár nap múlva adok a vízbe egy keveset. Amúgy a rendszeres adagolás tényleg teljesen felesleges.
2011. nov. 25. 18:30
5/7 A kérdező kommentje:
Csak mert valahol azt olvastam, hogy akváriumi körülmények között nem vagy csak nehezen alakulhat ki.Mert ezek a bacik(pl nitrobacter) csak bizonyos ideig élnek majd elpusztulnak és más bacik veszik át a helyüket.Csak nem tudom, hogy azok bacik, amik átveszik a "terepet" lebontó képességűek e.
2011. nov. 28. 18:26
6/7 Platypus válasza:
Egyes bacik kihalnak, mások meg átveszik a helyüket. Az akváriumban a fő ammónia és nitritbontó fajok a Nitrospira és a Nitrosospira nembe tartoznak. Egy beállt akváriumban ahol nem mérgezik vegyszerekkel a bacikat, prímán szaporodnak segítség nélkül is.
2011. nov. 29. 17:57
7/7 A kérdező kommentje:
Növénytápok,folyékony CO2,vízkezelők károsak a bacikra nézve?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!