Egy növénymentes akváriumban (mondjuk daylight csövek esetén) mennyi W/l az ideális világítás (esetleg az ajánlott határértékek)?
Ha sügeres, akkor gondolom többszáz literes.
Egy 500 körülibe elég 0,2-0,3 w/l is.
Annyi a jelentősége, hogy ha bármilyen gond van a vízminősséggel, akkor a több fény hamarabb algásít.
A szűrő pedig nem old meg minden problémát, a nitráttól még ugyanúgy meg kell szabadulnod, és a co2 is stabilabb növényekkel, ami elsőre paradoxon lehet, de a tapasztalat ezt mondatja velem.
Szerintem szat gyantát mindenképpen érdemes lenne használnod! A nitrátot köti meg, és a vízcseréktől ugyan nem szabadít meg, de kordában tartja a nitrát szintet ami egy növénytelen akváriumban igen hasznos lehet. Nem mellesleg optikailag is sokat dob az akvin, igazán tiszta hatásúvá teszi a vizet. Mondjuk nem olcsó, de csak 2 nagyobb adagot kell megvenni és felváltva lehet használni, mert jónéhányszor regenerálható. Külső szűrőbe kell tenni.
Nekem van egy 45 literes akvárium, fehér homokkal, világoskék háttérrel, a tetején egy 15 Wattos lilás fényű csővel. Ez 0,33 W/l és az armatúráján nincs fényvisszaverő (szerintem ez 12 ezer kelvines cső), hát a növények nem igazán maradnak meg alatta, de az alga sem :)
Viszont ha te daylight (6500Kelvines) csövet veszel az lehet hogy algásítani fog, abból sztem még kevesebb kéne, de talán az a 0,2 Watt/liter körüli érték jó lesz.
Vagy ha nem raksz bele semmilyen fényt, és az ablakból se szűrődik be semmi, akkor tutira nem fog algásodni.
Pl én régen raktam asztal alá egy ilyen akváriumot szórakozásból, amibe nem volt semmi, de még halak sem, csak víz, meg szép mészkövek, alul apró sóder, még benne egy fehér korall, de nem élő. Ebben így fény nélkül, nagyon szép fehér maradt minden.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!