Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől halt meg a törpe szívóha...

Mitől halt meg a törpe szívóharcsám?

Figyelt kérdés
Egy 30 literes akváriumban volt 3 törpe szívóharcsám, és 4 amano garnélám. Fél éve vannak az akváriumban. Eddig semmi bajuk nem volt. Most viszont egyik napról a másikra holtan találtam az egyik szívóharcsát az aljzaton. Külsőre semmi sérülés, vagy folt nincs rajta. A víz értékei normálisak. Természetes halál lenne ilyen idősen? (az állatkereskedésből nem tudom mennyi idősen vettem) A többi állat jól van, úgy viselkedik ahogy eddig.
2011. okt. 27. 18:09
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
a nitrit is nulla.
2011. okt. 27. 20:46
 12/15 Platypus ***** válasza:

Hosszú távon az 50-es nitrát érték is legyengíti eléggé az erre érzékeny halakat, ha minden héten felmegy eddig, az okozhatta az Oto halálát. Gyakrabban kéne vizet cserélni, vagy mennyiségre többet.

De nem ártana ammóniát és nitritet is mérni, azokra jellemzőbb a hirtelen, tünetek nélküli halál. A szűrésed milyen?

2011. okt. 27. 20:50
 13/15 A kérdező kommentje:

mondtam, ammónia és nitrit is nulla. Illetve a teszt azt írja, hogy <0,1.

a szűrőm hagen aqua clean nem tudom hányas, de nyilván a bele való, mert ez az akváriumhoz volt. Benne szivacs, aktív szén, meg kövek. És tiszta is, mert odafigyelek rá. És a bacikat sem ölöm ki belőle.

Ha lenne bármi okom, hogy miért halt meg a hal akkor nem itt kérdeznék...

2011. okt. 27. 20:56
 14/15 Platypus ***** válasza:

A nitrát értéked közepesen magas, ez sok halfajnak meg se kottyan, de az érzékenyebbeknek elég egy halálos mérgezéshez, ha hosszabb ideig éri őket. A nitrátmérgezés jellemzője, hogy nem tömeges pusztulást okoz, hanem szépen egyenként hullanak el a halak, mert a kondíciójuk és a genetikájuk nagy mértékben befolyásolja a mérgezés súlyosságát. Sokszor nincs semmi látványos tünet, legfeljebb étvágytalanság vagy fakulás, de az utóbbi egy szürkés halon nem igazán látszik.

De ha nem a nitrát miatt is halt meg, hanem ismeretlen, tőled független ok miatt, akkor sem jó, ha hagyod a nitrátot eddig felmenni. 2x ilyen gyakori vízcserével fele ennyi nitrát gyűlne csak fel, az az érték tökéletes a növényeknek is.

2011. okt. 27. 21:03
 15/15 A kérdező kommentje:

most azonnal lecseréltem a vizet, szerencsére volt bekészítve. A nitrát szint lement normálra.

Mostantól akkor gyakrabban figyelem a nitrátot, és ha megint ilyen magasra megy, akkor heti készer fogok cserélni, vagy egyszer dupla annyit.

2011. okt. 27. 21:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!