A szűrő miatt pusztultak el? Vagy miért?
Van egy kicsi (20 l) akváriumom. 2 guppi és egy algaevő lakta. Új szűrőt vettem ,mert a régi már nagyon régi volt, eléggé hangos volt már. Sajnos márkát most nem tudok mondani (nem vagyok otthon). Beraktam ezt az újat, másnapra elpusztultak a guppik, harmadnapra az algaevő is. Ezután kimostam ALAPOSAN a szűrőt az aksit mindent.
befogadtam ismerőstől 3 neont és egy páncélos harcsát és beleraktam őket a kiszellőzött(1 napig ment csakúgy a szűrö az üres aksival), kimosott akváriumba. És a neonok is elpusztultak!! Ezt én nem értem.... a szűrő akváriumba való, akvarista embertől vettem, nyilván nem ad el olyat ami öli a halakat. Vagy a halakkal van a baj? De nem értem, fura hogy pont a csere után történik ez...Most mit tegyek??
Igen, a neonok és a p. harcsa halálában közrejátszhatott a szűrő, de náluk a puszulás legfőbb oka a stressz lehetett. A neonok erősen igénylik a csapatot, és egy normál méretű rajnak (8-10 db minimum, akkor már nem stresszelnek, legalábbis a darabszám miatt nem) kell egy 70 literes akvárium. 20 literben ez a neonok vége, sőt, el kell hogy szomorítsalak, 30 liter alatt nem is lehetne halat tartani.
A guppik, és az algaevő is csak azért húzta eddig, mert viszonylag strapabírók, de ez közel sem jelenti azt, hogy ne lett volna szenvedés az egész életük, szóval nekik is megváltás volt a halál.
A pusztulásukat az ő esetükben a szűrés hiánya okozta. (és a neonokéban is erősen közrejátszott)
A szűrőt ugyanis hiába rakod a vízbe, a szűrő az úgy szűr, hogy az ad otthont a szűrőbaktériumoknak, amik kialakulásához kell kb. 2-3 hét. (és nem 1 nap)
Azzal, hogy alaposan kimostad a szűrőt meg is pecsételted a sorsukat, semmi nem maradt, ami lebontsa az ammóniát, és a nitritet, ezzel megmérgezted a halaidat.
Amit most tehetsz, hogy amíg nem tudsz szerezni egy kicsivel nagyobb akváriumot, és nem olvasol utána a legalapvetőbb dolgoknak, addig elfelejted a haltartást.
Teljesen igaza van az előttem szólóknak, minden szavukat jól fontold meg!
Annyit még hozzátennék, hogy egy 20 literes akvárium maximum tenyésztésre használható: én pl. plattit szoktam kitenni - elletőketrecbe - oda. De tartásra semmiképp sem való.
Neonhal, guppi, páncélosharcsa, de még az algaevő is csapathal - minél többet tartasz belőlük, annál jobban érzik magukat: de mindezt egy 20 literes akváriumba???
----------------------
Nem írsz a szűrő teljesítményéről: a túl gyenge éppúgy nem jó, mint a túl erős: könnyen lehet, hogy amit betettél szűrőt, túl erős volt. Mégis mekkora a szűrőd teljesítménye?
--------------
És könyörgöm: soha ne mosd ki a szűrőt teljesen. Ezt csakis egy kis akváriumvízben, 1x-2x enyhén átnyomkodvaszabad kimosni. Ha nem így csinálod, kimosod belőle a lebontó baktériumokat, és a szűrő ahelyett hogy szűrne, csak a vizet fogja mozgatni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!