Hány naponta etessem a halaimat?
Egy hete vettem akváriumot, szal még elég friss a dolog. Mondták azt is, h naponta, meg olyat is, h csak kétnaponta kell, meg h vigyázzak nehogy túletessem őket..
Amúgy az akvárium 120L-es és kb 35 hal van benne+ 1 vízicsiga.
Jól értem, 1 hete vetted az akvit, és már van benne 35 hal? Az szép!
Naponta etess keveset. Heti 1 koplalónap.
Ez attól függ, milyen halaid vannak. Pár centis nanohalakat és az ivadékokat lehet naponta 2x is, természetesen csak kis mennyiséggel, az átlagos 5-10 centis akváriumi halakat naponta 1x, a nagy testű sügérféléket nem is kell minden nap etetni.
Az 1 hetes akváriumba 35 hal viszont hatalmas felelőtlenség. Eleve két hét után lett volna szabad csak az elsőket hozni, és nem egyszerre mindet, hanem csak hetente pár darabot. Ha az a 35 hal 2 centi fölé nő, akkor az akvárium irdatlanul túl van telepítve. Ez így egy borítékolt ammóniamérgezés, aminek az eredménye általában halpusztulás vagy sorozatos fertőzések. Ha el akarod kerülni a katasztrófát, akkor egy darabig cserélj le 2-3 naponta minimum 20 liter vizet, állott cserevízzel. Ha nagyobb fajokat választották, akkor a halak felét vissza kéne vinni a boltba. A szűrőt nem sokat, hanem állandóan kell járatni, mindig és minden esetben.
Van 17 neonhal, 2 üvegharcsa, 4 kuli-kuli, 5 diszcsík, 2 cápa márna, 1 betta, 4algaevö. Nem egyszerre vettem bele őket,hanem naponta a különböző fajokat. Nekem a boltban azt mondták,h 2-3 nap elég,h jó legyen a viz a haknak. Igy is tettem: megvettem az akváriumot,szépen berendeztem(kavicsok,növények stb),beletettem a szűrőt(ami azóta folyamatosan megy,am én úgy tudtam,h annak mindig menni kell) és a höméröt,és vártam 3napot,akkor kezdtem el beletenni a halakat. És azt az egy hetet úgy értettem,h az utso hal beletételétöl...
Am tényleg ezzel a 35 hallal túl van telepitve? Csak mer az eladó csaj nekem azt mondta,h ekkora akváriumba 50-60 halat tehetek...
Sajnálom hogy ezt kell mondanom, de az eladó csaj nagyon csúnyán félreinformált, és amit neked javasolt, az totálisan működésképtelen és idővel a legjobb szűrés mellett sem fogják bírni a halaid ezt a terhelést. Lehet hogy most még kicsik, de igen nagyra növő halakat válogattál össze. A cápamárna eleve 30 centi fölé nő, nem is tartható ekkora helyen. Ezen kívül csapathal, nem kettőt, hanem egy egész rajt kell tartani, hogy jól érezze magát. Az 5 díszcsíknél nem írtad, milyen faj. Ha történetesen öves díszcsík, akkor 35 centisre nő, szintén a fenti probléma vonatkozik rá. Ha valamelyik kisebb díszcsík, akkor még elférnének,csak éppen lefoglalják maguban az akvárium terhelhetőségének úgy 80%-át. Ha az algaevő Ancistrus, akkor legfeljebb 1 pár tartható ekkora helyen, ha több hím is van, csúnyán összebalhéznak. Ha több nőstény, akkor azok meg halálra dolgoztatják a hímet, mert náluk a pasi vigyáz a gyerekekre, és amíg ezzel van elfoglalva, nem is eszik. Az üvegharcsa szintén csapathal, 6-8 db kéne belőle, de ha ennyi lenne már nem nagyon férne más mellé, legfeljebb pár algaevő. Továbbá a vízminőségre nagyon érzékeny halak, a jelenlegi felállásban biztos nem húzzák sokáig. A Betta nem zavar sok vizet, viszont 28 fok környékén érzi jól magát, ami a többi haladnak túl magas. Illetve a jelenlegi halaid egy idő után kajának fogják nézni az uszonyait.
Ami működne az akváriumodban, ha a neonok, a kulikulik és 2 darab algaevő maradna csak. A többitől meg kell válnod, ha nem vagy állatkínzó hajlamú.
Ami az akvárium bejáratását illeti, 2 hetet minimum illik várni. Erre azért van szükség, mert a hasznos baktériumok nagyon lassan szaporodnak. Ezek a baktériumok képesek a halak potyadékát ártalmatlanítani. Ha megvolt a két hét, akkor is kéne legalább egy hét szünetet hagyni minden újabb kis halcsoport között, hogy a bacik lépést tudjanak tartani a növekvő terheléssel. Az eladócsaj nagy baromságot mondott neked. 35 hal akkor lehetne legfeljebb egy ekkora akváriumban, ha azok mind egy szálig nano halak lennének, tehát felnőtt korukban sem nőnek 2 centi fölé. Neked a legkisebb halad, a neonhal is megnő ennek a duplájára. 50-60 halat nem lehet ekkora medencében tartani. Egy boltban, ideiglenesen meg lehet tenni, de minél hosszabb ideig vannak ilyen körülmények között, annál jobban tönkremegy a szervezetük és idővel elpusztulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!