Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogyan tegyem rendbe az...

Hogyan tegyem rendbe az akváriumomat? Már nem tudom mit kéne tennem vele. Segít valaki?

Figyelt kérdés
Már múltkor elpanaszoltam,hogy a nyáron vásárolt, Használt, gyári tetős akváriumom pár nap után tiszta redva lesz,hót barna minden(kövek,növények)...Akkor azt a tanácsot kaptam,hogy vegyek bele gyorsan növő növényeket.Már mindent megpróbáltam,de így sem bír ki egy hetet sem,sőt!Csak tető nélkül,egy kis neoncsővel világítva marad normális a vizem.Akkor most dobjam ki a tetőt?Mert már csak az maradt!...Szét vet az ideg,hogy minden alkalommal a köveket sikálom,meg mindent ki kell szednem.Most 3 nap után a részleges után már foltokban megjelentek a barna foltok az üvegen és színeződik el a dekoráció.Akkor tuti,hogy a tető a ludas,vagy a világítás benne,de akkor másnak miért nincsenek ilyen problémái?Ja!Vegyek algaölőt esetleg bele?Köszi előre is!
2011. okt. 13. 21:33
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A Hailea-HL-BT700-nak csak 690l/h a vízforgatási sebessége, amit én max egy 100 literes akváriumba raknék bele. 200-ba már min 1200l/h-ás kell.

Amúgy meg 100 litertől majdnem kötelező a külső szűrő használata is(ami elsősorban a legjobb biológiai méreganyag lebontó)+ a belső.

A belső szűrő lecserélése még határesetben várhat, feltéve

ha veszel a jelenlegi mellé egy külsőt is, mert másképpen nem oldódhat meg a problémád.

Nem a világítással van gondod, hanem a szűréseddel mert az (közepes fényigényű növények mellett) tökéletesnek mondható

Ha nem túl nagy kiadás neked, akkor természetesen a belsőt is lecserélheted, de egy külső szűrő itt feltétlenül muszáj.

A másik gond, ami még most nem gond: Az aranyhalak.. még most nincs gond velük, de később lesz, mivel 12-18 centisre is megnőnek, nagykorukban meg többet esznek és jobban mérgezik a vizet, mint amennyit egy 200 literes(még jó szűréssel is) eltudna bírni.

2011. okt. 17. 15:56
 12/15 anonim ***** válasza:

ezeket pedig olvasd el, ha még nem tetted

[link]

[link]

2011. okt. 17. 16:01
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Igen,egy külső szűrőt mindenképp akarok,csak mindig halogatom!Azt beszerzem akkor!Arról esetleg tudnátok tanácsot adni,hogy használtan érdemes-e venni?Az aranyhalakkal tisztában vagyok,tudom!Egy 300l-esem is van,de abban most a férjem kis koi-ai vannak,míg el nem készül a kerti tó,idén sajnos nem fejeződött be,jövőre meg lesz és abba áttelepednek a koi-ok,a 300Lesbe meg mennek az aranyhalak.Csak emiatt merek többet tartani a 200L-esbe.Szóval akkor a világítás benne jó,a szűrőm a gond?De akkor tető nélkül miért nem dzsuvásodik?Ez rejtély számomra!Köv hónapban beruházok egy külső szűrőre!Köszönöm!
2011. okt. 17. 21:55
 14/15 anonim ***** válasza:

"De akkor tető nélkül miért nem dzsuvásodik?"

az alga jelenléte elsősorban a túlzott mennyiségű méreganyagoknak köszönhető(ammónia, nitrit, amit a szűrő lebont nitráttá, ami kevésbé mérgező a halaknak és nem kedvez az algáknak), de fény kell, ahhoz, hogy fotoszintetizáljon. Ha elveszed a fényt, akkor az alga elpusztul, de a méreganyagok a vízben megmaradnak, tehát ha újból világítasz, újból meg fognak jelenni, ha azomban a méreganyagokat tünteted el, akkor bármennyi fényt adhatsz, nem fog algásodni. persze ezeket az anyagokat nem lehet soha 100%-osan eltüntetni, ezért mindig számíthatsz egy kevés algára, de egy jól működő akváriumban, jó szűrés mellett ahol növények is vannak(ők az No3-mat élik fel), ott elhanyagolható a és nem zavaró a mennyisége.

igen, használtan is megéri venni, ha még garancia alatt van, de ha jelentős összeggel olcsóbban jutsz hozzá, akkor szerintem bárhogyan. lehet építeni külső szűrőt egy belső szűrő motorjából is(talán elég ez a 690l/h, de a belső helyett kell begyél egy másik belsőt, ami szerintem olcsóbb is, mindha külsőt vennél), de nekem nincs tapasztalatom ezzel, szóval nem tudom mennyire rizikós, talán Murr és Hable itt a gyk-n többet is tud mondani erről.. :)

2011. okt. 18. 09:34
 15/15 anonim ***** válasza:

Jobb szűrés kell,

Sok olyan növény, amit nem esznek meg az aranyhalak,

Jobb világítás, a 2*30 W jó, de 1500 K??? Ez mi?

Ez nem is lehet daylight? Kéne egy tényleges daylight (5400-6500 Kelvin) és vagy mégegy olyan, vagy egy 4000 K körüli.

Növényes cső szerintem nem kell, anubiasokhoz fölösleges, viszont a 4000-es nagyobb hullámhosszait az anu. kiválóan tudja hasznosítani.

Ha a világítás hiányát ennyire megsínylik az algák, iktass a világítási időtartamba 1-1,5 óra sötét (világítás nélküli) szakaszt. Erről megoszlanak a vélemények, hogy hatékony e, de kétségtelen, hogy van olyan szitu, amikor beválik.

Le kell tesztelni a kútvizet szilikátokra, és kovasavra!

A barna alga egy kova moszat, jellemzően a magas szilícium dioxid tartalmú vízben szokott ilyen makacs lenni. Ezért a pótlás visszaszorítása miatt azt mondanám, hogy a vízcserékkel próbálj beállni 2 hetente 30 %-ra, de a jelenlegi szűrés mellett ez lehetetlen.

Mindenesetre egy pár hónapos próbát megérne szerintem kipróbálni pl. 10 naponta 30-40% csere.

Ez így lehet, hogy paradoxon, hogy ritkább vízcserét javasolok, de ha magas a szilikát tartalom, akkor segíthet. És a minél nagyobb statikusság, a vízértékekben.

(Egyébként ha tényleg ez lesz a probléma, van olyan granulátum, ami megköti a szilikátokat )

2011. okt. 18. 19:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!