Tudom, hogy kicsi az akvárium, de a halak jól érzik magukat, nem?
Bocsi, hogy kicsit hosszú :)
Szóval van egy kb. 30-40 literes akváriumom, 3-as szűréssel (bio, kémiai, meg szivacs), Hagen márkájú. Az alján homok, van benne sok növény, moha labda meg egy nagyob díszkő, ami az állatkereskedésből van. Eddig semmiféle algával nem találkoztam benne, 2 halogén lámpa világít, napi 6 órát.
Eleinte 4 amano-t tartottam benne, meg 3 törpe szívóharcsát. Aztán egy ismerősöm nekem adott 6 leopárd dániót (inkább befogadtam őket, nehogy lehúzza őket a wc-n).
Szóval tudom, hogy elvileg ez így túlzsúfolt, de igazából a 3 törpe szívóharcsa semmi vizet nem zavar, elvannak ők a maguk kis világában, nem viselkednek másképp, mint előtte.
A dániók is boldognak tűnnek, úsznak csapatostúl, esznek rendesen, nem tűnnek idegesnek. Sőt, mikor bedugom néha az ujjam, akkor van hogy körül úszkálják és még hozzá is érnek.
A garnélák meg mintha megnyugodtak volna: amikor nem voltak halak, az amanok össze vissza keringtek, ugráltak, néha azt hittem ki is jönnének, ha nem lenne fedő. Most meg elmatatnak a növényekben és békések. Igazából egyik élőlénnyel sem kerülnek kapcsolatba.
Az értékek rendben vannak, minden héten a 20%os vízcsere előtt és után is ellenőrzöm. Már több mint 4 hónapja állandó értékeket kapok. Havonta cserélem az aktívszenet és tisztítom a szűrőt, 3 havonta a szivacsot és a bio kavicsokat (ilyenkor veszek hozzá baktériumokat is).
Kaját ilyet kapnak: [link] az eladó szerint nagyon jó minőségű.
Mulm nem sok van az alján, van egy pár maláj tornyoscsigám (miattuk van homok) ők nagyon jól rendben tartják az aljzatot.
Az lenne a kérdésem, hogy ezek után mennyire sürgős új helyre telepteni a dániókat? Sajnos most nem engedhetek meg egy nagyobb akváriumot, de bántani sem akarom őket. Mondom, ránézésre jól érzik magukat.
Hát, én csak annyit tudok hozzászólni, hogy nagyon fontos változatosan etetni a halakat: fagyasztott kajával, a harcsáknak harcsatablettával lehet színesíteni az étrendjüket :) Ezek nem drágák, könnyen beszerezhetőek.
Ahhoz, hogy mennyire férnek el ekkora helyen, nem igazán tudok mit mondani, de úgy látom, hogy sokat foglalkozol az akváriummal és jó a szűrés is. :) Ezek után már csak a dániók tűrőképességétől függ, hogy bírják-e a zsúfoltságot, vagy nem is zsúfoltság ez?
Mindjárt megmondják a hozzáértők :))
ja igen, a kaja, amit belinkeltem csak a dánióknak van :) a többiek szoktak kapni forrázott zöldségeket is :)
mindig a garnélákat kell először etetni, mert nagyon gonoszok ha kajáról van szó, ellopják a többiekét. Így, ha először ők kapnak, le vannak foglalva míg a többiek esznek :)
Köszönöm a választ, egyébként szerintem nem foglalkozom sokat az akváriummal, persze odafigyelek rá, mert mégis csak élőlényről gondoskodom, de szerintem más is törődik ennyit pl. a macskájával, csak azzal máshogy :)
Persze, ezt pozitívan értettem, hogy nem sz@rod le az egészet, hanem tényleg érdekel.
A kajával kapcsolatban meg én ragaszkodom ahhoz, hgy a dániókat is lehetne változatosabban, de min. kétféle kajával etetni... :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!