Vízkőgondok: Mit tegyek, hogy eltűnjön?
Mitől lehet, hogy az akvárium oldala nagyon csúnyán vízkövesedik, és mit lehetne tenni ellene?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Én veszek 100 Ft-os boltban egy sniccert vagy szikét, hívd ahogy akarod.
Kiszedem a pengéjét aztán azzal laposan levakarom a vízkövet. Egyáltalán nem karcol semmit.
Mármint ha benne vannak a halak, akkor ez jó megoldás.
De még 100Ft-os boltban árulnak üveg kaparót is, pl amivel a festéket lehet levakarni az ablaküvegről.
Ha nincsenek benne a halak, akkor meg 20% ecet aztán dörzsi szivacs, de ez a nagyon komoly vízkövet nem mindig szedi le, csak ha többször ismétled, ill ha kicsit hagyod állni ecettel bekenve :)
Hát a só az nem igazán.
Ha lágyítani akarod, akkor öntsél bele ioncserélt vizet.
Tescóban 5 literes flakon az olyan 200 Ft körül van.
Mondjuk ha a víz negyedét lágyítod, az még elmegy, de többet nem szabad, mert hát kitudja milyen halaid vannak.
A legfrankóbb az lenne, ha lemérnéd a víz keménységét, megnéznéd a halak igényeit a Díszhal infón, és úgy öntögetnéd a vizeket, nehogy túl lágyítsd.
Az biztos, hogy a túl kemény csapvíz sem jó a trópusi halaknak úgy általában, de hát meg kell találni az optimális mennyiséget. Egyszer kiméred, aztán a vízcseréknél is úgy kell bekeverni, pont jóra.
Ezzel csak az a szívás, hogy hordani kell haza mindig a flakon vizeket. Én ezért vettem még fél éve valamikor egy ozmo vízszűrőt itthonra, kb 15ezeré használtan, de mindegy. Azzal csinálom a lágy vizet a fürdőszobában, rá van kötve a vízcsapra, sima víz megy be, és lágy víz jön ki belőle. Nekem ez a tengeri akváriumhoz kellett igazából, azért vettem, viszont az édesvizihez is használható, egy keveset mindig abba is bele szoktam keverni. Nem olyan rossz dolog, ha van egy ilyen otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!