Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Én nem értem ezt, mért kell...

Én nem értem ezt, mért kell annyira pátyolgatni a guppikat?

Figyelt kérdés

Leszögezném,imádom az állatokat,de szerintem kicsit túlreagáljátok,ezt a Guppitartás dolgot.

Nekem 25l-es müanyag dobozban vannak.Csak egy levegőztető van.2 halat vettem kezdetben,akik elpusztultak,de előtte született a nősténynek pár kicsi hal.

Ezek vannak most,erősek hatalmasak és egészségesek.(2éve)

Most hoztam egy állatkereskedésből 4új halat,ők vékonyak,gyengék.Amiket én neveltem,azok gyönyörűek,bármelyik boltban lévő halnál szebbek.

Csak szúnyoglárvát és lemezes tápot esznek.

Még szűrőm sincs és nem is akarok venni.

2011. júl. 9. 17:07
1 2
 11/16 Noti75 ***** válasza:
84%

huhh, hát ez kemény. :D

azért tisztázzuk a fogalmakat, az életben marad (vagy elvegetál) nem feltétlen egyenlő azzal, hogy él (a szó átvitt értelmében).

te is életben maradnál egy 2X2m-es szobában, még akkor is, ha nincs ablak, meg nem szellőztetnek, ha kapsz elég kaját meg vizet, akkor életben maradsz. más kérdés, hogy ezt vajon mennyire neveznéd életnek?

más. az, hogy vettél új halakat, amik szerinted kis véznák, mármint a tieid mellett, nem biztos, hogy azt jelenti, a tieid az egészségesek. tudod a kevés mozgás és sok kaja a halaknál is elhízáshoz vezet. nem biztos, hogy az a hal az egészséges, amelyik jó nagydarab meg kövér... tudod az embernél sem azt mondjuk arra, akinek a 170 cm-es magasságához 150 kg párosul, hogy hűde egészséges és milyen jól néz ki. a halaknál sem. lehet, hogy pont azok a (szerinted) kis véznák azok amik még egészségesek. (bár ha hozzád kerültek, akkor valószínűleg már nem sokáig...) tudod a díszhal az nem zsírdisznó, amit azért tartasz, hogy minél gyorsabban minél nagyobbra hízzon.

eleve nem értem, minek halakat trtani egy műanyag dobozban? akváriumot azért tart az ember, hogy az a szoba dísze legyen. ha valki belép, vonzza a tekintetét, kedve legyen leüllni és nézegetni, hogy milyen szép. nézni ahogy a halak úszkálnak a növények közt, ahogy az algázó rátapad az üvegre és "reszel" vagy a csigákat, ahogy a kövek közt botorkálnak. nem tudom elképzelni, hogy ezt a hatást, hogyan lehetne kiváltani egy műanyag dobozzal? akkor meg mi értelme az egésznek? a halak csak szenvednek, látvány nulla, akkor mégis minek?

ezzel a "nincs pénzem akváriumra" dologgal meg ne akard már sajnáltatni magad, mert ez hazugság. ócska kifogás, amivel az igénytelenségedet próbálod leplezni. ez nem pénz kérdés, egyszerűen nincs igényed arra, hogy normális körülmények közt tartsd azokat a halakat. inkább kínzod őket és mindenféle bóvli magyarázatot talász ki arra, hogy ennek így kell lennie, meg ez így is jó.

nem megbántani akarlak ezzel, de egész egyszerűen képtelnségnek tartom, hogy egy olyan ember, kinek számítógépe van, internetet fizet, két év alatt ne tudjon összespórolni néhány ezer forintot. mert itt nem százezrekről van szó, de még csak nem is tízezrekről.

viszonyításként írom, kb 3 hete vettem a vaterán egy 70X30-as akváriumot, tetejére való üveglappal és egy resun világítással 5000 forintért. az aksi kifogástalan állapotú, a világítás elég öregecske (ez látszik is rajta), de a srác adta hozzá a fénycsövet is. szóval egy 40-50 literes aksit, egy egyszerű belső szűrővel 4-5 ezerért már simán be lehet szerezni. ha ennyit nem tudsz kispórolni 2 év alatt, akkor mi a francnak költöd a pénzed díszhalakra, meg halkajára? ha ennyire szegény vagy (előfordulhat és egyáltalán nem nézem le), akkor szerintem teljesen agyament dolog akár csak havi 100 ft-ot is halkajára költeni. mert akkor annak a pénznek lenne jobb helye is...

és még valami. nem kéne félreérteni/félremagyarázni a dolgot. akik itt morognak azon ha valaki ennyire igénytelen a halaival szemben, nem azért teszik, mert nekik több száz literes akváriumaik vannak, mindenféle csúcstechnikával és akkor lenézik azt, akinek nincs ilyen, meg azt várnák el, hogy mindenki százezreket költsön az akváriumára. nem. pont az az idegesítő az ilyen "haltartásban", hogy pontosan tudja az ember, nem kerülne nagy pénzbe normálisan tartani őket, csak éppen lusta rá az illető. inkább kínozza azokat a szerencsétleneket.

biztos vagyok benne, akár most felmennék a vaterára vagy a teszveszre, 4-5 ezer forintból összeszednék egy olyan aksit, ami kezdetnek már bőven jó. egy 40-50 literes aksit, egy egyszerű belső szűrővel bármikor találni ezen az áron. de ha van ideje az embernek kivárni és keresgélni, akkor kis szerencsével akár 3000-ből is meglehet. veszel bele néhány olcsóbb növényt és máris van egy olyan akváriumod, amivel már egyáltalán nem kell szégyenkezned mások előtt.

nem mellesleg abból már tényleg lehet a szoba dísze, az mellé már tényleg jó érzéssel ül le bárki nézegetni. és nem röhögnek a hátad mögött a haverok, hogy egy műanyag doboz az "akváriumod".

de mégegyszer írom, ha valaki annyira rossz helyzetben van (előfordulhat), hogy két év alatt képtelen 5-6 ezer forintot kiszorítani, akkor én a helyében erősen elgondolkodnék azon, hogy van-e értelme díszhalat venni, meg havonta tápot nekik...

2011. júl. 10. 10:48
 12/16 Noti75 ***** válasza:
67%

itt nis van. :)

felcseszem magam, benézek a vaterára, még különösebben keresgélnem sem kellett, mindjárt nyomta a képembe:

[link]

54 literes, vadonat új akvárium, üvegtetővel, 2400 Ft-ért vihető. kell ehhez még bármi kommentár?

az a röhely, hogy az a műanyag doboz, amiben tartod őket, állítom egy fillérrel sem volt olcsóbb... :)

2011. júl. 10. 11:03
 13/16 anonim ***** válasza:
49%
Gratula Noti75!:):)
2011. júl. 10. 14:54
 14/16 A kérdező kommentje:

Óriási,egészséges,kifogástalan úszókkal,gyönyörű szinekkel,egészséges ivadékokkal,a hímek leköröznek jó pár számodra egészségesnek tartott állatkereskedésben élő halat.

Ezek nem vegetálnak ember,hanem nagyonis élnek,sosem volt 2 év alatt egy sem beteg(kivéve pár elhullot picit,de ez jobb helyeken is előfordul).

Mondhatsz akármit.

A haverjaim meg nem az akváriumom miatt vannak mellettem és marhára nem röhög senki rajtam,mert számukra van élet az akváriumon túl is.

Nektek már komolyan agyatokra ment a halazás.

Inkább csináljatok egy kerti tavat,mert az még jobban tükrözi az igazi élőhelyüket.

Ja és még önts bele pár méreganyagot is,mert a guppik köztudottan szennyezett vizekben is megélnek:D

Ez már sok:D Vedd meg az akváriumot Te,nekünk jó így is,ha még 3 oldalnyit írsz akkoris.

2011. júl. 10. 15:31
 15/16 Noti75 ***** válasza:

"Ezek nem vegetálnak ember,hanem nagyonis élnek"

aha, ezt speciel nagyon el tudom képzelni. marha nagy élet lehet egy üres lavórban leélni az életedet. gondolom vérig lennének sértve, ha lenne 1-2 növény benne, meg egy szűrő. lehet világgá is mennének... :D

gondolom etetéskor meg szabályosan elbújnak, mert egész egyszerűen rettegnek attól, hogy netán kiveszed őket és egy normális helyre kerülnek. :D

na jó, én győzködlek. mindenki annyira igényes, illetve igénytelen, amennyire neki tetszik. nem az én dolgom. én csak tanácsot tudok adni, észt nem. :)

2011. júl. 12. 18:27
 16/16 Salx Narval ***** válasza:
Nincs is ezzel baj öcsém, csak eltévesztetted a rovatot, ez ugyanis egy akvarisztikáról szóló oldal.Úgy tartod a halaidat ahogy akarod, csak ezt nem egy akvarisztikai oldalon kellene elmesélni, mert ez ebben a formában nem ide tartozik.Nem érted miért kell pátyolgatni a guppikat? Ha akvarista lennél és nem haltartó, akkor értenéd.SN
2011. júl. 13. 04:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!