Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Honnan tudom hogy a horgászbot...

Honnan tudom hogy a horgászbotom mekkora halat bír el?

Figyelt kérdés
Csak a dobósúly van ráírva.
2011. jún. 24. 00:00
 1/5 anonim ***** válasza:
Hacsak nem valami nagyon gyenge minőségű, akkor nincs olyan zsinór, ami ne szakadna el előbb. Ráadásul az orsón van fék, normálisan be kell állítani, hogy inkább eresszen, minthogy szakadjon.
2011. jún. 24. 00:38
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy mekkora halat bír el? A bot nem arra való, hogy halat bírjon el, horgászni kell vele, és nem halakat emelgetni. :)

Fogtam már vékony nádbottal 6 kilós pontyot, nem a bot erejétől függ ez. Nem emelgetni kell, hanem fárasztani.

Fárasztást meg nagyrészt az orsód féke, a damil természetes nyúlása, a bot rugózása, és a bottal való irányítás, terelés végzi.

Érzéssel kell emelgetni a botot. Soha nem szabad túlhajlítani, még egy cápafogó botot se, hiába erős. Ha erősen húz a hal, nem szabad emelgetni, engedni kell. Tehát a kérdés kicsit hülyeség.

Egy gyereknek való keszegező bottal is ki lehet fogni egy 20-30-40-50kilós halat is, ha elég erős a damil, és az orsó féke akadás nélkül működik. Ez nem ettől függ.

Inkább az a fontos, hogy milyen technikával szeretnél a jövőben egy bottal horgászni, és ahhoz való botot érdemes venni. Pl. úszózáshoz kb használhatatlan egy fenekezésre/bojlizásra való bot, egy feeder bottal meg soha nem fogsz tudni pergetni. :D

Döntsd el, hogy milyen módszerrel szeretnél horgászni, és hogy mire. Ha ezzel még nem vagy tisztában, akkor vedd meg a legolcsóbb botot ami létezik, és próbálj ki vele mindent. Úszózzál, fenekezzél, pergess, horgássz élő hal csalival, bojlival, ésatöbbi. Aztűn ha a szar bottal már meg van a kedvenc technikád, válassz ahhoz mérten felszerelést. Pl. nekem van egy match botom úszózásra, van egy keményebb botom pergetésre, és van egy fenekező botom, bár azt ritkán használom.

2011. jún. 24. 01:12
 3/5 anonim ***** válasza:

Ja igen, ezt még elfelejtettem:

A boton azért pont a dobósúly van ráírva, mert az az egyik legfontosabb érték. Ettől függ, hogy milyen célra használható jól a bot. Könnyűszerelékes úszózásra, könnyűszerelékes fenekezésre, stbstbstb...

2011. jún. 24. 01:18
 4/5 Salx Narval ***** válasza:
Tulajdon képen sehonnan, de nincs is rá szükség, hiszen a gyengébb botokra sem jellemző a törés és horgászáskor a bot hossza és hajlékonysága a mérvadó.Nyilván nem izomból akarod kihúzni a halakat, hanem ésszel, jól megválasztva a technikát az adott bothoz és zsinórhoz.Nem mondom, hogy nem lehet eltörni egy gagyi botot,ha nagy hal akad a horogra, de ehhez már nagyon bénázni kell és nagyon rossz botot kell kifogni.
2011. jún. 24. 01:34
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Hja, botot törni nem egyszerű feladat. Ahhoz nagyon bénázni kell. :)

Egy kezdőnél láttam pl a következőt:

A srác fenekezni akart, etető kosárral. S mivel kitalálta, hogy ő nagy pontyot akar fogni, ezért az orsóra feltekert egy 0.450-es zsinórt, az etetőkosarat meg jóóól megtömte kukorica+etetőanyag+kenyér kombóval, aztán felkészült a dobásra, jó nagy lendülettel nekikezdett, igenám de az orsó felkapókarát dobás közben valahogy ügyesen visszcsukta... Reccs, a botnak annyi. :)

Szerintem az etetőkosár önmagában volt vagy 30deka, s a vastag damilnak hála nem a damil szakadt, hanem a bot csúcsa tört.

Másik tipikus eset amit többször láttam az, hogy ingoványos farönkös helyen megjelennek a nagy pergetők/harcsázók. Aztán össze vissza dobálnak amíg elakadnak valahol, és miután semmilyen általuk ismert trükk nem volt képes kiszabadítani a horgot, elkezdik erőből rángatni a botot. Láttam már ilyen reccst is.

Harmadik tipikus eset, amikor végre horogra akadt egy szép hal, és bénáznak a szákkal. Nem bele úsztatni akarják a halat, hanem bele emelni.. Persze úgy, hogy a botot már függőlegesen tartják. A hal ugrik egyet, és reccs.

Botot eltörni csak bénázással lehet.

2011. jún. 24. 02:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!