Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » FONTOS! Darakórt hogyan kezeljem?

FONTOS! Darakórt hogyan kezeljem?

Figyelt kérdés
A neonhalaimon fehér pontokat észleltem, 100% hogy darakór. Mivel kezeljem őket, mert azt olvastam neten, hogy a malachit zöld mérgező hatással van a neonhalakra. Esetleg különítsem el azt a néhány neonhalat, amelyiken megjelentek a fehér pöttyök?
2011. jún. 5. 08:48
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: ma 09:45

kb 1,5-2 hete hoztam 2db sziámi ormányos márnát, és nem tettem őket karantén akváriumba, mivel egy 25 literesem volt üres, de az kicsi lenne nekik. Szerintem ők hozták be a fertőzést.

2011. jún. 5. 09:47
 12/22 anonim ***** válasza:

10 literenként kell 1 evőkanál sót belerakni, kevesebbet nem érdemes, különben nem fejti ki a fertőtlenítő hatását. Ez lemarja majd a parazitákat a halakról.

Nálam a sera costapur semmit sem használt, 9 napig használtam előírás szerint, de a halakat egyre jobban lepte el a parazita. Kidobtam érte 1500 Ft-ot.

Nálam a parakill turbó segített. Rajta van az adagolás, 5 literenként 1 ml. 1 kis tubus 100 ft, 50 literre elég, ezért venni kell belőle párat. De a lazacok meg a harcsák érzékenyebbek rá, ezért az előírt adag 50-60%át szabad csak belerakni.

Adagolása: 1 nap belerakod a szert, 3. napon 50%os vízcsere, újra belerakod a szert, 6. napon 50%os vízcsere, megint szer bele, 9. napon vízcsere. Közben a sót is lehet pótolni pár kanállal.

Sera costapurt 2 naponta kell ugyanígy alkalmazni.

Nem mondom hogy rossz, másnál hatott, nálam nem, ki kell tapasztalni.

Ne különítsd el a halakat, mert a víz is fertőzött már, nincs értelme. Közben ne nagyon etesd a halakat, mert az emésztés is energiát emészt fel a beteg halaknál és nem tesz jót. Ha jól tápláltak, akkor nem lesz gond. A hőfok meg legyen 27-28 fok körüli, a sima neonok amúgy sem bírják a meleget.

Nekem volt, hogy 3 napig kezeletlenül voltak ünnep miatt szegények, de túlélték szerencsére mire jött a gyogyi a 4. napon. :)

2011. jún. 5. 10:56
 13/22 anonim ***** válasza:
4 evőkanál sót felesleges volt beleraknod, ekkora vízben nem tudja kifejteni a hatását. Vagy normálisan csináld vagy sehogy. :)
2011. jún. 5. 10:57
 14/22 anonim ***** válasza:
Sose rakj halat karanténozás nélkül a fő akváriumba. Nem baj, hogyha nem a méretének megfelelő a karantén akvárium( persze azért ne is 10 literes legyen), nem lesz benne örökre, csak 2 hétig. Érdemes amúgy a halakat kezelni, amikor hazaviszed, ha látsz rajtuk betegséget, ha nem. Egészséges halnak nem árt a kezelés, a parazitákat viszont mind kiírtja.
2011. jún. 5. 11:00
 15/22 A kérdező kommentje:
Legközelebb elővigyázatosabb leszek. Akkor szerintetek melyikből vegyek holnap, malachitzöld, vagy parakill turvo?
2011. jún. 5. 11:24
 16/22 anonim ***** válasza:

Én a parakill turbót ajánlom, mert az segített. :) Az adagolásra figyelj, bármelyiket is veszed.

Jobbulást a halaidnak!

2011. jún. 5. 11:36
 17/22 A kérdező kommentje:
Köszi! Akkor maradok én is a parakill turbónál. Remélem fogok kapni.
2011. jún. 5. 12:01
 18/22 A kérdező kommentje:

Jah és egyébként beleraktam 9 ek sót a avízbe. Azért nem 10-et, mert úgysincs tele, maximum 90 liter víz van benne.

Köszönöm a válaszokat!

2011. jún. 5. 12:31
 19/22 A kérdező kommentje:
Megvettem ma a Parakill turbót. Szép kék lett tőle a víz. :D De azt figyeltem meg, hogy csak a vörös neonhalakon vannak fehér pöttyök. Meg még az egyik plattin is van 1. A többin eddig szerencsére nem tapasztaltam.
2011. jún. 6. 18:02
 20/22 A kérdező kommentje:
Nah az a harci helyzet, hogy rendesen elszámoltam a dolgokat. Mivel 60%-os dózist szerettem volna alkalmazni, és az akvárium 100 literes, egész egyszerűen 60 literre valót tettem bele. De 4 neonhal elpusztult sajnos, de a többiről eltűntek a fehér pöttyök, már egyiken sincs egyetlen egy sem. Átszámoltam, és rájöttem hogy mivel nincs tele, csak 70 liter víz van benne. És így lényegében 85%-os dózist kaptak, és valószínűleg emiatt pusztultak el. De egyébként tényleg jó a parakill turbó. Köszi a segítséget!
2011. jún. 9. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!