Hogy értessem meg vele, hogy kell még az a plusz bútorlap
az akvárium alá?
Ha a bútorlap kisebb mint az akvárium alapterülete, akkor igaza van. Ha pont akkora vagy nagyobb, akkor nincs. Ha csak a komódon van, akkor lehet hogy közvetlenül nagyobb felületen oszlik el a súlya, de ha ez a felület meghajlik idővel, akkor reped az üveg. A plusz bútorlap egy olyan réteg az akvárium alatt, ami sokkal nehezebben deformálódik, már csak a kisebb méret alatt is, és azért mert nem ez tartja az akvárium súlyát, nem irányul rá deformáló erőhatás. Hiszen a komódot középen nyomja le az akvárium, a szélein meg tartják a lábai. Ezért a komód középső része lefelé nyomódik, aminek semmi sem tart közvetlenül ellen. A bútorlapot meg felülről nyomja az akvárium, alulról a komód, a kettő szépen kiegyenlíti egymást és nem deformálódik.
2011. jún. 4. 12:30
Minek a mérete a 61*31, komódé, vagy az akváriumé?
2011. jún. 4. 12:33
Hát, ez így hülyeség. Az akvárium súlya így is-úgy is a 60*30-as területen oszlik el. Mivel a komód középen ki van merevítve, nincs alakváltozása, így tökmindegy, hogy ott van-e a bútorlap vagy sem. Egy 50-esnek még nincs akkora súlya, hogy ez fontos legyen, tehát ha cirkuszol miatta hagyd rá, akkor nem kell. Vagy mondd meg neki, hogy a tiéd, engedje meg, hogy úgy csináld, ahogy akarod.
2011. jún. 4. 12:34
Platypus, igazad lenne, de azt írja a kérdező, hogy középen meg van támasztva. Így nem hajlik le a közepe.
2011. jún. 4. 12:36
5/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! A komód 90 cm hosszú és 50 cm széles, a plusz bútorlap 61 cm hosszú és 31 cm széles, az akvárium 60 cm hosszú és 30 cm széles. Azért akartam alá még a bútorlapot, mert az asztalt egy ismerősöm csinálta és nem tudom mennyire fog tartani az a középső merevítés. Ült rajta egy 95 kilós ismerősöm 10 percet, semmi nem történt szóval elvileg bírja a súlyt.
2011. jún. 4. 12:41
nem kell alá semmi bútorlap ha középen ki van merevítve
2011. jún. 4. 14:12
8/10 A kérdező kommentje:
Köszi! De ártani se árt ha ott van, nem?
Ha van polifóm, akkor nem árt.
De tartsd szárazon! Arra gondolok, hogy láttam én már átnedvesedett bútorlapot, ami úgy megszívta marát, hogy megdagadt. Ha ez bekövetkezik, (ha jól van élfóliázva, akkor ennek kicsi az esélye) akkor az akvárium egyik szélét kicsit megemelve feszültség keletkezik. Igazából ekkora súlynál nincs nagy jelentősége a bútorlapnak, de ha van, akkor a komód méretű (90*50) lett volna hasznos.
Ami inkább lényeges, és hasznos lehet, a komód középső alátámasztása. Azt úgy kell megcsinálni, hogy a talajig levezesse a súlyt.
2011. jún. 4. 15:13
Igen igen.
Ott nem a bútorlap a fontos, az tökmindegy, hogy ott van e.
Ennél sokkal fontosabb, hogy egy műanyag terítőt rakjál alá, mert ha kifolyik a víz, és a víztől felpúposodik a bútor teteje, vagy a bútorlap, azt baxhatod. Pillanatok alatt széttöri az akvárium alját.
2011. jún. 7. 00:29
Kapcsolódó kérdések: