Több kérdés egyben? (Kérdésed túl rövid, a magyarázatod hosszú. )
Tegnap hoztunk haza 2 aranyhalat a kerti tóból. Mivel a Pí víz tele van oxigénnel így az akváriumba raktunk belőle, plusz felöntöttük még csapvízzel. Ez így oxigén szempontjából nem jelent gondot? hogy keveredik a két víz?
Nincs benne szűrő, a halak, kavicsok, dísz, és a növény.
A másik. A halak délután óta, mióta adtam nekik tápot, azóta fönt úszkálnak, és szerintem eszik a kis zöld futónövénynek a darabkáit. Ez nem úgy belenőtt, nem akartam annyira gyorsan elszakítani őket a tavi víztől, és hoztunk bele nekik, és ették is. Szóval azért úszhatnak mindig fönt mert várnák a kaját? (Én még az oxigénszegény vízre is gondoltam, de 1 nap alatt, pláne h Pí víz, nem fogyhat ki.
Bocsi ha eléggé bután van megfogalmazva, de mint mondtam 1 napja vannak halaim :)
Uhh. Hát elég sok a baj nálad. Először is a pí víz, ahogy olvastam egy lágyított víz, a halak, pláne a kemény vízhez szokott aranyhal elpusztul a hirtelen változástól. Nagyon nagy hiba volt szokatás nélkül ebbe tenni őket. Meg ha lágyítasz, akkor méréssel kell ellenőrizni a keménységet.
A másik, hogy 2 aranyhalnak a minimális akvárium méret 150 liter. Szűrő nélkül viszont egy akvárium nem működik, aranyhalas meg pláne. Legalább 1000 liter/óra vízforgatás kellene. Nem csak az oxigén fogy el pillanatok alatt, amit máris jeleznek a pipálással, de az ammónia és nitrát is felgyülemlik, ami megmérgezi a halakat.
Egyébként a túl sok oxigén is megöli a halakat, embóliát okoz. Ez is lehet a probléma.
Nem hiszem, hogy megélik a holnapot, de ha mégis, vidd vissza őket a tóba.
Készülj fel a tartásukra, vegyél egy szűrőt, illetve olvasd el a www.akvarista.hu főoldalán lévő 5 ajándék e-bookot, illetve ajánlom a Horn-Zsilinszky: Akvarisztika c. könyvét.
Köszönöm szépen a válaszokat, ezek szerint tényleg nagy hülyeséget csináltam, de nem szándékosan. Azért mertem megpróbálni, mert ismerősünknek szűrő és minden nélkül, úgy, hogy rendszeresen cseréli a vizet már második éve vannak meg a halai, és nem halt meg egy sem. Reggelig sokat voltak a víz felszínén, és úgy pipáltak, már ha az annak nevezhető, ha folyamatosan buborékoltak. Én azt hittem a zöldet eszik, de ezek szerint nem. Na még reggel mivel suliban voltam öntöttem rájuk friss vizet, ma délután pedig vissza vittem őket. Így már csak a tóban tudok bennük gyönyörködni, na de inkább ott, mint hogy meghaljanak szegénykék. A halak különben nem voltak nagyok. 3-4 cm-esek, eléggé elveszett az a kettő a vízben.
És még egyszer köszönöm a gyors válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!