Hogyan oldjam meg hogy nagyobb fényt kapjanak a növényeim?
Röviden: 54 literes akváriumom van, szett-ként vásároltam 1 db 15w-os fénycsőves műanyag tetővel.
Több fényt szeretnénk, mivel a legtöbb növény nem igazán akar megmaradni/ növekedni így, kevés nekik. (többek közt kardfű, Hemianthus micranthemoides)
Érdemes esetleg egy jobb minőségű Sera tropical fénycsövet venni?
Van bármilyen más lehetőség? (erősebb fénycső ebbe a foglalatba, stb.?)
válaszokat előre is köszönöm! Üdv
Nekem a következő ötleteim vannak:
Ahogy Platypus mondta, ezekből a vízálló neonokból beszerelsz még kettőt legalább:
Aztán építhetsz a tetődbe még egy fénycsövet, ehhez eléggé szét kell gányolni az egészet. Esetleg két energiatakarékos izzó is szóba jöhet két oldalra, szintén nagy gányolás.
A másik, a kész armatúra, ezek pedig eléggé drágák.
Esetleg ez még tűrhető áron van:
Az akvarisztikaiak olyan 10-től kezdődnek.
Én ezt a lámpát nagyon tudom ajánlani:
Ugyanaz a kettő, csak az egyik 13, a másik 18 watt. de csak akkor megoldható ezzel, ha az akváriumot nyitottra csinálod vagy üveglapot teszel rá, a tetőbe nem igazán lehetne belerakni. Bár ha ügyes vagy, talán megoldható.
Amúgy én ilyet rendeltem, nekem nagyon tetszik, szép fehéres fénye van, szépek alatta a növények és gyönyörűen kiemeli a halak színét. Amúgy élőben jobban néz ki mint képen.
Köszönöm válaszaitokat!
Az üveglapos megoldást tartom a legszimpatikusabbnak, de lenne egy kérdésem ami lehet hülyén hangzik. :D
hogyha üveglapot teszek a tetejére az nem szűri meg a fényt? Úgy emlékszem hogy régen azt tanultuk gimnáziumban hogy üveg mögött nem lehet napozni (pl. vonaton).
A másik, hogy nyitott akvárium nem lesz piszkosabb, mert belehull a por meg szösz meg minden?
És még egy valami: 54 literre mennyi fény legyen a maximum, amíg még elviselhető az algásodás, de elég a növények szép növekedéséhez? 30w? esetleg 40 körül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!