Hogyan kell tartani az aranyhalat?
Nemsokára egy ismerősünk albérletébe költözöm és szeretnék valamilyen állatkát. Itthon macskáink vannak, de oda nem vihetek, nehogy tönkretegyen valamit. A hörcsög, tengerimalac, csincsilla elég "szagosak", így egy halra gondoltam. Gyerekkoromban voltak halaim, guppik, de már nem igazán emlékszem, hogyan tartottuk őket. Meg az aranyhal szerintem más.
Lehet egyedül tartani? Kellene vennem szűrőt meg mindenféle kütyüt vagy elég egy közepes méretű, gömb akvárium? Növényt, kavicsot kellene beletenni?
Elnézést az idétlen kérdésekért, de jól szeretném tartani, nehogy meghaljon a tudatlanságom miatt.
Lehet egyedül tartani szerintem, de nem érdemes, szebb is, meg neki is jobb, ha többet tartasz. Mindenképp nagyobb akvárium kell, az aranyhalak elég piszkosak, kell nekik a sok víz. Szűrő, és levegőztető mindenképp kell, hacsak nem akarsz vizet cserélni naponta, és hetente teljesen kipucolni az akváriumot. Kavics is kell ajánlom a gyöngykavicsot, mert nem tud felkavaródni, mint a homok, és csak simán át kell mosni. Növény is jó, ha van, de sajna a sima aranyhalak nagyon szeretik csipkedni, hacsak nem valami kisebb fajtát veszel, akkor számíts rá, hogy a kényesebb növényeket hamar szétkapják, viszont növény meg kell, mert a nitritek nem jók, ha a vízben maradnak. ( hacsak nem komolyabb, aktív szenes szűrőt veszel, mert az ezeket is szűri )
Gömbakváriumot szerintem ne vegyél, szép egy ideig, de nagyon nehéz karbantartani. Érdemes még tetőt+lámpát is venned.
Remélem segítettem, sok sikert! :)
Az aranyhal a kárászfélékhez tartozik, és hidegvízi halacska.
Akváriumban egyáltalán nem érzi jól magát, ezért is tartják kerti tóban, a télen áttelel.
Ha akváriumban tartod, minimum 200 literest vegyél neki, fűtés semmiképpen nem kell, erős szűrés javasolt, mert nagyon hamar összepiszkolja a vizet.
Én inkább trópusi halat javasolnék szobai tartásra.
Szia! Én is elgondolkodtam már valami más halfajtán, mert ez kicsit bonyolultnak tűnik. Pláne, ha meg nem is érzi jól magát akváriumban, akkor inkább nem veszek. Tudnál esetleg ajánlani valami kevésbé "macerás" halacskát?:) Régen láttam az egyik rokonomnál gyönyörű lila halat, de sajna a nevét nem tudom. Hú, az nagyon szép volt.:)
egyébként, ha nem akarom, hogy elszaporodjanak, akkor csak egy halat tarthatok vagy esetleg többet is, de különböző fajtákat? Az utolsó guppim ugyanis a vásárlást követő harmadik napon telepotyogtatta kb. 30 kishallal az akváriumot. Azt hittem a falnak megyek!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!