Milyen távolságra tehetem az akváriumom az ablaktól?
Hát olyanra, hogy a kályha ne fűtse.
Mittudomén az ablaktól kb fél méterre van az enyém, de nálunk lapos cirko fűtés van az ablak alatt, így az nem melegíti az akváriumot fel :)
Még jó, hogy forgunk a nap körül, az ablakot nem fogja közvetlenül sütni állandóan, nem arra kell gondolni, mikor a kocsiban ülsz nyáron a kánikulában. A lényeg, hogy oldalról ne érje fény. Ha nincs semmi az ablak előtt, az akváriumot úgy kell elhelyezni, hogy a teteje az ablak aljával legyen egy síkban és egy tükröt kell ferdén elhelyezni fölötte, így egész nap éri a természetes fény fentről, ami mindenféle világításnál jobb, ha pedig túl sok lenne a fény azon sötétítéssel lehet segíteni. Ez a fajta módszer tavasztól őszig lehetséges, utána vissza kell térni a lámpához. És itt egy link a vázlathoz:
Az én akváriumommal nincs gond az ablak előtt.
Voltak régen 20 literes akváriumaim is ablak előtt asztalkán, amikre nem vettem lámpát. Nem melegedtek fel egy fokot sem. De ha egy öntapadós hőmérőt ragasztasz az akvárium üvegére, akkor láthatod hogy napközben hány fokos a víz. Ha úgy látod hogy nem jó, akkor behúzod félig a sötétítő függönyt, vagy az akvárium hátuljára teszel egy pósztert, vagy egy fekete kartont és meg van oldva :)
Nem értek veletek egyet. Néhány óra szórt fény jót tesz az akváriumnak, ezt elismerem. A napfény is jó, hiszen azt igyekszünk leutánozni, elismerem. De egy déli szobában, ahol az ablak előtt 6-8 órán át tűzi a nap, nem nehéz elképzelni, mennyire fel tud forrósodni. Ezt felesleges magyarázni.
Utolsó: Azt kihagytad a sztoriból, hogy egy belvárosi lakás második emeletén laksz, a fekvését nem tudom, de nem hiszem, hogy napi 8 órán át tűz be a nap a déli kánikulától egészen késő délutánig.
Előtte lévő: a tükrös megoldás nem rossz, de ez esetben nem közvetlenül éri a nap, hanem kontrollálható módon. Ráadásul felülről éri a napsütés, nem az oldalüveget tűzi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!