Lesz baja a novenyemnek, ha nincs konkret taptalaja csak ilyen novenyapolo folyadekot hasznalok? Kavics ala van betemetve gyolere. Pontosan nem tudom milyen novenyek. Ezert altalanossagban kerdezem.
Én próbáltam egyszer virágföldet rakni vízbe, elméletileg az is jó,csak kicsit nehéz, mer az beleoldódik a vízbe és tökfekete lesz a víz. Ha meg tudod csinálni, hogy egy kis cserép, abba alulra egy kevés föld, a tetejére kavics, és abba dugod a növényt, és úgy berakod akibe, hát próbálkozz. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Én inkább vettem mondjuk normális táptalajt, és az hiszem abban szebbek a növények.
Egyébként vannak növényeim kavicsban is, de azok nem lesznek olyan nagyok, meg kicsit olyan gyatrább formájuk lesz. Hát nem döglik meg ott sem, de csak úgy vegetál, inkább úgy mondanám.
hozzáteszem hogy kavicsban csak akkor nem döglik meg hogyha tápozod. vagy folyékony táp, vagy a gyökere mellé ledugdosol néha ilyen táptablettát.
De kavicsban akkor sem lesz olyan szép, mint földben.
Mondjuk a lilaoepsis az egy tök jó fűszerű növény. Az sok fénnyel kavicsban tápozás nélkül simán megvan és elég lassan de még terjeszkedik is.. nálam apró 1-3 mm-es kavicsban van, és jó így is.
Most raktam párat át földbe is, mert ott még sose volt, hát megnézem majd a különbséget, lehet hogy ott jobb lesz.
Viszont ha nem akarsz táptalajt, pl vehetsz anubiast, azt nem is szabad elásni, vagy veszel jávai mohát, vagy mégszebbet akarsz, akkor májmohát.
Az anubiast és a jávait damillal rákötözöd vasfára, az szépen ránő, annak nem kell talaj.
A májmohát azt most csináltam életemben előszőr, az bonyolultabb, azt úgy csináltam, hogy moha rá a vasfára, aztán a tetjére egy darab szunyogháló és azt rákötöztem damillal. Mert a májmoha az felrepül és szétesik azért így. Elvileg a háló közül majd ki fog nőni, aztán már nem is látszik a háló és akkor szép lesz. Legalábbis ezt olvastam. Megcsináltam, hát majd meglátjuk mi lesz belőle. Azt mondják ez nagyon gyorsan nő, 1-2 ét mulva már ki kell hogy nőjön a hálóból. Ennek viszont nagyon sok fény kell. Amit vettem boltban, az nem volt sok fényen, annak kicsit meg is volt barnulva egy része. Én most nagyon fényes helyre tettem.
Szerintem baja nem lesz!
Azt pedig, hogy legyen-e táptalaj, használj-e folyékony tápot, attól függ, növényekben gazgadg akváriumot szeretnél-e, vagy a lényeg a halakon van, és esetleg "kiegészítés képpen" (meg nem mellesleg oxigén "termeléshez") dobsz be néhányat! Utóbbinál szerintem nem kell semmi, esetleg ültetéskor gyökértáp ami gyorsan felszívódik, utána pedig intézik a tápozást a halaid!
Növényes aksinál a fényviszonyok felmérésével kezd! 0,5-0,6 w/l alatt ne is próbálozz. Ez is csak egy közepes szint, de azért ezzel már el lehet indulni!
Ezután jön a tápozás! Szerintem érdemes "táptalajt" keverni az aljaztba. JBL florapol nekem tökéletesen bevált, és azt mondják 3 évig működik.
Folyékony tápozás! Szerintem ezzel kell nagyon vigyázni! Én sajnos túladagoltam (gyorsan szerettem volna szépet). Úgy nőttek a növényeim, mint a dudva, rengeteg új hajtással, csak sajnos ezzel etettem az algákat is...! És 3 hét alatt megjelent az összes ismert alga az aksimban! Nem volt egyszerű! Szóval én támogatom a tápozást egy növényeshez, de nagyon óvatosan. És a tápozásaal nyomhatsz egy kis carbo-t is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!