Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Mitől halnak meg a kishalaim?

Mitől halnak meg a kishalaim?

Figyelt kérdés
3 hete születtek kis guppik, semmi baj nem volt eddig velük, majd egyszer arra jöttem haza, hogy 3 pici meghalt.. nah gyorsan kitakarítottam őket, hátha valami belekerült a vízbe (3 napig nem voltam itthon közben tesómék gondozták őket) de amikor kiszedtem őket, még 2 újabb kishal feküdt az oldalán és nagyon nehezen úsztak. Miután megtörtént a vízcsere utána 3 napig minden rendbe volt, de mára megint meghalt 2 pici és egy pedig nagyon rosszul van. Hetente egyszer gyógyhaltápot morzsolok nekik mert, azt hallottam, hogy attól erősebbek és ellenállóbbak lesznek és semmi külső elváltozás nem látszik rajtuk :S mi lehet a bajuk, és hogy tudok segíteni?
2009. febr. 7. 10:11
 1/5 A kérdező kommentje:
és lehagytam, hogy a víz hőmérséklete is optimális
2009. febr. 7. 10:13
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia

1. MEDENCE! Gondolom elkülönítetted a nagy halakat tartalmazó akváriumból őket!?!? Akár kis akváriumba, v. nagyobb befőttes üvegbe is teheted, a lényeg hogy ne legyen a közelében nagy hal. mivel, azok ha éppen meg nem is eszik, a csipkelődésükkel sújos sérüléseket tudnak okozni nekik.

2. VÍZ A megfelelően szellőztetett víz nagyon fontos. Tehát, kis porlasztót nagyon minimálisra állítva, (mogy ne legyen nagy sodrása a víznek) )de pótolni kell a oxigént a vízben. A víz álltal megkötött széndioxid, amit a halak kilégzésükkel adnak le, át kell alakítani oxigénné. Erre megfelelő pár kisebb növény, és ez rejtekhelyül szolgálhat a kis halaknak. Így a biztonságérzetük is növekszik, és a napsütés elől is el tudnak húzódni. Valamint nagyon fontos hogy a halak ürülékét eltávolítsd, mivel ez ammónia mérgezéshez vezet. Legjobb ha talajszívóval, és részleges vízcserével teszed ezt meg. Szűrőt NE használj, a kishalakat beszívhatja, és az álltala kelltett nagy sodrás kifárasztja a halakat. Ugye nincs semmilyen fém a vízben???

3. ETETÉS Milyen tápot adsz nekik??? A kereskedésekben direkt kishalak etetésére kifejlesztett tápot találsz! Ha ismered a sórák keltetésének módját azt is adhatsz nekik... DE tubifexet még darabolva SEM adhatsz nekik, mivel rengeteg fertőző anyagot / baktériumot hordoznak. Inkább többször nagyon picit etess, hogy minden eleség elfogyjon.

4. HŐMÉRSÉKLET Nincs kitéve huzatnak a medencéjük? A nagy hőmérséklet-ingadozástól megfázhatnak. Ha a halaid oldalt úsznak lehet hólyagbetegségük is. (Ennek kezelését megtalálod az akvarisztikai könyvekben.)

5. GENETIKA Nem lehetséges hogy a kishalaid fiatal szülőtől van? Esetleg egy rossz párosodás genetikai hibákat okozhat!

6. OLVASS!!! Nem tudom a korod, nemed, tudásod...

Viszont azt igen, hogy szinte minden le van írva az akvarisztikai szakirodalomban. Reklám nélkül mondom, hogy ne új könyveket vegyél, mert azok csak a dizájnra mennek! Sok színes -igen szép- kép de tartalmilag nulla!!! A régi könyvek nagyon hasznosak! Ajánlom figyelmedbe a következőket!:

-Horn - Zsilinszky - Akvarisztika (gyakorlati díszhaltenyésztés)

-Dr. Lányi - Korszerű akvarisztika

Remélem segítettem! Szivesen állok rendelkezésedre!

2009. febr. 7. 15:11
 3/5 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm szépen a válaszod :) akkor kezdem az elején. Külön 10 literes akváriumban vannak a kicsik, a nagyoktól külön, van a vízben sok elő növény nekik és külön ivadékoknak való haleleséget kapnak illetve néha összemorzsolva lemezest adok nekik meg szintén lemezes formában lévő gyógytápot amit már a kérdésben is írtam. Van levegőztető is ami épp annyira van állítva, hogy normális legyen nekik a keringtetés és az oxigén ellátás. Van bent egy dísz is de az azt hiszem műanyagból van, és halasnál vettük még anno. Az anyát nem tudom mennyire volt idős mert kb 1 hónapja vettem :( de most azt vettem észre, hogy ami picik ilyen feketések voltak azok haltak meg :( lehet, hogy ők gyengébbek? De lehet, hogy a huzat miatt lehet, mert mostanában gyakran volt szellőztetve a jó levegő miatt :S de a melegítő bent van náluk, akkor ennek ellenére is megfázhatnak? És akkor mit tudok tenni?
2009. febr. 7. 17:56
 4/5 anonim ***** válasza:

Szia

A leírásod alapján a tartással minden rendben van! Kivéve a szellőztetést, arra ügyelj, hogy ne legyen az akvárium huzatban. Hiába a melegítő, mivel,

mielőtt szellőztetsz mondjuk 25 fokos a vized...

kinyitod az ablakot, elkezd hűlni...

Amikor leesik mondjuk a 23 fok körülre, bekapcsol a fűtőd.

De mivel a hűtés csak nem szűnik meg, tovább fog esni a víz hője... amíg a kis fűtőtested meg nem tudja állítani, esetleg visszafordítani a folyamatot. Addig meg lehet hogy késő... a 10 liter pedig nagyon pici víztömeg, tehát sokkal gyorsabban hűl ill. melegszik mint egy nagyobb akváriumé. A kishalak tűrőképessége pedig nagyon alacsony.

Mindemellett azt kell mondjam, szerintem a kishalak voltak "életképtelenek". Valami oknál fogva -elmondásod alapján- csak volt valami bajuk, ha nem világos színük volt. De sajnos ez már elég bonyolult genetika.

Ajánlom figyelmedbe:

Horn - Zsilinszky - Akvarisztika (gyakorlati díszhaltenyésztés) [ISBN 963 233 088 9]

Dr. Lányi - Elevenszülő fogaspontyok [ISBN 963 233 136 2]

című könyveket! Mindegyiket antikváriumokban keresd! 700 és 1000 ft között megkapod darabját! Viszont aranyat ér!

2009. febr. 7. 22:08
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ! Úgy sajnálom a piciket, csak az volt a fura, hogy 3 hétig meg nem volt bajuk :( de remélem, hogy nem én hibáztam!! Mindképp utána fogok nézni a könyveknek!!!
2009. febr. 7. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!