Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Akváriumi világítást ki lehet...

Akváriumi világítást ki lehet egészíteni nem akváriumi világítással?

Figyelt kérdés

35 literes 2x9 wattos akváriumom világítását kiegészíteném egy 9 wattos energia takarékos Tungsram izzóval, vagy egy 12 wattos asztali lámpáéval. Mind kettő "sárga" fényű.

Megfelelne?

2011. jan. 30. 10:09
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

6500-1000 K között minden lámpa jó szerintem :)

A fehéret szokták rózsaszín cső mellé rakni, mert az úgy még jól is néz ki, de láttam már rózsaszín kompaktot is, persze nem élőben, de megmutatom ha megtalálom a linket.

2011. jan. 30. 12:44
 12/19 anonim ***** válasza:

Murr! Valóban sok téves infó elhangzott.

-Egy 2700-2800 K-es cső fényét ugyanolyan jól hasznosítják a növények, mint egy 6000-7000 K-est, mert míg az első a vörös (meleg fehér) tatományban világít, utóbbi a kék, (hideg fehér) tartományban.

Pontosan ezért csinálnak ilyen színhőmérsékletű növényes csöveket, amikel általában kékkel is kiegészítenek, ezért hatnak többnyire lilának.

Önmagukban azonban sárgák.

-6700 K, valóban napfényes, ami arra jó, hogy látványban kompenzálja a növényes csövek színét, de miután általában a spektrum közepén található zöld fényből is gazdagon van bennül, pont alkalmatlanok növénytartásra.

Nem a 6700 K miatt, mert azt másképp is el lehet érni, hanem azért, mert daylight.

- Attól, hogy a sárga csúnya, azt nem lehet rámondani, hogy ne lenne jó növényekhez. Az eddigi egyik legjobb "növényes" csövem pl. egy osram relax volt.

Ezek (kék, lila, sárga) színét kell elnyomni napfényes semleges fénnyel.

Bár, egy barna vizes amazonaszi akiban még ez se fontos, mert van, akinek kifejezetten ez tetszik. :)

2011. jan. 30. 12:50
 13/19 Platypus ***** válasza:

Kevés fény mellett is vidáman algásodhat egy akvárium, ha túl van telepítve vagy hanyagolják a takarítást és a vízcseréket. Sajnos látni erre elég példát.

A nátriumlámpa valóban sárga és valóban alkalmas, de ez még nem jelenti azt, hogy a sárga fénycső is alkalmas. A sárga fény önmagában nem árt, csak nem hasznos. Az alkalmasságát az dönti el, hogy mi van még a sárga mellett. A nátriumlámba ilyen szempontból megfelelő, a sárga fénycső meg csak korlátozottan. Valójában bármilyen fény alkalmas a növényeknek, ha elég erős, csak éppen a rossz hullámhosszú azonos teljesítmény mellett sokkal kevesebbnek számít a növény szempontjából, tehát nem minden fényforrást gazdaságos használni. Na meg az algák nagyon sokféle színanyaggal rendelkeznek, gyakorlatilag bármilyen hullámhosszra akad egy faj, ami remekül elfotoszintetizálgat, a tisztességes növények viszont mind azonos hullámhosszokat szeretnek, ezek a kék és a vörös környékén mozognak.

2011. jan. 30. 12:51
 14/19 anonim ***** válasza:

Nálunk volt 72 literesben 2db dulux 35wattos sárga fényű daylight 5600 K-s cső. Kvajól nőttek tőle a növények és nem adagoltunk semmit a növényeknek.

Viszont egy hátránya volt, hogy a zöld alga is iszonyat beindult tőle.

Ugyanez a helyzet a 6500 K-s daylight kompakt izzóval is, mert olyanom is van. Nőnek a növényenk szépen, de az alga is.

2011. jan. 30. 12:57
 15/19 anonim ***** válasza:
Most azért szedtem szét a duluxos fényt, mert inkább baraktama tetejére 2 rózsaszín csövet, aki misebb fény, hát jóval kisebb. 72 literbe most 2x 18watt van. Remélem, hogy ez segít a zöld alga csökkentésben, aztán a franc se tudja :)
2011. jan. 30. 13:02
 16/19 anonim ***** válasza:

Na ezt értelmesen leírtam, mégegyszer:

Most azért szedtem szét a duluxos fényt, mert inkább beraktam a tetejére 2db rózsaszín csövet, ami 72 literbe most össz: 36 Watt.

Remélem, hogy ez segít a zöld alga csökkentésben :)

2011. jan. 30. 13:04
 17/19 anonim ***** válasza:
Hát én továbbra is fenntartom hogy cool white-os csövet használj ugyanis ha megnézed akkor ezekhez mellékelnek egy színspektrum-grafikont és azon láthatod hogy milyen fényből mennyit bocsát ki. Nézd meg ugyanezt a grafikont a meleg (sárgás) színűnél és rájössz. A következő hogy azért ajánlottam hogy kompakt legyen de mondom CSAK AJÁNLOTTAM mert ezeknek a fogyasztása 5-öd része a fényerejének. Ezekkel sokkal jobban jársz és hosszú életűek. És ezekkel az ízzókkal ki lehet küszöbölni az algásodás problémáját is mégpedig úgy ahogy vki mondta előttem hogy nem teljesen 1W/liter legyen a világítás kicsit alatta és azzal világítasz 8-9 órát. Hülyeség amit mondanak a díszállatboltban hogy világítsunk 12-14 órát egy nap. Akkor kell annyit világítani ha egy 100literes akváriumhoz van 15-20W fényed de ekkor nem is érdemes belekezdeni a növényezésbe mert csak kudarc lesz a vége. Az pedig hogy ti itt veszekedtek semmire sem jó mindenki pont úgy csinálja ahogy neki megfelel.
2011. jan. 30. 16:28
 18/19 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a sok választ!

Nem is számítottam rá, hogy ennyi válasz fog érkezni:)

Azt hiszem, akkor maradok az akváriumi világításnál.

2011. jan. 30. 19:07
 19/19 anonim ***** válasza:
2011. febr. 5. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!