Mit csináljak? Rossz haltartó, de a barátnőm :S
Másfél hónapja akvarisztikázok, úgy kezdtem, hogy megláttam barátnőm akváriumát és tudtam, hogy nekem kell egy olyan. Olvasgattam stb. szóval valamit konyítok egy kicsit azért.
A lényeg, hogy már egy ideje tudom, hogy barátnőm rosszul tartja a halait. Ma is átmentem hozzá, akváriuma ilyen:
álló, 6 szögletű körülbelül 60 literes.
2 db műnövény és egy vár van benne. Nagy szemű kavics és üveggolyók (-.-) A műnövényén megtelepedett valami gaz.
2 db aranyhala van, egy algaevője, 2 xifója és egy gurámija (szerintme kék gurámi) meg egy db guppi hím. Elkezdtem neki magyarázni, hogy ez úgy rossz ahogy van, de rám se hederített csak nevetett. A guppija úgy túl van etetve, hogy egy gömb a hasa, mintha lenyelt volna egy kukoricaszemet. Az aranyhala se semmi. Jó duci.
A levegőztetőben kételkedem, szerintem csak szűrője van, semmi levegőztetőt nem láttam én (az enyémhez hasonlítva, nekem látszanak buborékok, neki meg semmi az égadta világon)
Mondom neki, hogy aranyhalat minimum 100 literbe kéne. Sőt álló akváriumban az oxigén miatt még kevesebb halat lehet tenni. Aztán mondom kevés is van 1 fajtából. Megmutatam neki a gurámi, az aranyhal és a xifo igényeit diszhal.infon, de nekem csak azzal jött, hogy jól megvannak neki. Az egyik aranyhala a nagyobbnak az ivadéka. És hogy nem nől neki nagyobbra. Mondom biztos a helyhiány miatt (pedig 3 éves az aranyhal). Meg mondom az nem csak sima szűrő? Azt mondja, de az levegőztet is, egyébként is másik barátnőnknek nem volt se szűrője se levegőztetője és évekig éltek a halai. Meghogy feltett ide egy kérdést, hogy nembaj-e hogy az aranyhalait 60 literbe tartja és, hogy itt azt válaszolták neki, hogy nembaj az, a halak se kaphatnka meg mindent. Nem hittem neki. Ajánlottam neki, hogy most egy hétig ne nagyon etessen (megmutatta, hogy hogyan etet, hát kétszer jól megszóra a kajásdobozkát, a kaja beterítette az egész akvárium tetejét, a halak nem is bírták mindet megenni) de nem hallgat rám bármit mondok neki. Tehetek szerintetek valamit? Még akar guppikat is venni!
Légy férfi, állj a sarkadra és mondd meg, hogy ez úgy rossz, ahogy van. Gyűjtsd össze, hogy mi lenne jó (például milyen halak maradhatnak, és mik jöhetnek még melléjük egy normális összeállításban) és mondd meg, hogy márpediglen így lesz, te segítesz és elintézel mindent. Persze mindezt tapintatosan, de határozottan.
Én édesapámmal tettem ezt, megmondtam, hogy vagy úgy csinál mindent, ahogy elmondom, ez esetben megszerzek neki mindent, ami kell, vagy szédszedem az akváriumot és megy a pincébe, mert ez nem állapot. Megértette, azóta szépen megy minden és ő is boldog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!