200l, afrikai sügerek - de milyen fajok?
Nekünk 300 literesben vannak Malawi-tavi sügéreket. Mindenképp ezeket ajánlom, nem a Tanganyika-taviakat és a Viktória taviakat, mert azoknak sokkal nagyobb a helyigényük.
Nekünk amik vannak:
Yellow, Itungi, Mpanga, Mbamba, Socolofi, Maingano. Ezek mellett van 8 anci, 2 albínó anci, 2 botia és 6 páncélosharcsa.
Ajánlom neked a:
oldalakat, valamint akvarista.hu-n is van sügeres fórum.
Nekünk folyamatosan szaporodnak, épp most is van 4 forgató nőstényünk, 20-25 ivadék pedig kint van egy 54 literes akváriumban, 4, illetve 2 centisek. :) Gyönyörűek, imádom őket, de arra figyeljetek, hogy csakis kizárólag finom kvarchomok lehet az aljzat, és érdemes vastagon tenni (legalább 8 centi), mert folyamatosan pakolgatják, ásnak, dombot építenek. Nekünk kövekből, palákból van építve nekik búvóhely (egymásra vannak a palák téve, így közötte mindenfelé el tudnak úszkálni), ezeknek az alját folyamatosan figyelni kell, mert ha lyukat ásnak a kövek alá borulhat az egész sor. A növények csak keménylevelűek lehetnek, nekünk anubias-ok vannak, crypto meg microsorium, utóbbi kettőt sajnos szeretik kiásni és a friss hajtásokat mindenről lerágják, az anubias virágjának a bibéjét pedig rendszeresen kieszik...de hát ők ilyenek. :) Ha bármi kérdésed van, írj privit nyugodtan, segítek! :)
Mindenképpen szükséged lesz egy külső szűrőre, kiváló minőségű, nekik való táplálékra (száraz-Hikari stb, fagyasztott-Krill rák, üvegálca stb.). Érzékenyek a vízminőségre, a bélrendszeri megbetegedésekre, nitrit-nitrát koncentrációra, gyakori vízcserére stb.
A sügerezés egy egészen más műfaj.
Én is kisebb testű Malawi sügereket ajánlanék, az előttem hozzászóló halai is megfelelőek neked. Kezdésnek 2-3 fajt, fajonként 4-8 db-ot. De ha biztosra akarsz menni akkor inkább 2 faj, 6-8 egyede.
Ha komolyan érdekel a téma, bele akarsz merülni és minden Magyarországon kapható sügér érdekel javaslom ezt a könyvet:
Lukács László-Sinkó Gábor: A Tanganyika- és a Malawi-tó sügérvilága
Élvezni fogod, kiválaszthatod a kívánt sügereket és minden infót megtalálsz benne.
Remélem segítettem.
Üdv,
köszönöm szépen a válaszokat!
a yellow-k régóta tetszenek, illetve a csigasügérekkel kacérkodom (séták közben már gyűjtöttem is pár tucat csigaházat).
növényként én is anubias-ra gondoltam, homokból viszont lehetőség szerint a legfehérebbet - világos háttér előtt talán azon mutatnak a legjobban.
az említett könyvet olvastam már, bár nekem nincs meg. általában kicsit fenntartásokkal viseltetek az irodalmak iránt, mivel nem értek a halakhoz - a kutyákhoz viszont már jobban, és sajnos nagyon sok pocsék könyvvel találkoztam már. a halas könyveket ugye nem tudom megítélni, de ha gyakorlott akvaristák díjazzák, az már más :) (hasonlóan egyébként fenntartásaim vannak az állatkereskedések kiszolgálóival is, amilyen badarságot hallottam már tőlük kutya-ügyben, honnan tudhatnám, hogy a halakhoz jobban értenek?) ezért szeretek inkább több helyről véleményt kérni, aztán "átlagolni".
azt hiszem a privát üzenet lehetőségével még élni fogok :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!