Gülüszemű/teleszkópszemű aranyhalunknak szeretnék gyógyszerajálást kérni! Egyensúlyzavaros lett, bújik el. Mi lehet a baj?
Egy ideje nem találja az egyensúlyát, egyre rosszabb állapotban van. Mi lehet a baja?
Kérdeztem már állatorvost, kis állat kereskedést, állatpatikát, de senki se tudott segíteni. A neten látom, hogy vannak antibiotikumok, de ilyen problémára nem találtam semmit.
A gyerekek miatt szeretném megpróbálni meggyógyítani. 2en vannak, a másiknak semmi baja.

Átlag állatorvosokból aligha találsz olyat aki ért a halakhoz, pláne díszhalakhoz. Kereskedést meg inkább hagyjuk, még szerencse ,hogy nem adtak el neked valami gyógyszert mivel közvetve vagy közvetlenül könnyen kiütheted a halat. De azért aranyos ,hogy aggódsz s próbálkozol, szeretnél ténylegesen tenni az ügyért.
Betegségek sokszor a rossz tartási körülmények miatt alakulnak ki s ezért azokat kell helyrehozni különben még gyógyulás esetén is könnyen visszaesnek. Persze az ilyen túltenyésztett aranyhalaknál simán lehetnek genetikai faktorok, magyarán gyenge/ beteges halat fogtál ki akinek környezetváltozás miatti stressz betette a kaput. Ha ez a helyzet akkor ezzel nem sokat lehet kezdeni.
De próbáljuk meg egyenesbe hozni azt amire van hatásunk, vagyis írd le részletesen a tartási körülményeket mint pl: mekkora akvárium; hány hal van (pontosan, fajonként); szűrésről minden infót s mikor hogyan takarítod; növényzet; talaj; dekoráció; vízcserék hogyan-mikor-mennyi; mivel etetsz s mennyit; mióta áll a rendszer s mióta vannak benne halak; egyéb tünet (pl: elálló pikkelyek, étvágytalanság, színvesztés, ürüléke van-e s milyen, stb)?

Mennyi ideje vannak meg a halak?
Mekkora helyen tartod őket?
Milyen szűréssel?
Részleges vízcsere mennyi időnként van, és hány %?
Nekem 3 db van 360 literben, és ez kb. elég nekik, de sokallani azért nem sokallom.
Ha kis helyen vannak, akkor a felgyűlt bomlástermékek lassan mérgezik őket. A leggyengébb már mutat tüneteket, a többi MÉG nem...

Már 3 éve nálunk vannak. Sokat vergődtem mi legyen velük, mert apámra rásózták őket egy szegedi kereskedésben egy teljesen használhatatlan akváriummal, minden cucc kuka volt. Persze ezt én is akkor tudtam meg, amikor megkapták a srácok és utána olvastam.
Szóval ezt a két gyönyörűséget 17 literes akváriummal adták el apukámnak. Nekem nincs lehetőségem óriási akvára, egyszerűen nem tudom hová tenni és a szerkezet is mocsok drága, ami nem fér bele a költségvetésbe, így vettem nekik használtan egy invital 60 literest. Azt elbírja a szekrény. A srác akitől vettem vér profi volt és mindent elmomdott hogy csináljak, később messengeren is egyeztettünk.
Nagyon sajnáltam őket és közben kerestem nekik egy halastavat, ahová ki akartuk vinni őket nyáron, mikor melegebb a víz, de felvilágosítottak egy budapesti kereskedésben, hogy nem lehetőséges, mert a szemük miatt megdöglenek egy természetes tóban. Megsérül és annyi.
Valójában azt hiszem meg is válaszoltam magamnak a kérdést. Ezzel az akva mérettel eddig bírta szegény.
Semmi sincs mellettük, csak természetes cuccok. Egy lávakő, amit az akvával adtak, s sose vágta ki a szeműket, (Már bent volt 2 hónapja, mikor ez a sérülékeny szem téma a tudomásomra jutott.) egy növény, és 2en vannak. Lehet kipakolok belőle mindent, hátha növelem a helyet ennyivel és talán még megmenekül kicsit.
30%os csere is szokott lenni és teljes csere is, mindig állott vízzel, ha sietek, antiklórral. Szerintem a tisztítással nincs gond. A probléma fennállása óta több vízcsere is volt.
Viszont a kaki nem jön belőle. Ezen is filóztam, hogy óvatosan megsimizném a hasát, hátha jönne valami.
Lemezes kaját kapnak. Ezt is lecseréltem granulátumra, mert azt olvastam jobban szeretnek lentről csipegetni és a lemezes nem olyan jó nekik, de a granulátum fent maradt a víz tetején, nem is süllyedt le, a lemezes meg le szokott szállni.
S soha többé nem veszek másikat nekik mellé. Ezek kimúlnak és max növény lesz.
Most sejtem, hogy fogok kapni hideget-meleget. Nem akarom mentegetni magam. Egyszerűen ebből a szerencsétlen szituból ennyit tudtam kihozni.

Oké, a saját helyzetedből megpróbáltad kihozni a legtöbbet. Ez becsülendő, emiatt most én nem foglak lehordani. Láttam/ láttunk már sokkal rosszabbat minden szempontból. A lényeg ,hogy elismered a hibáidat s szeretnél javítani.
Az igaz ,hogy kinti tóba nem igazán valók az ilyen gombóctestű “akváriumi” változatok, teleszkópszemű pláne nem. Viszont még mindig kereshetsz valakit aki befogadná a még egészségesnek kinézőt. Ugyanis ekkora helyen ez így nem működőképes s úgy néz ki a halak már kezdik elérni a határaikat (normál esetben aranyhalak több évtizedik élnek, rekorderek 40+-osak míg az átlag kb 10-20 év, viszont ezt legalább 4x-5x ekkora helyen tudják elérni).
A beteg halnak a ferde úszás alapján valamilyen úszóhólyag problémája lehet, ami önmagában nem sokat mond mert tucatnyi betegség kísérője. S bár a 4-es le lett pontozva de félig igaza van, jó eséllyel annak a halnak annyi. Ha már nem is eszik akkor jobb nem erőltetni, persze lehet próbálkozni karanténozni s valamilyen általános fertőtlenítőt használni (pl: metilinkék, malachitzöld, esetleg baktopur stb), de ezek rendszerint külső paraziták ellen jók.
Elaltatásnál talán legfájdalommentesebb, bevált módszer ,hogy a halat szegfűszeg olajos vízbe rakod, 1 literhez azt hiszem 2-3 csepp vagy kicsit több is elég. Ettől a hal elkábul s utána ha berakod jó jeges vízbe akkor azonnal sokkot kap s elpusztul.
Szerintem ne szedd ki a dolgokat mert egy 60 literes sehogy sem elég. A tereptárgyak, növények némi fedezéket, biztonságérzetet adnak. Illetve plusz felületet a lebontó baktériumoknak, a növények meg alapból felszívnak valamennyit a nitrogénvegyületekből.
Szóval szerintem többnyire amit tehetsz ,hogy ha a beteg hal már nem menthető akkor elaltatod, a még egészségest meg elajándékozod. 60 literes sok remek fajnak elég, de sajnos az aranyhal messze nem ilyen.

Alapvetően egyetértek Tevenyereggyártóval. Kapsz még néhány linket kiegészítésnek, meg egy alternatív ötletet, ha még nem altattad le a halat.
A túl kicsi akvárium (stressz, zsúfoltság, vízminőség) problémákat okoz a halak növekedésében. Nem minihalakat kapsz, hanem egészségtelen, deformált halakat. Lásd még:
A fejlődésben visszamaradt halaknak jellemzően túl nagy a szemük a testükhöz képést és túl hosszúak az uszonyaik.
Gömböc halakat (és mindegy, hogy aranyhal vagy gömb molly vagy hasonló rémség) tartani nem etikus. Ugyanúgy a hülye ember kedvtelésére vannak megnyomorítva, mint pl. az angol bulldogok.
Halak esetében: görbe gerinc, egészségtelenül összezsúfolt belső szervek, nehézkes mozgás. A teleszkópszemű nehezített pálya: rém rossz a látásuk, oldalvonallal meg szaglás alapján tájékozódnak.
A halak az úszóhólyag nevű szervvel szabályozzák a fel-le süllyedést, de szerepet játszik az egyensúlyuk megtartásában is. Úszóhólyag problémát rengeteg dolog okozhat:
- gyulladás, bakteriális vagy vírusos fertőzés
- genetikai tényezők (túl kicsi helyre összezsúfolt belsőszervek)
- nem megfelelő tartásmód miatti deformáció
- de aranyhalaknál pont gyakori az étrendből fakadó probléma is.
Azt jól tudod, hogy az aranyhalak a lefelé süllyedő eledelekkel jobban boldogulnak. Granulátumból is kétfélét lehet kapni: lebegőt vagy lesüllyedőt. A lesüllyedőt néhány percig áztatni kell etetés előtt, hogy rögtön lesüllyedjen - ha még nem dobtad ki, próbáld ki!Azt viszont nem szokták tudni az emberek, hogy a haleledel nem fedi le a halak természetes étrendjét. A többségét telenyomják gabonával vagy rizzsel (max. kötőanyagnak szükséges) és halliszttel, holott a legtöbb akváriumi halunk rovarevő. Az aranyhalaknak növényevő felé hajló mindenevők. Szóval lehet nekik mirelit vörös szúnyoglárvát adni vagy ha elég picik hozzá, mirelit vízibolhát is. De túlnyomó részt zöldséget főtt zöldborsó (héjából kipattintva), főtt sütőtök, forrázott cukkini, uborka, spenót stb. Ha sosem ettek még zöldséget, akkor időbe telik, amíg rájönnek, hogy kaja. Kis darabokkal próbálkozz és max 24 óráig hagyd bent!
Aranyhalaknál boríthatja az egyensúlyt a lebegő kajával együtt beszipákolt levegő, de a rossz minőségű eledel is (pont itt volt sok évvel ezelőtt egy névvel rendelkező felhasználó, akinél az új spirulina alga tabletta borította a halak bélzetét).
Ha eszik a halad, én borsó etetéssel megpróbálkoznék, hátha a rostos kaja segít.Ha nem, akkor patikából vásárolt, színezetlen, illatosítatlan Epsom-sós fürdető: edénybe kiveszel akvárium vizet, 10 literre 1 evőkanál víz, összekevered aztán 5 percre beáztatod a halat. Az Epsom-sónak vizelet-és hashajtó hatása van, ha a szorulás a gond, megoldja.
Egyébként szerintem a legtöbbünknek megvan az elbszott akvárium élménye. Te meg nem elengedted, hanem felnőttél a feladathoz. Egy 60 literes akváriumban apróbb csigák, garnélák, nano halak már tök jól elvannak. Vagy egy darab betta. Szóval nem kellene ilyen könnyen feladnod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!