Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Miért úsznak nagyon fent a...

Miért úsznak nagyon fent a halaim?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

2 napos a legelső akváriumom és olvastam, hogyha a halak a víz felszínéhez közel úsznak akkor nincs elég levegő a vizükben.

De az én halaim azt csinálják, hogy időszakosan a víz felszínéhez közel majd megint egy ideig a víz közepén úsznak. Szerintem van nekik megfelelő levegőmennyiség mert a növény levelein meg a házuk tetejének az alján is látok viszonylag sok buborékot.

Mi lehet a baj? Vagy ez normális?

Amúgy a kérdésben szereplő halak guppik.

(Van az akváriumban szűrő, lámpa, esőztető és melegítő is)

aug. 14. 00:11
 1/9 anonim válasza:
54%
2 napos akvárium..... jaj
aug. 14. 02:04
 2/9 anonim válasza:
Hány literes, milyen szűrés, talaj,növényzet világítás hány darb guppi stb stb stb
aug. 14. 02:06
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

Az megvan, hogy 1 hónap de legalább 2 hét kell a szűrő bejáratásához?

Van egyáltalán szűrő abban az akváriumban?

aug. 14. 02:16
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
Jaa értelek, akkor ez egy szett akva lesz. Szűrőt úgy állítsd hogy fodrozza a víz felszínét ezzel segítve a gázcserét, minéltöbb élő növény-(valisneria, szobai futóka, tócsagaz, igénytelen növények), világításnak nézz utána hány literes az akva és hány vattos a lámpa így megkapod a watt/liter vagy esetleg lumen/liter arányt és megtudod milyen növényekhet elég a fény. 1 hónap kell a szűrőnek, amit kizárólag klórmentes lehetőleg akvárium vízben takaríts a lehető legritkábban csak akkor takarítsd ha már nagyon lecsökkent az áramlása, és akkor se nagyon. Hőmérsékletet lődd be a guppiknak és a nővényeknek a lehető legoptimálisabbra, esőztető is nagyon jó a gázcserében, de lehet stresszeljeti a halakat ha állandóan megy szerintem.
aug. 14. 02:21
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Nyilván nem tudsz már mit tenni. Lehet néhány guppi elhullik a kezdeti ammóniacsúcsban ami miatt kivárunk általában 1 hónapot, de ne pótold őket, minél kisebb a bioterhelés és minél több egészséges növénytömeged van annál egyszerűbb a dolgod.
aug. 14. 02:24
 6/9 anonim válasza:
51%
Nem lehetne tájékozódni ha már bele kezd az ember valamibe , google youtube pár óra legalább az alapok
aug. 14. 02:26
 7/9 Tevenyereggyarto ***** válasza:

“hogyha a halak a víz felszínéhez közel úsznak akkor nincs elég levegő a vizükben.”

Mármint oxigén. Oxigénhiánytól szoktak pipálni.

A sok buborék mindenhol mondjuk tényleg lehet csak sima levegőbuborékok. Frissen víz alá helyezett dolgokon szokott lenni.

“De az én halaim azt csinálják, hogy időszakosan a víz felszínéhez közel majd megint egy ideig a víz közepén úsznak.”

Alapjáraton ez nem lenne abnormális viselkedés guppiknál, de ilyen friss, éretlen akvánál bármi lehet. A többiek jó tanácsokat adtak (s ne felejts el részletesen válaszolni a kérdéseikre), én csak annyit tennék hozzá ,hogy az első 3-4 hétben mehet legalább 2 naponta 15-30% vízcsere azonos hőfokú klórmentes vízzel (használhatsz vízelőkészítőt vagy hagyod kb egy napot állni a vizet). S keveset etess, elég 2-3 naponta egy kicsi. Sőt, már most mihamarabb ejts meg egy legalább 30% vízcserét.

Kb 4-5 hét után ha minden rendben akkor lehet fokozatosan csökkenteni mondjuk heti 1x 15-30%-ra. Attól függ, például mekkora akva, milyen szűrés, növényzet, hány hal van stb-stb.

Illetve majd igény szerint növelni a kajaadagot. Elég naponta (vagy akár 2 naponta) egyszer annyit amennyit meg is esznek, heti legalább egy koplalónappal. Lényeg ,hogy jó minőségű kajájuk legyen mint például fekete és fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, vízibolha stb. Vörös szúnyoglárva és tubifex ha lehet kerülendő.

Időnként kaphatnak puhára főtt/ forrázott zöldeket mint uborka, cukkini, spenót, saláta, tök s dinnye héja stb., plusz algatablettát is lehet adni.

Tápokat legfeljebb néha napján, de lehetőség szerint ne azon éljenek, főleg ha valami gyengébb minőségű.

Ezeket ajánlom:

[link] , [link] , [link] , [link]

aug. 14. 07:16
 8/9 anonim ***** válasza:
Nyugi, "normális". Ezen a nagyokosok is átestek kezdő korukban, csak hallgatnak róla. Nagyon ne bolygasd, most már úgyis mindegy, a guppi aúgy sem egy diszkoszhal, nem lesz semmi bajuk aztán magától helyre fog állni a világbéke ígyis-úgyis. Nem kell ezt annyira túlkombinálni.
aug. 15. 07:31
 9/9 Tevenyereggyarto ***** válasza:
70%

“Ezen a nagyokosok is átestek kezdő korukban, csak hallgatnak róla.”

Persze ,hogy átestünk ezeken. Én legalábbis biztosan 😅. S pont emiatt is igyekszem segíteni ,hogy másnak könnyebb legyen.

Amúgy értem én ,hogy a guppik olcsók s “igénytelenek”, de ha már megvannak, felelősséget vállalt értük akkor szerintem illene kihozni a lehetőség szerinti legjobbakat. Néhány extra vízcserébe jó eséllyel senki sem fog belerokkanni, viszont azok nélkül meg lehet a halak elpusztulnak.🤷

aug. 15. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!