Miért úsznak nagyon fent a halaim?
Sziasztok!
2 napos a legelső akváriumom és olvastam, hogyha a halak a víz felszínéhez közel úsznak akkor nincs elég levegő a vizükben.
De az én halaim azt csinálják, hogy időszakosan a víz felszínéhez közel majd megint egy ideig a víz közepén úsznak. Szerintem van nekik megfelelő levegőmennyiség mert a növény levelein meg a házuk tetejének az alján is látok viszonylag sok buborékot.
Mi lehet a baj? Vagy ez normális?
Amúgy a kérdésben szereplő halak guppik.
(Van az akváriumban szűrő, lámpa, esőztető és melegítő is)
Az megvan, hogy 1 hónap de legalább 2 hét kell a szűrő bejáratásához?
Van egyáltalán szűrő abban az akváriumban?
“hogyha a halak a víz felszínéhez közel úsznak akkor nincs elég levegő a vizükben.”
Mármint oxigén. Oxigénhiánytól szoktak pipálni.
A sok buborék mindenhol mondjuk tényleg lehet csak sima levegőbuborékok. Frissen víz alá helyezett dolgokon szokott lenni.
“De az én halaim azt csinálják, hogy időszakosan a víz felszínéhez közel majd megint egy ideig a víz közepén úsznak.”
Alapjáraton ez nem lenne abnormális viselkedés guppiknál, de ilyen friss, éretlen akvánál bármi lehet. A többiek jó tanácsokat adtak (s ne felejts el részletesen válaszolni a kérdéseikre), én csak annyit tennék hozzá ,hogy az első 3-4 hétben mehet legalább 2 naponta 15-30% vízcsere azonos hőfokú klórmentes vízzel (használhatsz vízelőkészítőt vagy hagyod kb egy napot állni a vizet). S keveset etess, elég 2-3 naponta egy kicsi. Sőt, már most mihamarabb ejts meg egy legalább 30% vízcserét.
Kb 4-5 hét után ha minden rendben akkor lehet fokozatosan csökkenteni mondjuk heti 1x 15-30%-ra. Attól függ, például mekkora akva, milyen szűrés, növényzet, hány hal van stb-stb.
Illetve majd igény szerint növelni a kajaadagot. Elég naponta (vagy akár 2 naponta) egyszer annyit amennyit meg is esznek, heti legalább egy koplalónappal. Lényeg ,hogy jó minőségű kajájuk legyen mint például fekete és fehér szúnyoglárva, artémia/ sórák, vízibolha stb. Vörös szúnyoglárva és tubifex ha lehet kerülendő.
Időnként kaphatnak puhára főtt/ forrázott zöldeket mint uborka, cukkini, spenót, saláta, tök s dinnye héja stb., plusz algatablettát is lehet adni.
Tápokat legfeljebb néha napján, de lehetőség szerint ne azon éljenek, főleg ha valami gyengébb minőségű.
Ezeket ajánlom:
“Ezen a nagyokosok is átestek kezdő korukban, csak hallgatnak róla.”
Persze ,hogy átestünk ezeken. Én legalábbis biztosan 😅. S pont emiatt is igyekszem segíteni ,hogy másnak könnyebb legyen.
Amúgy értem én ,hogy a guppik olcsók s “igénytelenek”, de ha már megvannak, felelősséget vállalt értük akkor szerintem illene kihozni a lehetőség szerinti legjobbakat. Néhány extra vízcserébe jó eséllyel senki sem fog belerokkanni, viszont azok nélkül meg lehet a halak elpusztulnak.🤷
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!