Kezdőoldal » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogyan lehet megcsinálni egy...

Hogyan lehet megcsinálni egy akváriumot teljesen automatára tehát hogy semmit ne kelljen vele foglalkozni? Nem konkrét válaszra gondolok hanem ezzel foglalkozó cikkekre mert nem találtam ilyen cikket.

Figyelt kérdés
aug. 3. 06:50
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

#8 minden fontos dolgot leírt.

Az akvarisztika egy hobby. Egy olyan hobby, ahol egy kis mesterséges tavat tartunk életben különböző technikai eszközökkel. Egy ekkora méretű tó a természetben nem tudna önfenntartó lenni, pontosan #8 által leírtak miatt.

Minél nagyobb ez a tó, azaz az akvárium, annál megengedőbb, annál lassabban reagál a változásokra és változtatásokra.

Ha belegondolsz, még egy Velecei tó méretű tó sem teljesen önfenntartó. Erősen algásodik ha sok a napfény és a tápanyag benne. Iszaposodik, ha nem távolítják el a fölösleges szerves anyagot.

Az akvarisztika másik célja, hogy gyönyöködtessen. Amellett, hogy életben tartod a mesterséges tavad, egy megtervezett vízi világot is kialakítasz, növényekkel, halakkal, kövekkel, faágakkal. Ehhez is kell az akvarista, a gépek nem tudják megoldani (pl. a nyövények nyírását, az akvárium rendezését, a halak pótlását vagy a szaporulat elthelyezését.

aug. 3. 21:54
 12/19 anonim ***** válasza:
9#- szerintem egy ciklus vezérelt ülepítő tartályos szűrőre gondolsz ami nagyon ütős, de helyigényes. Ha a talajporszívózást meg akarod úszni akkor az akvában lévő időszakos nagy áramlást egy jóval nagyobb tartályba vezeted ahol ez kicsinek minősül ezért az alján összegyűlik a mulm. Az akva ugyan "viszonylag" gondozás mentes de a hordóba helyezted át a karbantartási igényt.
aug. 3. 22:00
 13/19 anonim ***** válasza:

automata vízcsere rendszert lehet csinálni, automata etetőt lehet alkalmazni (bekalibrálni hogy ne adjon túl keveset és túl sokat se kicsit macerás), automata növénytáp adagoló is létezik de egyszerű növényeket felesleges tápozni

viszont a szűrő nem fogja magát kitakarítani, típustól és telepítéstől függően nagyon minimum pár havonta ki kell nyomkodnod 1x-2x

aug. 3. 23:07
 14/19 A kérdező kommentje:
Ezzel beérem
aug. 4. 03:36
 15/19 A kérdező kommentje:
Van olyan szürő amiben csak tartályt kell cserélni?
aug. 4. 03:37
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Ismét 8-as.

Minden szűrőben lehet "tartályt" cserélni, de ez rajtad nem segít.

Az a probléma, hogy a legelemibb dolgokkal se vagy tisztában, az alapokkal se, ezért butaságokat kérdezel.

Én azt mondtam, hogy a VEGYÜLETEK nem tudnak "kimászni" az akváriumból.

Erre mondtad te azt, hogy tartályokba kerül, amit nem is értettem, hogy miről beszélsz, aztán kiderült, hogy a SZAR-ról.

De én meg nem a szarról beszélek, hanem nitrogén vegyületekről!

Egy akváriumot, nem úgy kell takarítani, mint a disznókat, hogy kiganajozod!

A halak, a vízben élnek, az az életterük, a vízbe pedig beoldódik minden, ami pedig abban oldott, az beépül a halak szervezetébe!

A fenti példával élve, olyan, mint ha a disznók úgy szarnának, hogy beleporlasztanák a szarjukat (kiszűrhetetlen finomságúra) a levegőbe, ami mérgező, és azt lélegeznék be!

Ezért az alapja minden akváriumnak a BIOLÓGIAI szűrés, nem pedig a mechanikai, ami a szart mechanikusan távolítja el.

A biológiai szűrést pedig a nitrifikáló baktériumok végzik, amik nem mellesleg elég érzékenyek, ráadásul baromi sok idő, mire elszaporodnak.

Egy akvárium szűrő tehát önmagában "szűrést" alig végez, a mechanikai szűrés jelentősége, kisebb, mint a biológiaié.

A szűrő azért kell, mert a szűrőközeg porózus szerkezete ad optimális életteret a nitrifikáló baktériumoknak.

Tehát: Ha egy szűrőnek csak úgy "kicseréled a tartályát" tisztára, amiben nincsenek szűrőbaktériumok, azzal a lendülettel meg is mérgezed a rendszert, mert nem lesz ami az ammóniát, meg a nitritet, kevésbé mérgező (de még mindig mérgező) vegyületekre alakítsa át.

És ezek olyan alap infók, hogy a 8 éves pistike, aki megkapja élete első bettás aksiját, az is tisztában van vele.

Úgyhogy egyelőre én azt javasolnám, ne az önfenntartó rendszerek témakörben keress cikkeket, hanem egyelőre a hagyományosan karban tartott rendszerek alapjait értsd meg.

aug. 4. 07:16
 17/19 Tevenyereggyarto ***** válasza:
100%

Kérdező, a többiek gyönyörűen megfogalmazták :D Megint egy olyan eset ahol bánom ,hogy alig látok felhasználóneveket :/

Én csak linkelném a szokásost:

[link] , [link] , [link] , [link]

Plusz esetleg Father Fish videóit tudom ajánlani, hasonló irányzatokat űz mint amire kíváncsi vagy. Itt a legutoljára feltöltött videója:

[link]

Viszont én is azt ajánlom ,hogy mindenek előtt az átlagosan karbantartott rendszerekkel ismerkedj meg s csak fokozatosan sajátítsd el az egyre függetlenebb rendszer kialakítását. Átlagos karbantartás alatt olyanokat értek ,hogy mondjuk normál vagy alultelepítettség mellett egy belső szűrőhöz nem kell hozzányúlni legalább 4-5 hétig. Külsőhöz 6-12 hónapig. Átlagosan, attól függ, ugye. S amikor kell akkor is csak a szűrőtöltetet kell kicsit kinyomkodni az akvából kivett vízben, meg szükség esetén lepucolni az alkatrészeket (rotor, csövek…).

Az átlag ajánlott vízcsere heti 1x 15-30%, ez akvától függően lehet több vagy kevesebb. De így vagy úgy egyébként ez sem nagy ördöngösség.

Egy szó mint száz, ezek mind éppen csak az alapok (igen, amit a többiek írtak lényegében az is). Csak pár szó ,hogy kezdjen körvonalazódni ,hogy nagyjából mire számíthatsz. Most hirtelen soknak tűnhet, de ahogy tanulsz úgy meglátod miről beszélünk, kialakul a kép.

aug. 4. 17:55
 18/19 A kérdező kommentje:
Hát akkor bent hagyom a szart.
aug. 4. 17:59
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Amire te vágysz, az egy elképzelés. Egy túltolt elképzelés. A valóságban nincsen ilyen, de van az a mérnök aki megtervezi és megépíti neked. Csillióért még a túlnőtt növényeket is lenyírja egy kar és kitolja a komposztáló egységbe. Ha van ennyi pénze a szüleidnek. Ha nincs ennyi lóvé, akkor fel kell venni egy alkalmazottat, aki hetente megcsinálja az akvárium fenntartásához szükséges teendőket. Ennyike.
aug. 7. 15:48
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!