Egy kérdás a halagén világításról?
OLvastam pár dolgot és kiváncsi lennék egy hozzáértő válaszára.
Mivel használják az akvarisztikában az ötletem életképtelen nem lehet.
És minthogy ugyanolyan spektrumban sugároznak mint a hagyományos izzók csak épp egy fokkal takarékosabbak azoknál így nagy külömbség nem lehet,jobban mondva semmi külömbség nem lehet az akvarisztikai és egy sima halogén izzó között.
Ezért arra gondoltam mivel pénz szűkében vagyok és az akvárium világításom megpusztult de egyébként is kicsi volt már erre az akváriumra,készítek rá világítást halogén izzókból.
Igaz szeretnek zabálni de legalább olcsók söt összemérhetetlenül olcsóbbak egy T8-as világítás rendszernél amit szerettem volna,hőt termel az igaz ezt elkell ismerni de akkor is.
Egy 100x50x50 centis akváriumot szeretnék megvilágítani kb hány watt kell ehhez halogénből?
100w elegendő lenne?
Halogénből a 100 W az túl sok a halakhoz!
Amennyiben 1 m széles az akváriumod, akkor inkább a két szélétől befelé 50 centire kellene 1-1 db.-ot elhelyezni.
Szerintem bőségesen elég a 2 x 20 W.
Még olcsóbb és tartósabb megoldás lenne ledes égőkből, persze meleg fényűekből megoldani. Csak egyszeri beruházás lenne, mert nem ég ki (elvileg).
4 darab 25w-os égőből szerettem volna megoldani de ha elég 2 az mégjobb,bár nekem kevésnek tűnik 40wat.
Másrészt pedig úgy szeretném kialakítani,hogy később kicserélhessen a halógéneket kompakt fénycsövekre és akkor elvileg nem kéne megvennem annyi mindent.
Másrészt növényket is szeretnék tartani a késöbbiekben,persze olyanokat amik amik alacsony fényigényűek,persze ehhez már egy akváriumos csövet szerzek majd be,de elméletben a a halogénekkel is életben kéne,hogy maradjon és fejlődjön egy növény.
Egy tengeri akvarisztikáról szóló írásban azt olvastam,hogy megélnek a növények a halogénen is de csak napi max 10-12 órát világítnak mert különben elszaporodnak az algák.
Amennyiben 1 m széles az akváriumod, akkor inkább a két szélétől befelé 50 centire kellene 1-1 db.-ot elhelyezni.
Itt 25 centit akartál írni ugye? csak mert 50 centínél van a közepe.
Hm. Hát én is sokat barkácsolok, többnyire pénzszűke miatt, már így is többet költök halakra, mint barátnőmre :)
Én a világítás témát úgy oldottam meg, hogy depóban vettem két kompakt vízálló világítást:
Ez a te esetedben mondjuk 2x1700 Ft, szerintem tökéletes fénye van és nem kell barkácsolni + biztonságos. Erre egy ereszcsatorna (sima alumínium) plusz 1000 Ft, kész a tökéletes világítás. Mind fogyasztásban (30 watt), mind fénymelegségben (6700K) jobb, mint egy halogén izzó.
És bocs, ha nem a kérdésedre válaszoltam,
Mért nem veszel 2 db fehér vízalatti neont + egy kéket?
A fehérnek kicsit sárgás fénye van, a kék meg az alga ellen praktikus :)
És ennek 6500 Kelvin fénye van, tehát növényeknek ideális. Ahol én vettem ott, 1 év garit adtak rá.
Itt lehet kapni, de máshol is van, akvarisztika boltokban:
Hát nálam ugyanez így néz ki:
Beraktam egy fél tető alá, és alufólia van a tetőn az növeli a fényét, és az egész alig fogyaszt valamit, és szép fénye van, főleg hogy van benne egy kék neon is :)
Ez egyébként csak 1cm vékony fénycső így még helyet sem foglal, lehet többet is egymás mellé pakolni, és nem melegszik nagyon, meg ha belóg kicsit a vízbe, az még hűti is :)
Nem kell neki külön armatúra, csak bedugod a konnektorba és világít. Ez a legegyszerűbb szerintem.
Meg vannak rajta tapadókorongok is, mondjuk én azt leszedtem, én csak a tetőhöz ragasztottam a neont, öntapadós fóliával :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!