Mi lúgosíthatja az akvárium vizét?
Sziasztok,
Elég durván lúgosodik a vizem 8-8.9 között mérek. Gh:10 KH:5, RO víz visszasózva. KH is emelkedik. Mi okozhatja?
Üveg: 100*40*50
Talaj: JBL Manado
Táptalaj: JBL AquaBasis
Szűrő: Atman CF1000 (lávakő+TM30 szivacs, Siporax, Purigen+perlonvatta)
Co2: Nincs
Napi adagolással megy 6ml carbo, 2.8ml Profito, 0.64ml Nitro, 0.2ml Fosfo.
Növények:
Hygrophylia Polysperma
Hygrophilia Corymbosa
Hygrophilia Pinnatifida
Echinodorus Tenellus
Rotala Rotundifolia
Ammani Gracilis Red
Ludwigia Glandulosa
Hemianthus Callitrichoides
Micranthemum Micranthemoides
Didiplis Diandra
Ceratopteris Thalictroides
Pogostemon Stellata
Pogostemon Helferi
Athernanthea Reinickii Mini
Hydrocothyle Vilgaris Pennywort
Lymnobium Leavigatum
Halak: 6 Oto, 15 Kék Neon, 10 Galaxy Razbóra + 20 Blue Dream garnéla
Köszönöm előre is a segítséget!
A Gh: 10 Kh: 5 az amit az akvában mérsz vagy csak a cserevíz annyi? Már csak érdekességképpen érdemes lenne mindkettőre ránézni.
Ahogy az 1-es írta a manado eleinte keményít (ami ezzel együtt lúgosodással járhat, ugye). Ha vannak még mondjuk mész alapú kövek (esetleg csigaházak, kagylóhéjak) akkor azok tovább emelhetik, főleg a Gh-t. Ha jól tudom a népszerű Seiryu kövek szintén emelik a keménységet, azt hiszem főleg a Kh-t.
Eleinte az akvában is stabil volt a 10:5 de tegnap rámértem mégegyszer vizcserekor, brutálisan keményedik a víz. 17:11 volt az arány. Csak GH+ használtam 30% cserevízhez, 4:0-ra kevertem és szép lassan töltöttem föl vele.
A Manadóról én is ezt olvastam, de nem gondoltam, hogy ilyen mértékben keményítene. Egy idő után elvileg megáll majd. De mikor? 😃
Hát, nekem vagy fél évig szerintem keményített.
A következő akváriumomba inkább homokot teszek majd
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!