Az áztatott szőlőtőke nem ártalmas az akváriumba?
Ha nem tudod az eredetét, nem tudod hogy mikor volt permetezve (ha egyáltalán volt), akkor jobb lenne nem beletenni az akváriumban, mert a mérgek ki fognak oldódni belőle és ez végzetes lesz az élőlényekre.
Főzéssel nem tudsz megszabadulni a vegyszerektől, szerintem semmilyen gyorsított eljárással nem lehet biztosan "méregmentesíteni".
Szóval szőlőtőkét szerintem csak akkor tegyetek akváriumba, ha tudjátok biztosan, hogy évek óta nem volt permetezve.
Ha fertőtleníteni szeretnéd akkor pár percig főzd ki és kész is. A vegyszerek meg elvesztik a hatásukat egy időn belül, másképp a szőlő termését sem lehetne elfogyasztani mert, hogy az is tele lenne “méreggel”.
Ha 4 éve így van használva, akkor miből fakad az aggodalom?
7-es, a vegyszerek elvesztik a hatásukat, idővel, de ha valaki lehipózza, a fa képes beszívni, és az nem túl jó, ha a vízbe ereszti vissza a hipót.
A másik, hogy a szőlőt se lehetne megenni, hát azért egy 70 kilós embert nem lehet egy 0,7 grammos halhoz hasonlítani. A permetszereknek eü-i határértéke van, de azt emberekre nézve szabályozzák.
"Ha 4 éve így van használva, akkor miből fakad az aggodalom?"
Gondolom abból, amit a 4-es leírt, kórokozók spórái, paraziták betokozódott petéi, stb, nagyon sokáig kibírják még szárazon is, ki tudja, az előző akváriumban mik voltak.
Ezzel együtt én is azt mondom, hogy jelentéktelen a kockázat.
8 as!
A hipot nem én ajánlottam. Nem írtam le, hogy szerintem nehogy behipozza mert más már felhívta rá a figyelmét, hogy ne tegye.
De, a szőlőt meg lehet enni (megfelelő várakozási idő után)én nem az emberekre szabott mértéket ajánlottam a halaknak. Csak azt mondtam, hogy a vegyszerek egy idő után elvesztik a hatásukat.
4 év nem kis idő. A korokozók spórái, paraziták és egyéb dolgokra, tehát “fertőtlenítésre” én is a főzést ajánlottam.
7 es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!